It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Gulden spoor Ipa

U heeft een tijdje niks van ons gehoord. Dat zit zo: wij hebben ook nood aan vakantie. Het goeie nieuws is dat we tijdens die vakantie niet gestop zijn met proeven, enkel met posten. Veel leuke nieuwe zaken leren kennen. Zoals onder meer deze, en ja het is alweer een IPA. We kunnen het niet laten.

Artikelen

Links

Aangezien we de wijsheid niet in pacht hebben: hier een aantal andere gewaardeerde collega's en interessante sites.

In het nederlands:

http://www.whivie.be/
Oftewel de blog van Mark Dermul, de 'toshan man'. Eén van de meest gewaardeerde bloggers in de benelux en een erg leuke collega om mee van gedachten te wisselen! Staat voor 'whisky voor iedereen' en bevat naast de blog ook heel wat handige tips en informatie.

http://onversneden.com/
Johan heeft voor ons massaal veel duidelijk uitgeschreven proefnotities. Slainté Johan!

In het Engels:

http://sugarcanecollection.wordpress.com/
Onze gewaardeerde auteur Stijn Hiers schrijft hier de Engelstalige versies van zijn Rumnotes.

http://www.whiskynotes.be/
Deze belg schrijft notes in het engels. Merci voor de moeite Ruben!

http://www.whiskyfun.com/
Een fransman die expert is op het gebied van Whisky. Mais Oui! Serge Valentin is dan ook één van de meest gewaardeerde bloggers van het moment.

http://www.maltmadness.com/
De titel van de site dekt de lading: zoveel informatie dat het gek wordt.

http://www.maltmaniacs.net/
De site van het meest gekende collectief aan online (en ofline) whiskyguru's.

http://www.ralfy.com/
De beste whisky vlogger volgens velen. Met een link naar zijn populaire youtube kanaal.

http://www.whiskycast.com/
De fantastische audio webcast van Marc Gillespie.

http://whiskygirl.nl/
Een leuke dame die op een leuke manier blogt over whisky.

https://www.facebook.com/groups/thewhiskygraveyard/
Een plaats op facebook om een laatste groet te brengen aan je lege flessen.

http://sugarcanecollection.wordpress.com/
Wie Stijn's rumnotes liever in het engels leest, kan daar terecht.

Team

Beproefd.be heeft een aantal 'vaste' medewerkers. Allemaal gepassioneerde vrijwilligers die regelmatig bijdragen leveren op een aantal gebieden. Daarnaast is het ook mogelijk dat we bijdragen van gasten gebruiken of overnemen van onze fora.

Een overzicht van ons team:

VASTE BIJDRAGES VAN:

Dave Crokaert (Specialiteit: Webmaster - Whisky - Rum)
Al bijna 20 jaar liefhebber van Malt Whisky, al nam het pas de laatste 5-6 jaar angstaanjagend serieuze vormen aan. Een paar jaar ervaring ook als oprichter/redacteur van Spotlight Magazine.

Werner Van den Nouwelant (Specialiteit: Whisky -  Koffie)
Samen met Dave initiatiefnemer van deze website. Al een paar jaar bezig met malt whisky, al heel zijn leven met koffiedrinken.

Jürgen Vromans (Specialiteit: Whisky - Rum - Spirits)
In het whiskymilieu gekend als 'The Whisky Mercenary. Eén van de meest gevraagde tasting-begeleiders in ons land.

Glen Vanbellingen (Specialiteit: Gin - Whisky)
Al jaren bezig met single malt, sinds een paar jaar bezeten van Gin en botanics. Stelt voor u telkens de ideale combinatie samen.

OCCASIONELE BIJDRAGES / GESTOPTE MEDEWERKERS

Chris Geysen (Specialiteit: Whisky)
Al jaren bezig met single malt en ander lekkers. Reageert ook op vragen over brillen en contactlenzen ...

Guy Verbunt (Specialiteit: Bier)
Stichtend lid van hobbybrouwerij het Nest en fanatiek bierproever sinds meer dan 10 jaar.

Stijn Hiers (Specialiteit: Whisky - Rum - Spirits)
Een bekende naam in de wereld van whisky en spirits, onder meer eindredacteur van Whisky Passion magazine.

Bart Van der Avort (Specialiteit: Whisky)
Ook al vele jaren bezig met single malt, voorzitter van de in oprichting zijnde Turnhoutse Single Malt Club.We zoeken nog mensen om ons team uit te breiden, in de eerste plaats in domeinen waarvoor we nog niemand hebben zoals (maar niet beperkt tot) Wijn, Rum, Chocola, andere dranken, ...