Een nieuwe start - a start of something new.

Hey Allemaal. Het heeft een pak langer geduurd dan voorzien, maar ik ben nu toch begonnen met de nieuwe engelstalige blog. Deze kan je vinden op www.made4drinking.com. Op dit moment nog niet zo veel posts. Deze site blijft evenwel nog minstens 5 maanden online als naslagwerk. Daarna gaat hij echter down, ik heb geen zin om een aparte hosting te blijven betalen en de nieuwe hosting werkt enkel met wordpress. Een site van Joomla ombouwen naar Wordpress puur als archief is te veel werk voor een hobbyproject :)   Geniet van de nieuwe content.   Dave

It's all over ... or is it?

Beste lezers. Jullie hebben allicht gemerkt dat de laatste maanden niets nieuws meer verscheen op deze site. Dat was aanvankelijk zo door omstandigheden. Life interferes. Maar toen ik er terug aan wou beginnen merkte ik dat de drive een beetje weg was. Na de nodige zelfreflectie en feedback van compaan Werner ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nood heb aan een verse start, met andere mogelijkheden en een groter potentiëel. Daarom werd besloten om beproefd in de koelkast te steken en een Engelstalige site op te starten rond hetzelfde thema. Whisky, bier en andere lekkernijen dus. Maar we willen wel breder gaan...

Hoppa Hontas

Met die nazomer die een tropische zomer werd hebben we in significante mate meer zin in proeven dan in de proefnotities posten. Maar nu het eindelijk iets frisser wordt vliegen we er weer in. Met iets dat behoorlijk hielp om die hitte door te komen. Gehopt, blond, zou het een IPA kunnen zijn?

Viven bruin

De laatste tijd houden we ons vooral bezig met de complexere biersoorten zoals IPA en imperial stout. Hoog tijd om nog eens een 'gewone' bruine onder de loupe te nemen. Alhoewel, aangezien hij gemaakt is door Viven valt het af te wachten of hij wel zo 'gewoontjes' is ...

Glen Calder 40 Y blended scotch v 1949

Je hoort het regelmatig, ook door ons: vroeger was de whisky beter. En wat je ook hoort is dat de kwaliteit van blends vroeger ook een pak beter was. Klopt ook dikwijls, proef maar eens een jw red label van pakweg 1950 en vergelijk het met de bocht die nu in die flessen zit. Maar was het vroeger altijd beter?

Kempisch Vuur Haverstout

Kempisch Vuur is een reeks bieren van brouwerij Pirlot. Vandaag nemen we de haverstout onder de loupe en vragen we ons ineens af of de 'bad pun' bedoeld was. In elk geval is stout een stijl die ons bijna altijd kan boeien.

Glen Grant 37 Y v 1972 Duncan Taylor

Vroeger was het beter. Klopt natuurlijk niet altijd, maar bij whisky is het toch meer wél dan niet waar. Dat zien we dubbel met deze botteling: een schitterende Glen Grant gedistileerd in 1972 toen er nog met golden promise malt werd gewerkt in plaats van optic. En gebotteld in 2010, toen je voor dit soort flessen nog aanvaardbare prijzen betaalde van rond de 150 euro.

Two faced jack cognac barrel aged

Oei, alweer een maand niks gepost? Tja, life happens zeker. Maar september is het moment om er weer met nieuwe moed aan te beginnen. En na zo'n luwe periode kunnen we maar beter met een klepper beginnen.

Bruichladdich the classic laddie (Scotish barley)

Buitenkijken en vaststellen dat het kloteweer is begin Augustus. We kennen allemaal het gevoel. Dan kan je best de knop omdraaien en blij zijn dat het hartje zomer nog eens whiskyweer is. Tijd voor een goeie dram dus. Een NAS (boe! bad form!) van Bruichladdich bijvoorbeeld.

Silly Saison

Eigenlijk is het veel te heet om te bloggen, je kan beter je tijd op de terrasjes doorbrengen. Maar we doen toch nog eens een poging. En aangezien we de saisonstijl ideaal vinden als dorstlesser in deze hitte is het hoog tijd om er nog eens eentje de revue te laten passeren.

