Een nieuwe start - a start of something new.

Hey Allemaal. Het heeft een pak langer geduurd dan voorzien, maar ik ben nu toch begonnen met de nieuwe engelstalige blog. Deze kan je vinden op www.made4drinking.com. Op dit moment nog niet zo veel posts. Deze site blijft evenwel nog minstens 5 maanden online als naslagwerk. Daarna gaat hij echter down, ik heb geen zin om een aparte hosting te blijven betalen en de nieuwe hosting werkt enkel met wordpress. Een site van Joomla ombouwen naar Wordpress puur als archief is te veel werk voor een hobbyproject :)   Geniet van de nieuwe content.   Dave

It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Artikelen

Brouwerij Boon breidt fors uit.

Op de site van brouwerij Boon is de bouw van de nieuwe lambiekbrouwerij zo goed als klaar klaar.De capaciteit wordt zo maar even 2,5 keer zo groot. De uitbreiding was nodig om aan de enorme vraag naar geuze en kriek boon te kunnen voldoen. Er moest immers al jaren gebruik gemaakt worden van reserves en bovendien werden steeds meer orders noodgedwongen geweigerd. Met de toenemende vraag in binnen- en buitenland bleek dit onhoudbaar.

 

Volgens Frank Boon werden de hoogtechnologische middelen bovengehaald om gecombineerd te worden met de artisanale methode die men blijft hanteren. Maar artisanaal wil niet zeggen dat het materiaal niet in orde moet zijn, en traditie kan volgens Boon perfect samengaan met modern.

De nieuwe brouwzaal met de grote brouwketels in roestvrij staal is nu ook zichtbaar dankzij grote ramen langs de straatkant. Beslist een bezoek waard voor de bierliefhebber.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

The ace of spades! The ace of spades!

If you like to gamble, het nest are your men! Na hertenheer, kleveretien en schuppenboer is het nu de beurt aan schuppenaas om een bier aan zich gekoppeld te krijgen. Zo zijn de brouwers van 't nest (sorry maar ze zijn zo hard aan het gaan dat we ze stilaan niet langer hobbybrouwers noemen) bijna aan een volledige 'grote straat'.

Het bier wordt op 13 october om 15.00 uur officiëel gelanceerd in thuishaven Turnhout, in biercafé 'Spijtighen Duvel in de Otterstraat. Iedereen is welkom, al zou het wel eens drummen kunnen worden. De bieren van het Nest winnen immers als maar aan populariteit en veroveren zelfs de amerikaanse markt.

Schuppenaas is een amberkleurig bier geworden op 6,5 %. Er werd gebruik gemaakt van twee gistvariëteiten en twee soorten hop, wat voor een mix aan fruitigheid en bittere toetsen zorgt. We kijken er al naar uit!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Ommegang bier voortaan permanent verkrijgbaar

Weer leuk nieuws op het bierfront: Ommegang van Brouwerij Haacht, voorheen een gelegenheidsbier, zal voortaan permanent te verkrijgen zijn. De beslissing volgde op het grote succes dat het bier behaalde. De consument was er gek van, en het bier behaalde ook verschillende prijzen, zoals de prestigieuze 'Superior Taste Award' (3 sterren).

De Superior Taste Award is een unieke internationale erkenning gebaseerd op blinde testen die uitgevoerd worden door meer dan honderdtwintig gerenommeerde chefs en sommeliers. Enkel producten die een score behaalden van 90% of meer worden bekroond met drie sterren.

Het bier werd oorspronkelijk uitgebracht voor de 'ommegang' in Brussel in 2011. Maar nu kan je het dus permanent op de kaart terugvinden van meer dan 5000 drankwinkels en horecazaken, en ook Colruyt sprong ondertussen al op de kar.

Meer info op het nieuwsblad.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Oud beersel scoort Down Under

Dat Belgische brouwers zowat altijd de meeste prijzen wegkapen op internationale bierfestivals is nog nauwelijks nieuws tegenwoordig. Op de twintigste editie van de Australian International Beer Awards bleken de Belgische bieren opnieuw uit te blinken, met te veel winnaars om allemaal op te noemen.

Brouwerij Oud Beersel blonk uit met maar liefst vier medailles. In de categorie 'Abbey & Triple Packaged' werd de Bersalis Tripel bekroond met een zilveren medaille. Bersalis Kadet, de Oude Geuze en de Oude Kriek van Oud Beersel behaalden telkens brons.

De brouwerij, die dit jaar haar 130ste verjaardag viert, is het gewend de internationale successen aaneen te reigen, maar dit is zelfs voor hen toch sterk.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Nieuw boek: brouwerij-fietstochten.

