Een nieuwe start - a start of something new.

Hey Allemaal. Het heeft een pak langer geduurd dan voorzien, maar ik ben nu toch begonnen met de nieuwe engelstalige blog. Deze kan je vinden op www.made4drinking.com. Op dit moment nog niet zo veel posts. Deze site blijft evenwel nog minstens 5 maanden online als naslagwerk. Daarna gaat hij echter down, ik heb geen zin om een aparte hosting te blijven betalen en de nieuwe hosting werkt enkel met wordpress. Een site van Joomla ombouwen naar Wordpress puur als archief is te veel werk voor een hobbyproject :)   Geniet van de nieuwe content.   Dave

It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Artikelen

Een nieuwe start - a start of something new.

Hey Allemaal.

Het heeft een pak langer geduurd dan voorzien, maar ik ben nu toch begonnen met de nieuwe engelstalige blog.

Deze kan je vinden op www.made4drinking.com.

Op dit moment nog niet zo veel posts. Deze site blijft evenwel nog minstens 5 maanden online als naslagwerk. Daarna gaat hij echter down, ik heb geen zin om een aparte hosting te blijven betalen en de nieuwe hosting werkt enkel met wordpress. Een site van Joomla ombouwen naar Wordpress puur als archief is te veel werk voor een hobbyproject :)

 

Geniet van de nieuwe content.

 

Dave

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

It's all over ... or is it?

Beste lezers.

Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site.

Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was.

Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema.

Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan, met naast tastenotes ook ruimte voor informatie, nieuws en humor. Met nieuwe tastenotes en oudere die we vertalen en updaten. En je moet heus (nog) geen extreme kenner zijn om mee te werken, al zeker niet voor het volgen van nieuws etc ...

En omdat we breder willen gaan wil ik ook nog meer terug naar het oorspronkelijke idee: meer schrijvers. Dus zoeken we opnieuw naar meer vrijwilligers die af en toe iets zinnig te zeggen hebben over het genieten van de betere vloeistoffen.

Wat beproefd betreft, deze zal (voorlopig, never say never) niet meer aangevuld worden. Maar de bestaande site blijft wel netjes online staan als naslagwerk.

Dave

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Nieuws update 28 November 2015

Eén of andere idioot die denkt dat hij elk jaar op nieuw de bijbel schrijft heeft een canadese whisky uitgeroepen tot beste whisky ter wereld. Op zich is er niks mis met canadese whisky. Wel met idioted die denken dat ze de bijbel schrijven. En met 'mainstream' media die er blijven intrappen. (zie ook standaard nieuwsicoon :p)

Kilchoman brengt binnenkort voor het eerst een whisky in de dubbele cijfers uit: eindelijk een 10-jarige dus. De eerste botteling zal niet gewoon verkocht worden maar geveild voor het goede doel (kankerfonds). Whisky voor goede doelen drinken, we weten er ondertussen alles van! We onthouden ook vooral dat kilchoman dus 10 jaar produceert.

In België is er een vlaktaks bijgekomen van zo'n 3 euro per fles. Als het om 40% gaat, hoger wordt nog meer. Clubs organiseren ondertussen uitstapjes naar Luxemburg en de winkels in Nederland zien een stormloop aan Belgen. Of hoe de taxshift weer grandioos mislukt.

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Nieuws update 14 November 2015

Tijdens Spirits in the Sky in Brussel werd het nieuwe Project van Dram4ALS voorgesteld. Waar vorig jaar nog geschonken flessen werden geveild voor het goede doel (de stichting Alain Verspecht) gaan de initiatiefnemers deze keer nog een stapje verder: er worden een aantal bottelingen uitgebracht in samenwerking met onafhankelijke bottelaars waarvan 10 euro per fles naar de stichting gaat. Meer info op dram4als.be. De eerste 2 zijn al gelanceerd: een Ier van ‘the Nectar’ en een Clynelish 1997 van specialist ter zake ‘The Whisky Mercenary’. En voor één keer geen scherpe opmerking bij het bericht: een prachtig initiatief met erg leuke labels. Over dat laatste zijn we bevooroordeeld, Dave heeft ze zelf ontworpen :p

Over Clynelish gesproken: de distilleerderij gaat volgend jaar minstens 8 maanden dicht. Dit voor een hoop renovaties. De oorspronkelijk geplande uitbreiding komt er evenwel niet: de whisky boom is namelijk al een tijdje net niet aan het instorten, en bij Diageo zijn het geen complete idioten. (Compleet is overdreven). Als ze deze keer de leidingen maar gerust laten, of heeft Serge Valentin toch gelijk en willen ze het typische karakter ook hier vernietigen …

Bij Gordon & McPhail lanceert men een nieuwe campagne rond het belang van houtkeuze in de smaak en rijping van whisky. Waar dit bij de echter kenner misschien een ‘no shit Sherlock’ gevoel zal geven, mag het belang hiervan toch gerust nog wat extra onderstreept worden. ‘The Wood makes the whisky’ is de slagzin. Met uiteraard het gevaar op domme moppen over geslachtsdelen door onze Amerikaanse broeders …

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Nieuws update 11 oktober 2015

Motörhead heeft zijn eigen whisky uitgebracht. Nu ja, eigen whisky: de single malt werd geproduceerd in samenwerking met MackMyra distillery. Vikings dus. Lemmy ziet er wel wat uit als een viking, al is het deze dagen eerder een frele viking. Volgens drummer Mikkey Dee waren alle bandleden betrokken bij de ontwikkeling van de whisky. En volgens Lemmy maakt af en toe een dram Motörhead single malt het leven minder pijnlijk. That’s the way I like it baby I don’t want to live forever.

