Een nieuwe start - a start of something new.

Hey Allemaal. Het heeft een pak langer geduurd dan voorzien, maar ik ben nu toch begonnen met de nieuwe engelstalige blog. Deze kan je vinden op www.made4drinking.com. Op dit moment nog niet zo veel posts. Deze site blijft evenwel nog minstens 5 maanden online als naslagwerk. Daarna gaat hij echter down, ik heb geen zin om een aparte hosting te blijven betalen en de nieuwe hosting werkt enkel met wordpress. Een site van Joomla ombouwen naar Wordpress puur als archief is te veel werk voor een hobbyproject :)   Geniet van de nieuwe content.   Dave

It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

LAW Premium Dry Gin

De Law Gin is afkomstig van het Spaanse “feesteiland”
Ibiza en verwijst naar een ongeschreven wet: Ibiza is een gastvrij eiland waar iedereen welkom is!

 

Hij wordt gemaakt door drie vrienden die geboren en getogen zijn op Ibiza en op zoek gingen naar uitsluitend lokale botanicals.

De lijst bevat een paar verrassingen:

Botanicals:
• Jeneverbes
• padron peper
• Komkommer
• Cactusvijg
• Zout van Salinas de Ibiza
• Meloenpeer
• Kardemon
• Korianderzaad
• Iriswortel
• Citroenschil
• Sinaasappelschil

Zout? Lees ik nu goed? Ja, toch wel! Of er echt zout in zit? Dat kan ik niet bevestigen en ik vind het toch een beetje moeilijk om te geloven!
Ik heb een sterk vermoeden dat de botanicals een beetje beïnvloed werden door de nabije zoutmeren en dat er zo een beetje zout mee gemacereerd wordt.
Alle botanicals worden geweekt in pure graanalcohol en volgens het one shot principe gedistilleerd in een kleine koperen alambiek.

Tastingnote:

Neus:
Het eerste wat me opvalt is een frisheid, die daarna verandert in een licht geparfumeerde bloemigheid. De jeneverbessen zitten er natuurlijk ook in, sinaasappel krijg ik ook, maar zeker niet overheersend.

Smaak:
Onmiddellijk weer een fris begin, jeneverbessen, vrij pikant, de sinaasappelen duiken ook weer op.
Wauw! Bij de tweede nip komt er echt een pikante bite in, daar zal de Padron peper zeker voor iets tussen zitten. De komkommer krijg ik eigenlijk niet op smaak, maar die zorgt waarschijnlijk voor het fris gevoel.


Finish:
Een vrij lange, pikant - droge afdronk.

Gin & Tonic:
Ik raad twee verschillende tonics aan die eigenlijk in elkaars verlengde liggen, maar toch verschillende resultaten geven.
Ben je liefhebber van een fruitige, maar tegelijkertijd vrij droge Gin & Tonic? Dan kan je best de East Imperial Burma Tonic gebruiken.
Als je evenwel de Markham Tonica gebruikt krijg je ook een mooi fruitig resultaat, maar dan wel iets minder droog dan met de Burma.
Welke van de twee mijn voorkeur krijgt? Wel, ik kan niet kiezen, want ze werken allebei!

Garnituur:
Hier gebruik ik een mooie zeste van sinaasappel, een blaadje citroenmelisse en een paar Tasmaanse peperbolletjes.

Conclusie:
De Law is een kwalitatieve gin met een paar exotische botanicals die voor een warme toets zorgen in de Gin & Tonic.

Score:
Ik geef deze Law dan ook met plezier een 4,1 op 5, zo komt hij meteen in de lijst van gins die ik nog eens zou kopen!

De verdeling van dit pareltje is in de handen van Heinz Van Roye.

Auteur: G.V van Gin Ur Way
Eindredactie : K.H van G&Teasing

comments powered by Disqus