Een nieuwe start - a start of something new.

Hey Allemaal. Het heeft een pak langer geduurd dan voorzien, maar ik ben nu toch begonnen met de nieuwe engelstalige blog. Deze kan je vinden op www.made4drinking.com. Op dit moment nog niet zo veel posts. Deze site blijft evenwel nog minstens 5 maanden online als naslagwerk. Daarna gaat hij echter down, ik heb geen zin om een aparte hosting te blijven betalen en de nieuwe hosting werkt enkel met wordpress. Een site van Joomla ombouwen naar Wordpress puur als archief is te veel werk voor een hobbyproject :)   Geniet van de nieuwe content.   Dave

It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Artikelen

Geïrriteerd & ontgoocheld !

Er moet mij spijtig genoeg iets van het hart.

Onlangs werd ik gecontacteerd door de mensen van de **** en ***** gin, met de vraag of ik hun gins wou reviewen.
Omdat ik geen fan ben van de **** gin heb ik hen dit vriendelijk gemeld en heb er zelfs bijgezegd dat dit voor hen niet interessant was. Daarop stelden ze mij voor om de nieuwe ***** gin te reviewen, die naar hun zeggen veel beter was. Ik stemde in, zij gingen mij een fles opsturen.
Tot hier een mooi verhaal, maar het vervolg is helaas veel minder fraai.
Een paar dagen later kreeg ik opnieuw een mail, deze keer met een toch wel vrij arrogant toontje.
Ik werd gevraagd om de ****** gin niet af te breken zoals ik had gedaan met de ****** gin, want dat hadden ze zo opgevangen. Ik ga hier zeker niet ontkennen dat ik dat ook hier en daar gedaan heb als mijn PERSOONLIJKE mening gevraagd werd, maar als recensent is dit toch wel mijn job denk ik, een artikel heb ik er evenwel niet aan gewijd.
Altijd kom ik eerlijk voor mijn mening uit: als een gin voor MIJ ok is vertel ik dat, als hij voor MIJ slecht is moet ik dat ook durven zeggen. Me dunkt dat dit toch één van de basis redenen is dat jullie mijn blog lezen.
Om een lang verhaal kort te maken: na een beetje over en weer gemail heb ik er op aangedrongen om mij géén fles op te sturen omdat ik intussen beslist had om hem niet te reviewen, wat door de andere partij nogal voorspelbaar “kinderachtig” werd bevonden.

De weinig fraaie bewijzen hiervan heb ik als schermafbeeldingen bewaard maar ga ik hier niet publiceren, hier moeten jullie mij maar op mijn woord geloven. Ik wil ook niet uitweiden over wie het gaat, maar het is helaas niet de eerste keer dat dit gebeurt.
Meer zelfs, er is mij vandaag gemeld dat dezelfde wanpraktijken ook de mensen achter de gintoapp al te beurt zijn gevallen! Sommige producenten durven het zelfs aan om de concurrentie hele lage scores te geven om zo hun rangschikking te beïnvloeden. Onnodig te zeggen dat het corrigeren van dergelijke toestanden voor de ontwikkelaars van de app een hels karwei is!

Wie zijn of haar mening hierover bij mij kwijt wil is van harte welkom!

In de toekomst ga ik zelf een fles kopen van deze gin en er een eerlijk artikel over schrijven. Is hij – zoals gezegd - OK, dan zal ik dit ook zo melden, is hij daarentegen niet OK dan zullen jullie het ook lezen.

Voor de mensen van *****gin heb ik maar één mededeling: ik laat mij NOOIT beïnvloeden!

Aan alle eerlijke producenten kan ik alleen maar zeggen: “dank u!”
Door deze praktijken aan de kaak te stellen zijn de scores van jullie gin nog meer waard en dit was voor mij ook één van de hoofdredenen voor het schrijven van dit artikel! Ik weet natuurlijk dat ik hier geen vrienden mee maak, maar deze praktijken maken het voor mij zó moeilijk dat ik soms geen zin meer heb om er nog mee door te gaan. Gelukkig geven jullie reacties me dan weer de energie om toch verder te doen!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Ijs

IJS, het derde belangrijkste ingrediënt in een Gin & Tonic

Vandaag gaan we een vaak vergeten ingrediënt in een Gin & Tonic bespreken en dat is het IJS.
Om dit artikel te kunnen schrijven en om er voor te zorgen dat alle informatie juist is, ben ik te rade gegaan bij Michael Beers van The Ice Factory in Ranst. Graag had ik daarom Michael en al zijn medewerkers bedankt voor hun medewerking!

