Een nieuwe start - a start of something new.

Hey Allemaal. Het heeft een pak langer geduurd dan voorzien, maar ik ben nu toch begonnen met de nieuwe engelstalige blog. Deze kan je vinden op www.made4drinking.com. Op dit moment nog niet zo veel posts. Deze site blijft evenwel nog minstens 5 maanden online als naslagwerk. Daarna gaat hij echter down, ik heb geen zin om een aparte hosting te blijven betalen en de nieuwe hosting werkt enkel met wordpress. Een site van Joomla ombouwen naar Wordpress puur als archief is te veel werk voor een hobbyproject :)   Geniet van de nieuwe content.   Dave

It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Artikelen

Bourbon, Straight - Charles K. Cowdery

Dit boek werd me aangeraden door Marc Gillespie van Whiskycast (de beste podcast over whisky op het net). Bourbon, straight is één van de beste boeken over Amerikaanse whisky en geeft een prachtig overzicht van de distileerderijen aldaar. Ook heel wat prachtige anekdotes, geschiedenis en technische informatie. Een must voor wie verder wil kijken dan Single Malt Scotch.

Spirit of place - Charles MacLean

De grootmeester doet het weer. Met Spirit of place - Whisky Distilleries of Scotland brengt de sympathieke whiskyexpert Charles MacLean opnieuw een prachtig whiskyboek uit. Een diepgaande analyse van de Schotse distilleerderijen, met verbluffend mooie foto's van Lara Platman en Allan MacDonald.

Enkel de plaatsen zelf bezoeken is nog beter. Dit boek doet je daar alleen maar meer zin in krijgen, en is een fantastische herinnering voor wie er al geweest is.

Scotch Missed - Brian Thowsend

Scotch missed - the original guide to the lost distilleries of Scotland is een prachtige collectie verhalen vol nostalgie en geschiedenis. Auteur Brian Thowsend beschrijft met veel liefde voor het onderwerp de vele distileerderijen die de laatste paar honderd jaar de tand des tijds in Schotland niet konden weerstaan. Van vrij recent gesloten legendes als Port Ellen en Brora tot al lang vergeten Ballechin en Hazelburn (waarvan de naam werd heropgevist door springbank.)

Een erg boeiende reis door het verleden met een schat aan informatie en anekdotes.

Whiskypedia - Charles McLean

Charles McLean is één van de meest prominente whisky auteurs van het moment. Hij is ook een geboren live entertainer en een graag geziene gast op festivals allerhande. Hij speelde een belangrijke bijrol in de fantastische film 'The Angel's share' van Ken Loach (eigenlijk gewoon zichzelf met een andere naam) en heeft altijd een fantastische anekdote of twee klaar.

In Whiskypedia geeft hij ons houvast betreffende alle terminologie en kennis die te vinden is in de whiskywereld. Een absolute aanrader van een geboren verteller en whisky grootheid.

Malt whisky yearbook 2016

Als je aan de meeste whiskyfanaten vraagt welk boek te kopen gaan er heel wat de jaarlijkse gids 'The malt whisky Yearbook' aanraden. Terecht, want prijs-kwaliteit is dit zonder meer het beste naslagwerk dat we ooit hebben gezien.

We kijken er dan ook elk jaar opnieuw naar uit. En de vorige edities zijn ook nog te vinden!

De Chemie van Schotse Malt Whisky - Robin Brilleman

Toen ik aan de fase was aangekomen dat ik écht alles wilde weten over whisky, vroeg ik aan vriend Jurgen "The Whiskymercenary" Vromans, aka Whiskypedia welke boeken ik best mee begon. Dit boek was voor hem hét ideale startpunt.

De Chemie van Schotse Malt Whisky maakt dan ook een doorgedreven analyse van het productieproces in al zijn fases en probeert de invloed op de smaak van dat proces in kaart te brengen. Niet dat we met alles 100% eens zijn maar dit boek is inderdaad een erg handig naslagwerk om de herkomst van smaken beter te begrijpen.

Vrijheid en Whisky - Stijn Hiers

Jammer genoeg heeft Stijn de laatste maanden geen tijd meer om nog rumnotes voor ons te schrijven. Niet verwonderlijk als hij boeken van deze kwaliteit begint aan te leveren.

Vrijheid en whisky neemt ons mee op een reis door de erg boeiende Schotse strijd voor onafhankelijkheid doorheen de geschiedenis. Daarbij is de geest van whisky nooit ver weg, al moet je geen geschiedenis van de whisky op zich verwachten. We raden echter absoluut aan om een drammetje erbij te verorberen. Ook verkrijgbaar bij de meeste whisky speciaalzaken!

Opus Whisky - Gavin Smith

Gavin Smith is één van de meest prominente whisky-auteurs van het moment. Hij schreef al verschillende boeken en is vaste medewerker van Whisky Magazine. Met Opus Whisky stelde hij een prachtig naslagwerk samen, met unieke verhalen en veel aandacht voor de minder traditionele whiskylanden die momenteel meer en meer hun portie op de markt veroveren.

Trappist - Jef Van der Steen

Het Boek Trappist presenteert de prachtige ontdekkingstocht van een bierexpert langs alle trappistbrouwerijen. Hij ontfrutselt zowaar een paar geheimen van de monniken en geeft je een unieke kijk in de werking van de koningen van het bier. Een boek uitgegeven door het Davidsfonds, om van te genieten met een goeie trappist ernaast natuurlijk.

Subcategorieën