Bladnoch is tegenwoordig eigendom van een Aussie, een zekere David Prior. (Wil dat zeggen dat het nu een priorij is ?). De brave man heeft alvast straffe plannen: hij wil de productie snel verdubbelen en plant ook de lancering van een nieuwe blend, genaamd Pure Scot. We mogen ook een herlancering en herwaardering verwachten van de single malt met een nieuwe core range.

Het eindejaar komt er aan, dus is het weer tijd voor de meest geliefde (Malt Whisky Yearbook) en meest omstreden (Jim Murray’s whisky Bible) whiskypublicaties van het jaar. De eerste is een aanrader. De tweede wordt enkel nog serieus genomen door de niet kenners (jammer genoeg hoort de ‘normale’ pers daar kennelijk bij) en de vele Sponsors van Murray. Die nu ik er bij nadenk er waarschijnlijk voor zorgen dat de ‘normale’ pers de bible nog serieus neemt.

De Irish Peated single malt van onze eigen Jürgen Vromans (The Whisky Mercenary) voor whiskysite.nl en the single malt whisky shop werd door Serge Valentin uitgeroepen tot zijn favorite recent bottle van de maand September. (Hij gaf ze ook 91 punten). Volgens de betrokken partijen worden de smeekbeden om nog een flesje via mail (al lang uitverkocht) stilaan afgezaagd. Fijn gevoel toch, zo nog 2 flessen in de kast hebben klaarstaan…

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Nieuws update 21 september 2015

The Famous Grouse gaat één van zijn bekenste whisky’s een volledige facelift geven. The Black Grouse zal voortaan luisteren naar de naam ‘The Famous Grouse Smoky Black’. Alsof we nog niet wisten dat dit de versie met wat meer rook en peat was. Volgens de opperganzen past dit in een poging om zich nog meer te richten op premium blends en is het ook de bedoeling dat klanten hun perceptie van blends in vraag gaan stellen. Wij stellen ons vooral de vraag waarom een gevestigde naam toch een rebrand nodig heeft.

De queen van Engeland haarzelve veilt 2 flessen bowmore 1980 uit haar eigen kelder voor het goede doel. Het gaat om een speciale botteling, namelijk ‘the queens cask’ welk door de distillery aan hare majesteit werd geschonken. De flessen worden zelden verkocht (maar af en toe wel weggegeven door het koningshuis). Men verwacht dat deze zo’n 65.000 pond gaan opleveren. Per Stuk. Daar kopen we toch al een aardig aantal flessen véél betere bowmore jaren 60 voor …

Meer noemenswaardig nieuws viel er deze week niet echt te rapen. Toch niet dat we al mogen verklappen, want we hoorden wel nog wat vertrouwelijke informatie, maar daarover hopelijk snel meer.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Nieuws update 14 september 2015

Glenfiddich komt met een nieuwe NAS op de markt. Normaal gezien zwijgen we als vermoord over NAS Single Malt maar hier zijn we toch benieuwd naar. De whisky is namelijk geinspireerd zoals dat heet op de originele ‘pure malt’ waarmee William Grant & Sons in 1963 de geschiedenis van de Whisky voor altijd zou veranderen. Het goedje wordt ‘original’ genoemd maar uiteraard stellen we ons daar vragen bij: het blijft een recreatie met de huidige middellen. We maken ons immers sterk dat men niet met de installatie en graansoorten van die tijd zal werken.

Volgens experts heeft de rijping in de ruimte wel degelijk een duidelijke invloed op de smaak van Ardbeg. De onderzoekers suggereren dan ook maar ineens om verder onderzoek te doen naar de invloed van de ruimte en gewichtloosheid op verschillende rijpingsprocessen en voedselproducties allerhande. Ongetwijfeld heeft dit niks te maken met werkzekerheid en hoeveel ze voor die onzin betaald worden. Zeker is één ding: voor Ardbeg zal je behoorlijk veel blijven betalen.