Nu hoor ik sommigen al denken: “Wat kan hij nu vertellen over ijs”?

Wel, thuis is ijs gewoon bevroren water, maar ijs dat verkocht wordt is niet zomaar bevroren water want hier is er meer aan de hand.

Het water waarvan het ijs gemaakt wordt bijvoorbeeld dagelijk intern getest, wekelijks door externe labo’s in opdracht van The Ice Factory zelf en daarnaast ook in opdracht van federale instanties.
Het gaat zelfs zo ver dat de fabrikant samenwerkt met de watermaatschappij zodat die hen op de hoogte brengt als er werken staan te gebeuren op het waternet.
Hierdoor kan de fabrikant onmiddellijk reageren en de nodige handelingen uitvoeren om de kwaliteit te garanderen.

Het water ondergaat ook verschillende processen eer het ijs wordt.
Eerst wordt het op de juiste temperatuur gebracht, dit wil zeggen dat het water in de zomer zowel als in de winter dezelfde temperatuur heeft, want de temperatuur van het geleverde water durft wel al eens verschillen.

Het water krijgt ook een osmose behandeling.

Wat is nu eigenlijk osmosewater?

Leidingwater bevat nog een hoeveelheid minuscule onzuiverheden zoals zouten, kalk, zink, nikkel, mangaan, ammonium enzovoort. Wanneer je dat water gaat filteren en finaal onder hoge druk door een membraan met ultra fijne gaatjes stuwt worden deze onzuiverheden er practisch allemaal uitgehaald. Het resultaat is een vloeistof die bijna uitsluitend bestaat uit waterstof en zuurstof.

Daarna krijgt het ook nog een UV behandeling.

Hierdoor krijgen we heldere ijsblokjes zou je dan denken, niet?

Fout! Nu zijn alle onzuiverheden er uit maar de helderheid komt van iets helemaal anders en ik moet toegeven dat ik dit ook niet wist.

Iedereen kent de trucjes wel om heldere ijsblokken te maken, bijvoorbeeld om het water eerst te koken, enz. Helaas, al deze trucjes helpen helemaal niet!
Nee, om heldere ijsblokjes te maken moet men het ijs al bewegend laten bevriezen. Hoe kan dat nu?
Wel, als je thuis er voor zou kunnen zorgen dat het water een ronddraaiende beweging zou maken als je het in de diepvries steekt, dan zou je helder ijs krijgen van zodra het helemaal bevroren is.

Niets meer en niets minder. Maar wij kunnen dit thuis helemaal niet, daar heb je een enorme installatie voor nodig.

Waarom moeten we nu meer aandacht besteden aan het ijs in een Gin & Tonic?

Wel, dikwijls zie ik foto’s van Gin & Tonics waar weinig ijs in zit en dit is compleet verkeerd: hoe meer ijs, hoe beter!

“Ah nee! Dan verwatert mijn Gin & Tonic helemaal!”, hoor ik opnieuw sommigen denken.
Jammer, maar opniew moet ik jullie terecht wijzen want ook dit is een verkeerde veronderstelling.

Door weinig ijs te gebruiken stijgt de temperatuur van je drank snel en hierdoor smelt je ijs nog sneller.

Door daarentegen je glas voor 75% te vullen met ijs zorg je ervoor dat de temperatuur van je drank zakt en laag blijft en hierdoor smelt je ijs dan weer veel minder snel.
Het logische gevolg is dat je Gin & Tonic net veel minder snel verwatert.

De vorm van het ijs is hierbij van ondergeschikt belang zolang het maar solide, volle blokjes zijn en het liefst zo groot mogelijk, maar zelfs dit is minder belangrijk zolang ze maar solide zijn.

Het ijs is daarom in mijn ogen het 3de belangrijkste ingrediënt in de Gin & Tonic, belangrijker zelfs dan de garnituren.
De garnituren kan je gemakkelijk weglaten, maar een Gin & Tonic zonder ijs of misschien beter gezegd, een warme Gin & Tonic is helemaal niet lekker.

