It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Gulden spoor Ipa

U heeft een tijdje niks van ons gehoord. Dat zit zo: wij hebben ook nood aan vakantie. Het goeie nieuws is dat we tijdens die vakantie niet gestop zijn met proeven, enkel met posten. Veel leuke nieuwe zaken leren kennen. Zoals onder meer deze, en ja het is alweer een IPA. We kunnen het niet laten.

Artikelen

Matusalem 15 Y Gran Reserva

De Rum: Matusalem 15 Y Gran Reserva 40%

Afkomstig uit: Cuba

Neus: Tortilla pannekoeken, vanille, zure desem

Smaak: Tortilla pannekoeken, vanille en hout

Nadronk: Eindelijk wat meer diepgang met witte peper, cayennepeper, citrus, hout, witte druif en zure desem.

Opmerkingen: De neus en smaak geven weinig, zelfs voor liefhebbers van tortilla's. De finish maakt iets goed, maar ruim onvoldoende voor een rum van deze prijsklasse.

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

English Harbour reserve 10 Y

De Rum: English Harbour 10 y reserve

Afkomstig uit: West Indies (caribbean)

Neus: Donkere caramel, verbrande suiker, zwarte thee, munt, eucalyptus, blueberry jam, vanille, mocca

Smaak: Droog en houterig met munt, suikerkristallen en confituur

Nadronk: Munt en chlorophyl, hout, suiker en peper. Uitdrogend.

Opmerkingen: Erg aangename neus, maar de smaak en finish zijn 'slechts' ok.

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Ron Barcelo Imperial

De Rum:Ron Barcelo Imperial 38 %

Afkomstig uit: Dominicaanse Republiek

Neus: Caramel, lichte kruiden (peper en gedroogde groene kruiden), banaan, vanille, mocca en thijm. Gebalanceerd.

Smaak: Vanille en lichtemocca pudding. Caramelsnoepjes. Eng en te snel weg.

Nadronk: Vanille, bruine suiker, zachte kruiden, buttertoast, aangename bittere toets.

Opmerkingen: Het middenstuk is wat slapjes, maar de neus en afdronk maken veel goed. Goeie doordrinker maar zeker niet de beste rum in de wereld zoals je hier en daar wel eens leest.

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Grenada 7 Y Berry Bros & Rudd

De Rum:Berry Bros & Rudd Grenada 7 Y (46%)

Afkomstig uit: Grenada

Neus: Ananas, pompelmoes, stervrucht, limoen, perzik. Complex tropisch fruit dat blijft evolueren.

Smaak: Eik, vanille, pompelmoes en perzik.

Nadronk: Uitdrogend met pepers en hout, maar ook alle fruit van de neus (met erg duidelijke perzik) overgoten met vanille en sinaas.

Opmerkingen: Geproefd door Jürgen en Dave. Een lekkere rum met een ronde rijke geur.

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Panama 11 Y Berry Bros & Rudd

De Rum:Berry Bros & Rudd Panama 11 Y (46%)

Afkomstig uit: Panama

Neus: Nice! Muntige frisheid, zoet en maritiem. Perzik en abrikoos, vanille, café latte, dragon, melkchocola, kerssnoepjes. De neus evolueert ook, krijgt banaan bij en boterkoekjes komen en gaan.

Smaak: De smaak stelt na de erg goede neus niet teleur: maritiem met perzik en abrikoos, vanille en kersensnoepjes.

Nadronk: Wow: Een erg lange en opbouwende finish met delicate pepers, citrus, munt, fruit en na zo'n 30 seconden ineens ook erg lekkere koffie. Het maritieme karakter blijft ook.

Opmerkingen: Geproefd door Jürgen en Dave. Dit is een absoluut juweel van een rum met een erg leuke neus, een degelijk smaakpallet en een finish waar je niet genoeg van kan krijgen. (Gelukkig duurt deze ook lang.)

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

cachaça leblon

De Rum : Cachaça Leblon – 40 abv

Afkomstig uit: Patos de Minas – Minas Gerais – Brazilië

Botteling: Oktober 2010

Neus:De eerste aanzet is een korte explosie van vanille, die al heel snel baan ruimt voor zachte snoepjes en fijne most. Na een tijdje komt er ook een snuifje witte peper de kop opsteken. Vrij fruitige neus ook.

Smaak: Een heel fris-fruitige aanzet van zacht suikerrietsap, maar verder vrij weinig diepgang.

Finish: Het verse suikerrietsap evolueert naar een licht bittertje. Een frisse en best aangename afdronk, die echter vrij kort is.

Opmerking: De Leblon distilleerderij is in Franse handen, en dat laat zich merken. Na de destillatie in potstills, wordt de cachaça te rijpen gelegd in oude cognacvaten.

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Caroni 15 Y v 1997 The Nectar / The Whisky agency

De Rum: Caroni 15 yo Single Barrel (1997-2012), 52.1 abv, 324 flessen. UCF.

Afkomstig uit: Trinidad (Caroni distilleerderij)

Gebotteld door: The whisky Agency / The Nectar

Neus: Vanille, peper en een fijn vleugje kokosnoot. Zachte, aangename melasse. Een stevige alcoholprikkel ook. Na een tijdje komen er lichte citrusaroma’s de neus aan het venster steken.