Artikelen

Littlemill

Littlemill was een distillery in de lowlands in Schotland. Ze was opgericht in 1772, wat haar toen ze nog operationeel was de oudste distillery van Schotland maakte. De datum 1772 is trouwens de 'officiële' stichtingsdatum, maar er bestaan aanwijzingen dat er al gestookt werd in 1750.

Littlemill was eigendom van Loch Lomond Distillery comp. die de productie stopte in 1992. De gebouwen zijn ondertussen jammer genoeg afgebroken: een gedeelte in 1996 en de rest werd verwoest in een brand.

Je vindt nog officiële littlemills en er word af en toe nog een 12 jarige official uitgegeven, al is deze in feite ondertussen eerder 20 jaar. Er bestaan ook heel wat erg goeie independent bottelingen van littlemill.

beproefd.be 'officiële' tastenotes
Littlemill 18 Y vintage 1990 Murray McDavid Mission
Littlemill 21 Y vintage 1989 THOSOP handwritten
Littlemill 21 Y vintage 1991 Douglas of Drumlanrig
Littlemill 21 Y vintage 1992 The nectar of the daily dram for tasttoe
Littlemill 21 Y vintage 1992 The Whisky Mercenary
Littlemill 22 Y vintage 1990 The nectar of the daily dram
Littlemill 22 Y vintage 1990 Whiskybroker.co.uk
Littlemill 26 Y vintage 1988 Liquid Treasures

Lochside

Lochside was een distillerij in de Schotse Highlands regio. Ze bestond sinds 1781 en kende een turbulent bestaan. De distillerij werd gesloten in 1992 en afgebroken in 2004. Op de site staan nu woningen.

Officiële bottelingen zijn bijna niet meer te vinden, maar je vindt hier en daar nog onafhankelijke expressies. Toen ze nog produceerde ging het leeuwenaandeel van de productie naar Spanje.

beproefd.be 'officiële' tastenotes
Lochside 19 Y vintage 1981 Lombard
Lochside 30 Y vintage 1981 Berry Bros & Rudd
Lochside 44 Y vintage 1967 Malts of Scotland


Port Ellen

Port Ellen was een distillerij op Islay. Ze was opgericht in 1825 maar kende een moeilijk bestaan met verschillende periodes van sluitingen. Ze werd definitief gesloten in het rampjaar 1983 door eigenaar Diageo.

Een gedeelte van de site is nog actief: er gebeuren nog steeds maltings. Toch moeten we niet hopen op een volledige heropstart: want de stookvergunning voor het merk Port Ellen is 'teruggegeven' aan de staat: dit wil zeggen dat onder die naam in principe nooit meer nieuwe whisky zal gemaakt worden.

Port Ellen is steeds zeldzamer en erg gewild onder verzamelaars en liefhebbers. De prijzen swingen dan ook de pan uit. Officiële bottelingen zijn bijna niet te vinden en ook onafhankelijke bottelingen vind je zelden onder de tweehonderd euro.

beproefd.be 'officiële' tastenotes
Port Ellen 28 Y vintage 1983 Malts of Scotland

Hakushu

Hakushu is een Japanse distillerij. Ze is eigendom van de Suntory groep en werd opgericht in 1973. Hun jaarlijkse capaciteit bedraagt 3.000.000 liter. De distillerij werd opgericht toen Yamazaki niet langer alleen aan de vraag kon voldoen van de toen groeiende Japanse markt.

Net als zusterdistillery Yamazaki heeft de distillerij ketels van verschillende vormen en types om zelf een waaier aan smaken te kunnen produceren. Dit vooral met het oog op de vele blends van het concern, die een minder grote pool hebben om uit te kiezen dan hun schotse concurrenten.

De core range bestaat uit single malts van 10, 12, 18, en 25 jaar. Men brengt ook heel wat limited edities uit.

De Hakushu malts zijn over heel de wereld gewild en kaapten al heel wat awards weg. De malt is moeilijk verkrijgbaar buiten Japan, maar daar komt stilaan verandering in. Wij als Belgische kennersmarkt zien hem alvast in steeds meer winkels in de rekken.

Beproefd.be 'officiële' tastenotes:
Hakushu Bourbon Barrel ob
Hakushu 12 Y ob
Hakushu 18 Y ob

Website: www.suntory.com/factory/hakushu/index.htmlYamazaki

Yamazaki is een Japanse distillerij. Ze is eigendom van de Suntory groep en werd opgericht in 1924. Hun jaarlijkse capaciteit bedraagt 3.500.000 liter.

Net als zusterdistillery Hakusho heeft de distillerij ketels van verschillende vormen en types om zelf een waaier aan smaken te kunnen produceren. Dit vooral met het oog op de vele blends van het concern, die een minder grote pool hebben om uit te kiezen dan hun schotse concurrenten.

De core range bestaat uit single malts van 10, 12, 18, 25,35 en 50 jaar. Men brengt ook heel wat limited edities uit.

De Yamazaki malts zijn over heel de wereld gewild en kaapten al heel wat awards weg. Zelfs de Schotten zelf geven schoorvoetend toe dat "The Japanese are on to something there".

Website: www.theyamazaki.jp

Beproefd.be 'officiële' tastenotes:
Yamazaki 10 Y ob
Yamazaki 12 Y ob

Yamazaki 18 Y ob
Yamazaki Puncheon

Glen Albyn

 

Glen Albyn was een distillerij in de noorderlijke Highlands. Ze was opgericht in 1844 en werd gesloten door Diageo in 1983.

Drie jaar later werden de gebouwen met de grond gelijk gemaakt.

Er zijn nog maar zelden bottlings te vinden van Glen Albyn. Af en toe komt er nog een independent op de markt.

 

 

 

Dallas Dhu

 

Dallas Dhu was een distillerij in Speyside. Ze was opgericht in 1998 en gesloten door eigenaar Diageo in het rampjaar 1983.

In 1986 werd het gebouw verkocht aan  Historic Scotland en sindsdien is het een museum.

Er bestaan nog een aantal 'rare bottlings' van diageo en je vindt ook af en toe een independent terug. En ook Historic Scotland beschikt nog over een beperkte voorraad waarvan af en toe een bottling op de markt verschijnt.

 

 

 

Banff

Banff was een distillerij in Speyside. Ze werd opgericht in 1824 en werd gesloten door de toenmalige eigenaar Diageo in 1983. De gebouwen werden vernietigd in een brand in 1991.

De distillerij kende wel meer rampspoed, ze werd onder meer gebombardeerd tijdens de tweede wereldoorlog, er vonden ook een aantal ontploffingen in plaats en het complex had al eerder met branden te maken.

Hier en daar kan je nog een independent bottling terugvinden. Het gaat bijna steeds om oudere expressies en de prijs is dan ook meestal aan de hoge kant.

 

Amrut

Amrut is een distillerij in India die steeds meer naam maakt in de wereld van single malt whisky. Ze maakt deel uit van de Jagdale groep, één van de oudste industriële groepen in India.

De distillerij is gebaseerd in Bangalore in het zuiden van India.

Amrut werkt nauw samen met de schotse whiskyindustrie en maakt sinds 1980 single malt. Door de tropische condities heeft Amrut whisky een zeer snel maturatieproces.

Beproefd.be "officiële" tastenotes:
Amrut single Malt NAS
Amrut peated indian single malt whisky cask strength

Inverleven

Inverleven was een distillerij in de lowlands. Ze was eigendom van Chivas Brothers en opgericht in 1938. Het was op dezelfde site gebouwd dan de graindistillerij Dumbarton.

De productie stopte in 1991 en de distillerij ging definitief dicht in 2003 toen ook de graandistillerij ermee ophield.

De oude lomond still van Inverleven staat nu in Bruichladdich het beste van zichzelf te geven.

Beproefd.be "officiële" tastenotes:
Inverleven 17 Y vintage 1991 Gordon & McPhail

Subcategorieën