Dus ... vanaf nu gaan we allemaal veel meer ijs gebruiken (als je dit nog niet deed, natuurlijk) en nòg meer van onze Gin & Tonic genieten.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Werkwijze

Woordje uitleg:

Eerst en vooral wil ik jullie allemaal bedanken om de moeite te doen om mijn artikels te lezen. De laatste tijd krijg ik regelmatig vragen bij mijn werkwijze, dus daarom dit woordje uitleg.

Allereerst wil ik duidelijk maken dat “gin ur way” volledig onafhankelijk en voor de volle 100% een prive innitiatief is.
Ik word niet totaal niet gestuurd door welke invoerder of producent dan ook!

Al mijn tastingnotes en recepten zijn volledig door mezelf gemaakt en zijn natuurlijk mijn persoonlijke smaak, indien julie andere dingen proeven is dit helemaal niet verkeerd!
Mijn doel is gewoon om het jullie iets gemakkelijker te maken om evenwichtige gin & tonics te maken.
Ik probeer ook altijd vanuit het oogpunt van de gin te vertrekken en dit omdat in mijn ogen de “gin “ nog altijd het belangrijkste ingrediënt is, want anders had het natuurlijk tonic & gin genoemd.

Ik word ook dikwijls gevraagd waar ik al mijn flessen haal. Wel, dat is eigenlijk heel simpel: ik koop voor 98% gewoon in de winkel. De reden daarvoor is al even simpel: om onafhankelijk te kunnen blijven! Dit is ook een punt waar ik niet wil van afstappen, want ik wil gewoon mijn eerlijke mening kunnen blijven geven.

Nu hoor ik sommigen al denken: “En zijn partners dan?”
Wel, met deze 3 shops (qv-id, tasttoe & gastro kado) heb ik een kortingsovereenkomst. Bij elke fles die ik koop geven die mensen mij een korting.
Want, opnieuw: als ik ze zelfs betaal kan en mag ik er gewoon mijn ongezouten mening over geven. Dat is meteen ook deels de reden waarom er nooit barslechte gin reviews te lezen vallen op de blog.
Ik zou wel echt dom zijn om mijn duur verdiende centen in slechte flessen te steken.
De overige 2% zijn van een aantal invoerders zoals 54spirits die mij een fles schenken, maar ook hier heb ik deze mensen gewaarschuwd dat ik deze flessen alleen bespreek als ik mijn eerlijke mening mag geven.
Getuige daarvan is het volgend artikel dat op de blog komt. Lezen maar, zou ik zeggen!

Ik wil dit stukje eindigen met mijn lezers een gunst te vragen. De laatste tijd zijn er lezers en shops die reageren op mijn artikels met een link naar hun eigen shop, enkel om reclame te maken. Wel ik vraag u vriendelijk om dit niet meer te doen, ik heb veel liever dat jullie mijn artikels gewoon delen op jullie persoonlijke pagina.

Waarom? Wel kijk, ik wil gewoon mijn partners niet tegen de borst stoten, als zij de moeite doen om mij een korting te geven kan ik het niet maken dat een andere shop reclame maakt op de blog.
In het verleden heb ik regelmatig zo een reacties verwijderd maar in de toekomst zal ik genoodzaakt zijn om de reacties te verwijderen én de plaatser te blokkeren.
Hopelijk hebben jullie hier begrip voor, want met de steeds duurdere prijzen kan ik een korting wel gebruiken, anders zullen er niet veel artikels meer te lezen zijn.

Als er lezers zouden zijn die niet akkoord gaan met mijn mening en werkwijze heb ik voor hen maar één raad: stop met mijn blog te lezen en te volgen, er is immers niemand die jullie daartoe verplicht!!!!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Marktonderzoek

Onlangs werd ik gecontacteerd door Yannick Van Dyck ( schrijver van de twee bekendste Belgische boeken over gin) met de vraag of ik zin had om mee te werken aan een marktonderzoek naar de kwaliteit van gins met een verkoopprijs die niet boven de 30 euro kwam.