Smaak: De melasse combineert hier met een aangename fijne rokerigheid. As, en een vrij stevige houtinvloed ook.  Alhoewel deze rum een stevige body heeft, is het sterk-alcoholische van de neus wat zachter in de smaak. Retro-olfactorisch komt er zelfs een snuifje currypoeder en gember aan te pas.

Finish
: Balancerend tussen zoet en licht-bitter, neigend naar cacaopoeder. Heel lange finish, lichtjes uitdrogend, met opnieuw een sterke houtinvloed. Wordt ook wat grassiger.

Kortom: Een stevige rum, vol van karakter. Peper en kruidigheid, en dus niet het soort rum voor wie van mierzoete rums houdt.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Cachaça Retiro Velho – 2 y

De Rum : Cachaça Retiro Velho – 2 yo – 42 % abv – cerejeira vaten (kersenhout)

Afkomstig uit: Araguari – Minas Gerais (Brazilië)

Botteling: lot 02 – gebotteld 2008. Pot still distillatie

Neus: de jonge most is vrij prominent en zelfs wat agressief aanwezig. Na een tijdje worden de aroma’s wat zachter en fruitiger (zure vruchtjes)

Smaak:
Suikerriet all the way, maar wel met een raar en zelfs ietwat chemisch smaakje. Nochtans is dit product puur natuur.

Finish: vrij vlak, mediumzoet dan licht bitter wordt naar het einde toe. Een vrij korte afdronk – en dat was misschien maar goed ook.

Kortom: alhoewel gerijpte cachaça bedoeld is om puur te drinken, en minder om te mixen, is dit een cachaça waar we geen traan voor zullen laten indien hij in een caipirinha verdwijnt. Te vlak, te plat.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Cachaça Seleta de Salinas 2 Y

De Rum : Cachaça Seleta de Salinas 2 yo – 42 % abv – Rijping op Umburanavaten

Afkomstig uit: Salinas – Minas Gerais (Brazilië) -

Distilled by: Cachaça Seleta (www.cachaçaseleta.com.br)

Neus:Lichte most van suikerriet, heel fijn geparfumeerd: witte bloemen en een vleugje vanille. Warme beboterde toast met honing.

Smaak:
Vrij zoete aanzet van vers geperst suikerrietsap, en op de achtergrond een heel subtiele kruidigheid.

Finish
: mediumlang. Fruitigheid: lychees. Evolueert langzaam naar zachte verse gember.

Kortom: een cachaça die te lekker is om cocktails (Caipirinha, Batida, ..) mee te maken. Gewoon puur drinken en genieten.

Opmerkingen : Cachaça is eenvoudig gesteld Braziliaanse rum, gemaakt van het vers geperste en gefermenteerde suikerrietsap, en dus niet van de ingekookte melasse. Cachaça bestaat in ongerijpte en in gerijpte versies. Alhoewel er in Brazilië ettelijke duizenden cachaçaproducenten zijn, komt de beste cachaça uit de deelstaat Minas Gerais, en meer bepaald uit Salinas.

De cachaça Seleta de salinas die we voor U proefden, rijpte op Umburana vaten: een soort kersenhout dat enkel in Zuid-Amerika voorkomt. Fermentatie van het suikerrietsap voor deze botteling: 24 uur.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Demerara Rum 12 yo 1995-2007 Samaroli

De Rum: Demerara Rum  12 yo 1995-2007,45 abv,  Single Cask nr 2 for Samaroli, 472 btls.

Afkomstig uit: Guyana, gerijpt in een whiskyvat in Schotland

Neus:zachte aanzet van kruidige honing, met een duidelijke toets kruidnagel en vanille. Laat deze rum zowat een uurtje in het glas, en er komen geleidelijk aan aardbeisnoepjes de hoek om kijken.

Smaak:
Medium-zoet, begint zelfs wat richting cognac te neigen. De melasse is duidelijk aanwezig, en zet zich licht-kruidig verder. Op de achtergrond rondt de melasse en gebrande suiker het geheel af. Mooie ronde smaken, die de indruk geven dat deze rum eigenlijk nog een paar jaar ouder is dan hij werkelijk is.  Een subtiele rokerigheid geeft het geheel wat extra cachet.

Finish
:Kruidenbonbons met een licht bitter-medicinaal toetsje.  De afdronk is eerder zacht, maar wel ontzettend lang !

Opmerkingen:Demerara is de regio rond de gelijknamige rivier in Guyana. Demerara staat bekend om zijn kwaliteitsvolle suikerproductie en rum. De naam 'Demerara’ werd dan ook lange tijd misbruikt door producenten die niet uit de regio waren – zelfs tot ver buiten Guyana. Tegenwoordig is het gebruik van de benaming ‘Demerara’ echter strikt gereglementeerd, en wordt de echte Demerara rum nog op één enkele ‘estate’ gemaakt door Demerara Distillers Limited (DDL). De productie bedraagt zo’n 20 miljoen liter per jaar, waarvan El Dorado de bekendste merknaam is.  Qua stijl sluit Demerara rum aan bij Jamaïcaanse rums: donker en rijk, met veel invloed van de melasse.

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Subcategorieën