It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Gulden spoor Ipa

U heeft een tijdje niks van ons gehoord. Dat zit zo: wij hebben ook nood aan vakantie. Het goeie nieuws is dat we tijdens die vakantie niet gestop zijn met proeven, enkel met posten. Veel leuke nieuwe zaken leren kennen. Zoals onder meer deze, en ja het is alweer een IPA. We kunnen het niet laten.

Tomatin vintage 2005 single cask for whisky live Spa 2016

Whisky live is eigenlijk geen festival op zich, maar een reeks festivals over heel de wereld. Het wordt georganiseerd door het internationaal gerenomeerde Whisky Magazine en is absoluut de moeite om een keertje te bezoeken. In Parijs bijvoorbeeld, maar ook de Belgische editie die elk jaar in Spa georganiseerd wordt is ten zeerste aan te raden. En natuurlijk zijn er ook de obligatoire festivalbottelingen ...

De whisky: Tomatin vintage 2005 for Whisky Live Spa 2016
Uitgebracht door: Officiële botteling
Jaar op fles: 20146
Alcoholpercentage: 50 %

Samen voor u geproefd door Dave, Jürgen en Werner.

Neus:
Malty en kruidig. Kruidnagel, witte peper, gember, appel, peer, shortbread, mandarine en verse stro.

Smaak:
Appel, peer, mandarine, peper, mout, speculaas en shortbread.

Nadronk:
Appel, peer, mandarine, peper, mout, rozijn, kruidnagel en gember.

Opmerkingen:
Eeh, hallo, wat was dat? Wel zeker dat dit effectief tomatin is? Begrijp ons niet verkeerd, dit was erg lekker, met een mooie mix van mout, kruidigheid en winterse fruittoetsen. Maar totaal niet wat we hadden verwacht van Tomatin dat eerder gekend is voor zijn erg fruitige, lichtere whisky. Waar we toevallig alle drie fan van zijn.

Anderzijds echt leuk dat ze ons eens op het verkeerde been zetten. Zeker als het buitenbeentje moeiteloos een gelijkaardige kwaliteit haalt, al is het dan met een ander smaakprofiel. En we vragen ons natuurlijk ook af hoeveel van dit genre tomatin nog heeft, en vooral wat ze er mee willen uitspoken? Gebruiken voor blends, of misschien om wat toe te voegen aan de eigen single malt reeks. Tenslotte zijn alle single malts behalve de single casks ook blends, en we vragen ons absoluut af hoe dit samenwerkt met een meer fruitig vat ...

Doet ons denken aan:
Dominique Monami: Waalse met het nodige talent, die als specialiteit had om de tegenstander op het verkeerde been te zetten ...

comments powered by Disqus