Ik vond dit direct een topidee en werkte hier natuurlijk met alle plezier graag aan mee.
We zochten nog 2 andere gin liefhebbers die bereid waren om hier aan mee te werken en we begonnen aan onze o zo moeilijke opdracht.

Na veel zwoegen en zweten en een klein beetje proeven wink emoticon kwamen we tot een mooie top 30.

2 van de 4 ginmusketiers kennen jullie al, om te weten te komen welke de 2 andere musketiers zijn en welke gins er uiteindelijk in onze top 30 staan heeft Yannick een mooi artikel geschreven.

Voor we verder gaan wil ik toch even opmerken dat er 5 gins in de top 30 prijken die ook in mijn top 12 van favoriete gins stonden.!

Veel leesplezier en geniet van Yannicks artikel!

Wekelijks worden we rond de oren geslagen met nieuwe gins. De vraag naar gin is groot, maar het aanbod is ook heel groot.
De markt is zo verzadigd dat vele producenten de kosten moeten spreiden over lage aantallen. Flessen van 60 of 70 euro zijn geen uitzondering, en dat hoge prijskaartje staat niet altijd garant voor kwaliteit!

Maar het kan ook anders en dat wilden we bewijzen met een Gin Top 30 onder de 30!

De lijst werd samengesteld door een vierkoppig panel van onafhankelijke gin-afficionados:
-Glenn Vanbellingen, auteur van de gerespecteerde gin-blog Gin Ur Way (http://ginurway.tumblr.com/) weinig mensen in België proefden al zoveel G&T-combinaties als hij.

Kurt Heddebauw, zaakvoerder van G&Teasing (http://ginandteasing.com/), bezitter van een enorme verzameling boeken over gin.

-Stef De Cuyper, drijvende kracht achter Ginspire (https://www.facebook.com/ginspireofficial) schreef als student een thesis over gin.

En tenslotte Yannick Van Dyck, eindredacteur van 2 ginboeken; ook cocktailcopywriter voor El Bodeguita (https://myxoo.wordpress.com/) en de Njam!-blog (http://www.njam.tv/)

Hoe gingen we te werk?

We gingen eerst op zoek naar alle gins die we in de Benelux (reguliere shops en webshops) konden vinden aan een prijs lager dan 30 euro per 70 cl.
De kost van kleinere of grotere flessen werd omgerekend naar 70 cl., de meest gangbare maat in Europa.
Daarom viel bijvoorbeeld Monkey 47 af.

Aan alle leden van het panel werd vervolgens gevraagd om punten toe te kennen aan de gins, zonder de punten van andere leden te zien.

Zo kwamen we tot een Gin Top 30 onder 30 euro, die je hieronder kan vinden!

Het verbaast ons niet, maar het valt wel op: in dit lijstje van betaalbare kwaliteits-gin scoort vooral Groot-Brittannië goed. Britannia rules the waves of gin!

Rank Gin:

1 Boodles Gin 40%
2 Brokers 47°
3 Sipsmith
4 City Of London
5 Blackwood’s Gin 60°
6 Gin Sea
7 Portobello Road Gin No.171
8 Filliers 28 Dry Gin
9 Ish
10 Whitley Neill
11 Plymouth Gin
12 Blackwood's Gin
13 Old English
14 Hayman's Navy Strength
15 Indian Summer
16 Citadelle Gin
17 Tanqueray 10
18 Beefeater 24
19 Caorunn Gin
20 Opihr
21 No. 0 Gin
22 Tanqueray Rangpur
23 Hendrick's Gin
24 Bulldog Gin
25 Bombay Sapphire
26 Dutch Courage (Zuidam Gin)
27 Bloom Gin
28 Geranium Gin
29 Bombay Sapphire East
30 Tanqueray


Zo, we kunnen gerust zeggen dat Yannick het prachtig uit gelegd heeft en dan kunnen we nu onze conclusie maken.

Conclusie:

Ik denk dat jullie allemaal zelf wel de juiste conclusie kunnen maken, namelijk dat duur daarom niet altijd beter is of misschien zeggen we beter goedkoop is daarom niet altijd slechter.
Zeker als je weet dat mijn favorite gin in deze lijst staat , zelfs in de top 10.

Graag had ik mijn medemusketiers bedankt voor het fijne onderzoek!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

BTW tonic syrup & DE PH tonic syrup.