John Verbraeken en Danny Van Tricht hebben voor het Davidsfonds een boekje samengesteld met daarin twaalf fietstochten langs kleine ambachtelijke brouwerijen. De bierliefhebbers uit de regio Westerlo stelden een aantal interessante fietstochten samen in België en Nederland langs interessante ambachtelijke brouwerijen.

Hierbij combineerde ze leuke brouwerijbezoeken met de prachtige omgevingen waarin ze zich kunnen bevinden. Belangrijk is ook in welke mate bezoekers worden opgevangen in de respectievelijke brouwerijen, en vooral of er ook proefmogelijkheden aanwezig zijn. De tochten zijn steeds in lusvorm en ongeveer 50 km lang. Ook werden suggesties gemaakt voor slaapplaatsen in de omgeving.

Het boekje fietstocht langs ambachtelijke brouwerijen werd uitgegeven door het Davidsfonds en is verkrijgbaar in de boekhandel.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Belgisch bier blijft scoren

Tja, als er één reden is om ons land bijeen te houden is het wel ons geweldig bier. Dat vindt men in het buitenland ook steeds meer, want zowat alle kranten pakken vandaag uit met het bericht dat de uitvoer van Belgisch bier gestegen is tot 11 miljoen hectoliter.

Vooral onze streekbieren worden steeds meer gesmaakt in het buitenland (en men probeert ze ook na te maken, maar dit geheel ter zijde). Het leeuwenaandeel is nog bestemd voor de Europese markt, maar vooral Japanners (+73,5%) en ook wel Amerikanen (+16,7%) hadden alweer meer zin in Belgisch bier dan vorig jaar.

Ons pils doet het niet slecht, maar vooral de speciaalbieren zoals trappisten, abdijbieren en duvel doen het uitstekend. Ook steeds meer hobbybrouwers vinden hun weg naar het buitenland.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Nieuwe gratis biergids Vlaams Brabant

Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Leuven geven de nieuwe gids “Bier, een rondje Vlaams-Brabant” uit. Ze vinden dat Brabant al jaren hoge toppen scheert op biergebied en willen dit met deze gids nog wat extra in de verf zetten.

De gids heeft heel wat te bieden: een overzicht van de lokale brouwerijen, maar ook info over de biersoorten en -smaken. Je vindt er ook technische uitleg over het maken van bier, enkele bierrecepten en een aantal leuke adressen van Brabantse biercafés.

“Bier, een rondje Vlaams-Brabant werd vertaald in het Frans, Engels en Duits en is gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten van Vlaams-Brabant of via www.toerismevlaamsbrabant/bepublicaties . Op deze website kan het ook gedownload worden in PDF-vorm. Een echte aanrader voor al wie van bier houdt.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Amerikanen verbieden naam van bier.

Dat onze Yankee doodle medemens een pak minder kan verdragen dan wij Europeanen was al even gekend. Maar qua politiek correcte idiootheid kan volgend nieuwsfeit toch tellen. In de staat Alabama mag een bier niet meer verkocht worden vanwege zijn naam.

Je verwacht dan iets vreselijks, maar de naam is gewoon 'Dirty Bastard'. Toch niets wereldschokkend zou je denken. Niet zo volgens advocaat Bob Martin van het Alabama Alcoholic Beverage Control Board, want “ouders willen wellicht niet dat hun kinderen de grove taal op het etiket kunnen zien”. Nog volgens de man die het in Europa waarschijnlijk hoogstens tot dorpsidioot zou brengen “Is het tenslotte een regel om lelijke woorden en vieze plaatsen weg van kinderen te houden”.

Toch maar beter niet melden aan de Amerikaanse religieuze fanatici wat de juiste betekenis is van 'Duvel'.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Chimay opent nieuw museum

Liefhebbers van Chimay bier in het bijzonder, of trapistenbier in het algemeen kunnen juichen. De monniken openden immers een gloednieuwe tentoonstellingsruimte. Het nieuwe museum, dat  'Espace Chimay' noemt, werd geopend door Waals minister van Toerisme Paul Furlan. Het museum bevat buiten informatie over het bier ook algemene informatie over de abdij en de daar gemaakte kaas.

Chimay viert het 150-jarig bestaan van het gesmaakte trapistenbier: het eerste werd gebrouwen in 1862. OM dat te vieren kwam eerder al een boek uit over de geschiedenis van de abdij. Later dit jaar zal er ook nog een nieuw Chimay bier op de markt worden losgelaten.

De bouw van het museum vergde 1,7 miljoen euro, waarvan 810.000 euro van het Waalse ministerie van Toerisme. Voor één keer vinden we dat nu eens een goede besteding van belastingsgeld.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Lees meer: Hoppa Hontas

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Subcategorieën

 • Bier nieuws

  Nieuws over bier.

  Aantal artikelen:
  9
 • Proefnotities

  Bieren voor u voorgeproefd. We hebben toch heel wat voor u over  !

  Aantal artikelen:
  116