Een nieuwe start - a start of something new.

Hey Allemaal. Het heeft een pak langer geduurd dan voorzien, maar ik ben nu toch begonnen met de nieuwe engelstalige blog. Deze kan je vinden op www.made4drinking.com. Op dit moment nog niet zo veel posts. Deze site blijft evenwel nog minstens 5 maanden online als naslagwerk. Daarna gaat hij echter down, ik heb geen zin om een aparte hosting te blijven betalen en de nieuwe hosting werkt enkel met wordpress. Een site van Joomla ombouwen naar Wordpress puur als archief is te veel werk voor een hobbyproject :)   Geniet van de nieuwe content.   Dave

It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Tamdhu 25 Y ob version 2004

De meeste whisky liefhebbers hebben een alarmbelletje dat afgaat als een distillery eindigt op dhu. En één van de schuldigen daarvoor is Tamdhu, en dan vooral een aantal recentere zaken. Maar zoals altijd kan je ook wel goeie whisky vinden van zowat elke distilleerderij. Deze 25 jaar oude officiële botteling uitgebracht in 2004 leek ons alvast interessant.

De whisky: Tamdhu 25 Y
Uitgebracht door: Officiële botteling
Jaar op fles: 2004
Alcoholpercentage: 43 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Fruitig, met appel, peer, framboos, rijpe banaan, gestoofde appel en ditto peer, amandel, marsepein, kers, sherry, ananas, kaneel, aardbei, rozemarijn, thijm en eucalyptus.

Smaak:
Opnieuw erg fruitig. Appel, peer, opnieuw gestoofd en vers. Banaan, aardbei, sherry, hout, chocola en olijfolie.

Nadronk:
Blijft fruitig, appel, peer, kers, sherry, ananas, kaneel, thijm, hout, eucalyptus, chocola

Opmerkingen:
D(ej)hu, dit is lekker. Mooie balans, diepe smaak en een tikje opwindend. Een ouder profiel dat je niet meer zo veel tegenkomt en dat is jammer. Dit is even zwoel dan lekker, een winters karakter maar geschikt voor alle seizoenen.

Vooral hebben we weer een whisky die ons doet verlangen naar tijden die jammer genoeg niet meer terugkomen, met graansoorten en profielen die niet meer gebruikt worden. Al rekenen we op dat gebied nog een beetje op de vele kleine craftdistilleerderijen die overal opdruiken; hopelijk durven zijn met wat experimenten teruggrijpen naar het verleden.

Doet ons denken aan:
Kathleen Turner: Op haar hoogtepunt: sexy en zwoel.

comments powered by Disqus