Vandaag gaan we de andere kant van het gin tonic recept eens bekijken, nm : de tonic. We gaan echter niet de kan en klare tonic reviewen maar een paar syrups om tonic mee te maken.

Een Traditionele Tonic
Bermondsey Tonic Water is de eerste kleinschalige Britse tonic, geboren uit een passie voor kwaliteitsvolle sterke dranken, traditionele methodes en smaakvolle frisdrankjes. Handgemaakt volgens een traditioneel Victoriaans recept gebruikt BTW slechts vier ingrediënten.

BTW wordt vers gemaakt, met de hand, in het hart van Bermondsey, op wekelijkse basis. De bedoeling van de BTW is een tonic te creeëren die tradities respecteert, gericht op mensen die begaan zijn met de herkomst van hun drank en die de authentieke smaak van hun sterke drank willen beleven zoals ze bedoeld was door de distillateur.

Gebaseerd op een Victoriaans recept is BTW de enige tonic die gemaakt wordt door echte kinabast te
laten weken in zuiver water zodat de kinine (het bestanddeel dat tonic zijn kenmerkende bittere smaak geeft) op natuurlijke wijze vrijkomt. Het enige dat nog wordt toegevoegd aan de handgemaakte bereiding
is suiker en citroenzuur. De onverdunde suiker wordt slecht gedeeltelijk gefilterd zodat ze een zonnegouden kleurschakering vertoont als ze wordt aangelengd met spuitwater.
Het volstaat om 25 ml BTW te gebruiken op 50 ml gin en af te werken met de gewenste hoeveelheid spuitwater. Er zitten ongeveer 20 porties per fles.
Binnenkort wordt het gamma trouwens uitgebreid met kant-en-klare flesjes van 200 ml!

Tot hier de technische details nu gaan we over tot het proeven.

Ik heb hem met verschillende waters geprobeerd gaande van echt soda water van Thomas Henry en Fever tree en alle commerciële waters ( perrier,san pellegrino, bru en rode spa)

Qua smaak beleving kan je gerust zeggen dat hij heel zuiver en puur is.
De aardse tonen drukken hun stempel om dan mooi bijgestaan te worden door een mooi bittertje.
Het kleur maakt het wel apart en dit moet je even gewoon worden.

Voor mij was de beste combinatie die met onze Nationale trots nm : rode spa.
Ik denk dat het mineralige van de spa perfect samenwerkt met het aardse van de btw tonic.

Er is op de SYRUP markt nog een andere merk actief nm de PH enomenal tonic syrup.
Deze is afkomstig van Hamburg en de eigenaars Peter Jens Hundert &Oliver Hendrik Schaulin hebben 2 versies van hun syrup ontwikkeld.
Er bestaat een klassieke versie en een ginger versie.
De klassieke versie ( citrus ) gaat perfect met zachte gin's ( vb: Sharish , bluecoat ...).
De Gember versie kan je perfect gebruiken met gin’s die karakter vol zijn. ( Spring , VOR, zelfs de UPPERCUT).

Hier had ik de beste resultaten met enerzijds BRU en anderzijds Perrier water.

De ph’s zijn wel minder aards dan de BTW.
Welke mijn voorkeur krijgt? Wel ik vind ze alle drie lekker maar zoals steeds bij de juiste gin.

Conclusie:

Is dit een aanwinst voor de gin tonic markt?
Ja zeker. Is dit voor alle gin tonic fans een aanrader? Daar ben ik eigenlijk niet zo zeker van, want het maakt de bereiding van uw gin tonic weer een stapje ingewikkelder. Wil je de 3 syrups in huis hebben en er de perfecte resultaten mee bekomen moet je ook ineens al 3 verschillende bruis waters in huis hebben.
Daarom ben ik blij dat er binnenkort van de BTW kan en klare flesjes op de markt komen.
Ga ik ze nog kopen? Ja, waarschijnlijk wel, maar ik speel ook gewoon graag met al deze dingen en wat zijn nu 3 syrups en 3 extra bruis waters bovenop de 30 soorten tonic die ik reeds staan heb.
Hopelijk leest mijn vrouw dit artikel niet!