Edinburgh krijgt na 90 jaar terug een single malt distileerderij, genaamd Holyrood Park Distillery. Sterke man hierachter is David Robertson, in het verleden onder meer master distiller van Macallan. Uiteraard is in toeristische hotspot niet alleen de whisky zelf belangrijk, maar ook de visitor’s experience. Het is dan ook geen verrassing dat in de persaankondiging ook dit aspect van het project wordt uitgelicht.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Nieuws update 6 september 2015

Gordon& McPhail brengt een 75 jarige Mortlach op de markt. De botteling werd uitgebracht in 100 decanters aan de prijs van 20.000 pond per stuk. Spreken we dan eigenlijk niet over een ‘decantering’ in plaats van een botteling? We vinden overigens nergens terug of zo’n decanter wel even veel whisky als een normale fles kan herbergen. Prijzig zecht u? Bwa, dalmore vroeg een bedrag van 6 cijfers voor ‘maar’ 62 jarige whisky. We zochten trouwens op het internet naar de duurste whisky aller tijde. Een paar sites namen kennelijk de master of malt 105 jarige 1 april grap van 105 jaar oud serieus en noemden deze als duurste aller tijde. Internet journalism for you J

Bij Jim Bean ging 80.000 liter bourbon op in vlammen door een blikseminslag. Het filmpje hiervan ging viraal via zowat alle whiskygroepen op internet. Alleen … het dateerde al van 2003. Wat nog maar eens bewijst dat whiskyliefhebbers heimwee hebben naar het vorige decennium … Trouwens … was dat nu die zogenaamde ‘devil’s cut’ ?

Chivas Brothers heeft aangekondigd met de uitbreiding te starten van de Glenlivet Distillery. Glenlivet gaat dan ook nog tegen de trend in met een verkoop die 11% gestegen is in het laatste jaar, waardoor ze onder meer ongein moesten uithalen zoals het vervangen van de erg degelijke 12 jarige door de erg saaie founders reserve. NAS betekend ook hier No Aged Stock …

En Dewar’s & Sons heeft een nieuwe Deveron single malt range aangekondigd. Het gaat om de single malt gedistileerd in de Macduf distillery. Voorheen hadden we enkel een Glen Deveron 10, nu is er een Deveron 10, 12 en 18. De Glen is hier ook ineens verdwenen. Mogen we u even geruststellen en er op wijze dat onze Glenn (Vanbellingen) niet van plan is te verdwijnen …

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Beproefd duotasting uitgesteld.

Beste Whiskyliefhebber.
 
Door onvoorziene omstandigheden in mijn 'day-job' zie ik me genoodzaakt om de duotasting op 6 en 7 juni uit te stellen naar een nog te bepalen datum in September.
 
Wie al had ingeschreven en gestort krijgt uiteraard asap het volledige bedrag teruggestort.
 
Zodra de nieuwe datum bekend is (kwestie van even agenda checken met Jürgen) laat ik het uiteraard weten.
 
Mijn excuses aan wie al had ingeschreven, ik zal voor jullie zeker een extra geste voorzien.
 
En voor wie graag had meegedaan maar niet kon: een nieuwe kans in September :)
 
Dave
PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Eerste Beproefd 'duotasting'

Op zaterdag 6 en zondag 7 juni organiseert Beproefd.be voor de eerste keer een 'duotasting'.

Het concept is als volgt: in de gezellige omgeving van de nieuwe beproefd.be tastingruimte in Turnhout wordt een klassieke tasting georganiseerd met een maximum aan 30 deelnemers. Alleen kan je kiezen of je komt op zaterdagavond of zondagnamiddag! De 30 plaatsen worden immers verdeeld over deze twee momenten.

Hierdoor kan je tasten in een minder drukke gezellige sfeer en heb je twee momenten waaruit je kan kiezen. Op elke dag zijn er maximum 20 plaatsen, maar de verdeling kan ook anders tot er een maximum aan 30 is bereikt. Er kan bijvoorbeeld een 15-15 verdeling plaatsvinden, maar evengoed een 18-12 of zelfs een 20-10.

Na de eigenlijke tasting kan je bovendien nog meer dan 50 whisky's proeven aan een erg redelijk 'pay by the dram' tarief.

Voor onze eerste tasting doen we de naam 'duotasting' nog extra eer aan. In de eerste plaats krijg je voor één keer een duopresentatie door The Whisky Mercenary Jürgen Vromans en Beproefd.be bezieler Dave Crokaert. Ten tweede is het thema Glen Grant 1 vs Glen Grant 2, alias Caperdonich.

De Line-up is dan ook zeer de moeite:

Glen Grant 5 Decades officiële botteling
Glen Grant 21 jaar The Whiskyman & Vinothek Massen
Glen Grant 37 jaar 1970-2007 Duncan Taylor Rare Auld
Caperdonich 14 jaar 1994-2009 Gordon & McPhail Connoisseurs Choice
Caperdonich 22 jaar 1992-2014 Liquid Treasures
Caperdonich 41 jaar 1969-2011 Duncan Taylor Rarest of the Rare

Dit alles aan de prijs van 45 Euro.

Inschrijven doe je via deze google form.
http://goo.gl/forms/iVBb9KfyCE

Betalen kan via rekening nummer BE11 6528 1587 3348 op naam van Pr-ception. Met als vermelding de deelnemer(s) en "beproefd tasting 1". Uw inschrijving is pas definitief na het ontvangen van uw betaling.

Het beproefd.be team.

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS