Malt moments 2014 ... een persoonlijk jaaroverzicht (tweede kwartaal)

Het tweede deel van mijn persoonlijk jaaroverzicht vol maltmoments. Net zoals in het eerste kwartaal waren het er veel meer, maar pik ik er een paar uitschieters uit. Memorabel om verschillende redenen, maar de rode draad blijft het delen van geweldige drams met geweldige whiskyvrienden.

26 april: whisky festival independent bottlers
Er zijn een aantal whiskyfestivals in België. Voor mij was het dit jaar onmogelijk om ze allemaal te bezoeken, maar twee zal ik nooit overslaan: het beste (Spirits in the Sky) in het najaar, en het gezelligste. En daarmee bedoelen we het whisky festival voor onafhankelijke bottelaars, dit jaar voor de eerste keer in Aalst.

Het moet gezegd, de oude locatie stond ons erg aan, dus hadden we een beetje schrik voor de nieuwe. Niet geheel onterecht zo bleek, want op het marktplein waar het hotel was gelegen waren werken aan de gang die de toegankelijkheid niet bepaald makkelijker maakten. Maar eenmaal binnen in het hotel bleek de nieuwe locatie net als de vorige vooral gekozen met gezelligheid in acht. Met dat verschil dat hier geen trappen dienden genomen te worden, en zoals collega Werner en vriend Marc weten zijn trappen en whisky niet altijd een perfect huwelijk.

De whisky was ook niet te versmaden. Het is een festival voor onafhankelijken, dat wil zeggen dat je geen officiële releases zal proeven. Maar omdat je altijd op de onafhankelijken kan rekenen om nét die extra inspanning te doen, konden we een aantal toppers proeven. Onder meer een whisky die nog niet op de markt was, maar door de organisator Jurgen Van de Wiele samen met A.D. Rattray zou worden uitgebracht: een ondertussen bijna legendarische 20 jaar oude Ardbeg. Een whisky die voor me nog een extra dimensie had omdat ik toevallig zelf het label ervoor heb ontworpen.

Maar wat vooral leuk is aan whiskyfestivals is dat je er gerust alleen naar toe kan gaan zonder af te spreken eens je wat in het wereldje thuis bent: je komt toch steeds bekend volk tegen. Dat was hier niet anders, en een aantal whiskykennissen zijn daar nog meer whiskyvrienden geworden. Alleen daarvoor al was dit festival een uitschieter!

23 mei: bfyb whisky tasting
Whiskytroef tastings hebben altijd een extra dimensie voor me. Als mede-oprichten en bestuurslid van deze club uit Turnhout is elke tasting wel een malt moment. Onze supertastings zouden makkelijk in dit overzicht thuishoren, en ook onze gastsprekers (en andere tastings) zijn steeds erg leuk.

De Bang for your buck tasting dit jaar was een uitschieter. Niet alleen door de gezellige sfeer: het is de enige tasting waar we in teams blind tasten, teams die bovendien geloot worden aan het begin van de avond. Wat er onder meer voor zorgt dat leden de avond eens doorbrengen met leden die ze niet zo goed kennen. Toch niet op het begin van de tasting.

Deze tasting was echter vooral leuk om twee redenen: ten eerste tonen we er mee aan dat er nog altijd behoorlijk lekkere whisky kan verkregen worden aan een fatsoenlijke prijs. Ten tweede konden we een aantal vooroordelen doorprikken. Stiekemerds als we waren, hadden wij bestuursleden niet één maar 2 blends in de lineup van 6 gesmokkeld. De eerste: een ‘gewone’ johnny walker double black deed het verre van slecht en eindigde in een nochtans degelijke lineup niet laatst.

De ster van de avond was echter ook een blend: de black bull 12 Y die de aanwezige single malts net niet hun collectieve broek afdeed en enkel (nipt) de bushmills 16 voor zich moest dulden. Met de nodige ooh’s en aah’s tot gevolg. (En een enkele ‘you assholes’ in de richting van het bestuur, weliswaar met een knipoog)

20 juni: music & drams dlt
Mijn favoriete bezigheid op gebied van whisky is de DLT, of dirty little tasting. Soms worden deze georganiseerd, maar even veel komen deze eerder spontaan tot stand. (Ondertekende post bijvoorbeeld ‘ik heb vanavond zin om wat whisky te proeven’ en krijgt dan ad hoc nog wel wat bezoekers met een rugzak vol flessen.)

Dat ook een voorafgesproken DLT erg leuk kan zijn bewees onze vriend Cashmasjien al eerder dit jaar. Maar je wil natuurlijk wel een insteek geven, een ‘excuus’ om een paar kleppers van whiskyvrienden met kleppers van whisky’s samen te brengen.

Nu was het me al een tijdje opgevallen: de meeste whiskyliefhebbers hebben ook een verbazend goeie muzieksmaak. En zo was het idee geboren: we brengen zo’n 10 tot 15 liefhebbers samen in mijn oude kantoorruimte die stilaan meer ingericht is als whiskyheiligdom. Iedere deelnemer brengt één fles mee, en kiest daarbij 2 songs. Vervolgens wordt die whisky geproefd terwijl de songs spelen en de liefhebber in kwestie zijn keuzes toelicht, en dan vooral waarom die combinatie.

Simpele regel zou je denken, al had Jan Vissers het niet helemaal zo begrepen. Maar ach, twee songs en twee whisky’s … niemand bleek bezwaren te opperen tegen zijn ‘overtreding’. Tenzij misschien dan over het feit dat het 2 songs waren van U2. Ook de heer Cuypers moest weer de aap kunnen uithangen en had een cognac mee, maar gezien de kwaliteit ervan werd ook hier geen protest waargenomen.

Maar wat volgde was een fantastische avond vol geweldige muziek en superwhisky. Verrassende keuzes soms, en een golf aan het soort anekdotes waar dit soort avonden altijd vol van zijn. En natuurlijk zag deze avond ook de geboorte van weer een aantal nieuwe whisky ‘tales of legend’. De ene al wat properder dan de andere maar ja. Ook al omdat na de ‘officiële’ line-up natuurlijk nog een significant aantal ‘extra’s’ werden doorgegeven.

 

 

comments powered by Disqus