Graag had ik ook terug Kurt Heddebauw bedankt voor de mooie informatie over de BTW syrup.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

De Baron is niet zo 'graaf' (pun intended)

Vorige week ging ik en Stef van Ginspire iets drinken in de Ginbar “de Baron” te Leuven. Stef was zo onder de indruk van ons bezoek dat hij mij vroeg of hij daarover een artikel mocht schrijven. En aangezien we deze week goedgezind zijn mag hij zijn artikel hier plaatsen.

Veel lees plezier!


Ginbar de Baron

Vandaag gaan we naar Leuven, samen met Glenn van Ginurway.
Een bruisende studentenstad die steeds tracht mee te zijn met de nieuwste trends.
Hierbij denken we aan de gezellige oude markt op een warme zomerdag, de aangename drukte op de grote markt, het park midden in het centrum, … Wij gingen als gin-liefhebbers eens een kijkje nemen in de ‘ginbar’ de Baron.

Wat we hier echter aantroffen was niet om vrolijk van te worden.
Kwantiteit wordt hier duidelijk hoger in het vaandel gedragen dan kwaliteit, terwijl het niet gaat om ‘om ter meeste’ gins maar om ‘om ter beste’!
De Gin&Tonic is een duur product, daar zal iedereen het mee eens zijn. Mensen zijn echter wel bereid een groter bedrag te betalen voor een spirit als gin aangezien het geassocieerd wordt met een heuse beleving, een stukje vakantie, genieten, … Wanneer wij dan zien dat er etablissementen zich een ginbar noemen maar praktisch elke basisregel aan hun laars lappen, doet dit niet veel goeds aan het gin-imago.

Om enkele zaken op te noemen: kleine ijsblokjes die bovendien uit een ijsemmer komen!!!; grove peperstukken in de Gin&Tonic (zie foto); het gebrek aan kennis van het product; rietjes in de Gin&Tonic (en zelfs geen cocktailrietjes); gins die op de kaart gewoonweg foutief worden bestempeld als floraal, complex, droog of citrus; de wachttijd; enz.
Nu de wachttijd moet wel genuanceerd worden. Wanneer je bijvoorbeeld twee Gin&Tonics bestelt is het normaal dat dit even duurt. Zeker wanneer de bartender er zijn werk van wil maken. Maar wanneer je echter na 20 minuten nog niet bediend bent en dan verneemt dat de bartender zelf nog moet opzoeken hoe de Gin&Tonic best klaar te maken, ben je niet goed bezig.
Een ander aspect is ook natuurlijk de toevoeging van het soort tonic, maar daar zullen we maar niet over uitwijden.

Wanneer je zoveel betaalt (gem. 12 à 16 euro), moet alles tot in de puntjes in orde zijn, zelfs het voorkomen van de bartenders.
Dit was hier allesbehalve. De bartender vroeg ons of hij kon helpen, wanneer we dan vroegen naar een citadelle reserve wist hij niet waar kruipen.
Zijn antwoord was: “Citadelle? Dat is die blauwe fles.”, en daarmee moesten we het maar doen.

Onze intenties zijn absoluut niet om De Baron zwart te maken. Zo bezitten ze wel een super interieur, een mooi assortiment en is het bovendien een toplocatie om van een heerlijke Gin&Tonic te genieten, maar wij vinden het gewoon jammer.
Zoiets maakt ons, als ginliefhebbers, niet gelukkig. Misschien moeten ze het aantal gins terugschroeven zodat ze zich enkel kunnen focussen op de kwaliteit, misschien moeten ze een ervaren bartender aannemen, het zijn maar tips.

Zo dat was het en ik moet eerlijk zeggen Stef is nog braaf geweest.
Want het was echt niet in orde.
Maar er is hoop, want er is mij verteld dat de bar andere eigenaars gaat krijgen. De baron zou overgenomen worden door 2 ex barmannen van een welbekende bar op de grote markt.
Dus Stef binnenkort gaan we eens terug en als de nieuwe mensen het dan wel goed doen mag je terug een nieuw artikel schrijven met hopelijk enkel positieve commentaren.

Ik ga hier zeker geen gewoonte van maken om andere mensen hun artikel te plaatsen dus het volgende komt terug van mij en gaat nu eindelijk over de V2C gaan.

Groetjes en tot binnenkort.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

D.R.K.N.S.S.

Het artikel van vandaag gaat over de hele exclusieve D.R.K.N.S.S. gin die enkel te proeven is in de Upper Room Bar van het sterrenrestaurant THE JANE van Sergio Herman en Nick Bril.
Ik heb het artikel echter niet zelf geschreven, het is geschreven door de creator van deze hele mysterieuze gin namelijk Bert Bruyneel. Ik vond dat niemand anders dan Bert over zijn kindje moest vertellen en daarom ...
Veel leesplezier!

D.R.K.N.S.S.
Op een dag in de lente van 2014, was ik voor de eerste keer op bezoek bij The Jane voor een etentje. Als dessert had ik enkele flessen whisky van Asta Morris mee, alsook een fles NOG! batch 1, die toen net zou uitkomen. We proefden deze samen met Nick Bril en Paul Morel, respectievelijk de chef (en mede-eigenaar) en de mixologist van The Jane. Tijdens ’t praten, stelden zij mij de uitdaging om voor hen een gin te creëren die écht speciaal zou worden. Iets wat de persoon die ’t zou proeven een aparte smaaksensatie zou geven, en wat maar in ‘micro-batch’ zou beschikbaar zijn.

Het eerste werk was het vinden van een juiste basisgin. We vonden een leuk mengsel, waarvan sommige bestanddelen tot 6x toe gedistilleerd werden, om de pure essentie van de smaak te kunnen capteren. De basisbotanicals zijn mandarijn, malt, sinaas, jeneverbes, hop, venkel, en cacao. Deze worden aangevuld met oa. koriander en wat kruidnagel.

Tweede heikel punt was ’t vinden van een juist vat Er werd uiteindelijk gekozen voor een vat waar één van de Asta Morris BenRiachs had op gerijpt. Een heel bewuste keuze, omdat ik ervan overtuigd was dat dit vat precies de toetsen ging toevoegen die de gin zou nodig hebben. D.R.K.N.S.S. was geboren.
De rijping werd op regelmatige tijdstippen opgevolgd, tot Paul Morel en ik in december 2014 beslisten om ‘m van zijn vat te halen, en over te gaan tot bottelen. Er werden precies 73 flessen gebotteld.

Er werd gekozen voor een zwarte NOG!-fles, en voor een obscure lederen omverpakking. Er werd een zwarte massief houten kist gemaakt, om D.R.K.N.S.S. in stijl te verpakken, en het vat werd vernield om reproductie onmogelijk te maken. Elke fles kreeg op z’n navel dan ook een symbolisch stukje van ’t vat geknoopt als relikwie.

Vanaf 21/03/2015, schenkt Paul Morel deze gin in de Upper Room Bar van The Jane aan de fijnproevers die ‘m willen degusteren. Deze gin vraagt geen garnituren of tonics. Hij laat zich best puur drinken. Vandaag is D.R.K.N.S.S. uitsluitend in The Jane te proeven, maar binnen enkele weken komt er een lijst van een 20-tal personen die een fles zullen kunnen bemachtigen via The Jane.

Intussen rijpen de ideeën voor D.R.K.N.S.S. batch 2, dit vervolg zal ook weer in ’t teken staan van unieke flavours met een niet-reproduceerbaar karakter.
Wij hopen dat u evenveel van D.R.K.N.S.S. zal genieten, als wij genoten van ’t ontwikkelen ervan.

Zo, ik heb in ieder geval genoten van Bert's artikel, hopelijk jullie ook.
Het zal waarschijnlijk een utopie zijn maar ik van “gin ur way” hoop eigenlijk dat ik bij de 20 gelukkigen ben om één van deze flessen te kunnen bemachtigen, want net als velen onder ons heb ik hem ook nog niet geproefd. Bert, dat laatste was een hint van mij voor u!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Gin ur way but the right way ...

Lieve lezers en gin liefhebbers er moet mij iets van het hart!
Ik ben teleurgesteld en tegelijkertijd boos op sommige van jullie.

Waarom?

Wel de laatste tijd krijg ik steeds meer en meer foto's te zien van gin liefhebbers/gin bars die een schande zijn voor het product!
Ik bedoel daarmee dat er steeds overdreven wordt met de garnituren en zelfs compleet verkeerde gebruikt worden.
Over de keuze van de garnituren kan ik nog enigszins begrijpen dat er verkeerde genomen worden, maar over de hoeveelheid niet!

Dus nog even de belangrijkste regels op een rijtje.
Gebruik steeds garnituren die reeds als botanicals gebruikt zijn in de gin ( indien je niet weet welke , daarvoor bestaat deze blog).
En dan de belangrijkste regel hou de garnituren STEEDS SUBTIEL!
Met subtiel bedoel ik dan dat het geen soep of gingria mag worden.
Trop is teveel en teveel is trop!

Ik heb ook 3 regels die je best onthoudt.
De eerste is , vul uw glas steeds volledig met ijs, hoe meer ijs hoe minder snel het smelt.

Ten tweede ,komkommer doe je in uw sla en eet je op , dit hoort niet thuis in een gin tonic, zelfs niet in een Hendrick's gin hier gebruik je best roze blaadjes. De aroma's van komkommer overheersen alle andere smaken.

Ten derde ,nooit gin tonic drinken zonder mij uit te nodigen.

De Belgian gin club heeft een mooi filmpje on line geplaatst van hoe je best een gin tonic maakt.

Hopelijk maken jullie mij in de toekomst terug blij en fier met jullie perfect gemaakte gin tonic.

{youtube}oYD5Sdy5dLY|600|450|0{/youtube}

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Forest Dry Gin!

Gin ur way is trots u te kunnen melden dat ze de kans gekregen hebben om in avant première de Forest gin te mogen proeven.

De Forest gin is het geesteskindje van Jurgen Lijcops, Jurgen is de eigenaar van het restaurant The Glorius in Antwerpen en tevens groot gin tonic liefhebber.
Het is vanuit deze passie dat Jurgen het idee opgevat heeft om een ultra premium gin op de markt te brengen.

Ja je leest het goed een ultra premium gin.
Nu hoor ik jullie al denken waarom zou deze gin Ultra premium zijn.

Wel de manier van werken om deze Forest gin te creëren is totaal out of the box in vergelijking met andere producenten.

Als ze bij vele andere gin merken werken met aangekochte essences om hun gin een bepaalde smaak en/of geur te geven, gaan ze bij Forest gin deze zelf maken op basis van natuurlijke producten die ze zelf oogsten.

De aangekochte essences worden dikwijls in poedervorm toegevoegd aan de basis spirit om zo hun smaak te geven aan de gin.

Bij Forest maken ze ze zelf doormiddel van distillatie en worden ze daarna mooi in hun gin geblend.

Bijvoorbeeld: in de Autumn versie zit er peer in als botanical.
Wel deze botanical wordt verkregen door verse peren te distilleren zodanig dat ze enkel nog een vloeibare essence overhouden.

Om de winter versie te maken gebruiken ze 30 kg Verse jeneverbessen op 1000 l spirit.
Al de gebruikte botanicals zijn vers en eco gecertificeerd, de kruiden komen van hun eigen domein. De gebruikte specerijen uiteraard niet.

Dit proces gaan ze voor elke botanical herhalen, na dit proces worden al deze essences dan mooi geblend tot 1 geheel waarna de gin een aantal dagen (weken) te rusten gelegd wordt om mooi 1 geheel te vormen.

Dus al deze factoren maakt dat we echt kunnen spreken van een Ultra Premium Belgische Gin!
Antwerpenaars durven nogal eens hoog van hunne toren blazen om te zeggen dat Antwerpen de STAD is en de rest Parking , ik ben het daar zeker nooit mee eens maar op gebied van deze Forest Dry Gin komen ze er toch wel kort in de buurt. Vertel het hun wel niet aub of ze voelen zich nog beter.

Voor de tasting notes ga ik nog even geduld moeten vragen aan jullie want op dit moment zit ik met een zware verkoudheid en hierdoor zijn mijn geur en smaak voor 50% beperkt en kan ik geen juiste tastingnotes maken. Maar zodra ik verlost ben van deze hardnekkige bacillen kom ik terug bij jullie met exacte tasting notes en een perfecte gin tonic.

Voor nu kan ik enkel maar als raad geven ga zo snel mogelijk na 15 januari naar uw dranken handelaar en koop u van elk een flesje want ze zijn beide TOP!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS