D.R.K.N.S.S.

Het artikel van vandaag gaat over de hele exclusieve D.R.K.N.S.S. gin die enkel te proeven is in de Upper Room Bar van het sterrenrestaurant THE JANE van Sergio Herman en Nick Bril.
Ik heb het artikel echter niet zelf geschreven, het is geschreven door de creator van deze hele mysterieuze gin namelijk Bert Bruyneel. Ik vond dat niemand anders dan Bert over zijn kindje moest vertellen en daarom ...
Veel leesplezier!

D.R.K.N.S.S.
Op een dag in de lente van 2014, was ik voor de eerste keer op bezoek bij The Jane voor een etentje. Als dessert had ik enkele flessen whisky van Asta Morris mee, alsook een fles NOG! batch 1, die toen net zou uitkomen. We proefden deze samen met Nick Bril en Paul Morel, respectievelijk de chef (en mede-eigenaar) en de mixologist van The Jane. Tijdens ’t praten, stelden zij mij de uitdaging om voor hen een gin te creëren die écht speciaal zou worden. Iets wat de persoon die ’t zou proeven een aparte smaaksensatie zou geven, en wat maar in ‘micro-batch’ zou beschikbaar zijn.

Het eerste werk was het vinden van een juiste basisgin. We vonden een leuk mengsel, waarvan sommige bestanddelen tot 6x toe gedistilleerd werden, om de pure essentie van de smaak te kunnen capteren. De basisbotanicals zijn mandarijn, malt, sinaas, jeneverbes, hop, venkel, en cacao. Deze worden aangevuld met oa. koriander en wat kruidnagel.

Tweede heikel punt was ’t vinden van een juist vat Er werd uiteindelijk gekozen voor een vat waar één van de Asta Morris BenRiachs had op gerijpt. Een heel bewuste keuze, omdat ik ervan overtuigd was dat dit vat precies de toetsen ging toevoegen die de gin zou nodig hebben. D.R.K.N.S.S. was geboren.
De rijping werd op regelmatige tijdstippen opgevolgd, tot Paul Morel en ik in december 2014 beslisten om ‘m van zijn vat te halen, en over te gaan tot bottelen. Er werden precies 73 flessen gebotteld.

Er werd gekozen voor een zwarte NOG!-fles, en voor een obscure lederen omverpakking. Er werd een zwarte massief houten kist gemaakt, om D.R.K.N.S.S. in stijl te verpakken, en het vat werd vernield om reproductie onmogelijk te maken. Elke fles kreeg op z’n navel dan ook een symbolisch stukje van ’t vat geknoopt als relikwie.

Vanaf 21/03/2015, schenkt Paul Morel deze gin in de Upper Room Bar van The Jane aan de fijnproevers die ‘m willen degusteren. Deze gin vraagt geen garnituren of tonics. Hij laat zich best puur drinken. Vandaag is D.R.K.N.S.S. uitsluitend in The Jane te proeven, maar binnen enkele weken komt er een lijst van een 20-tal personen die een fles zullen kunnen bemachtigen via The Jane.

Intussen rijpen de ideeën voor D.R.K.N.S.S. batch 2, dit vervolg zal ook weer in ’t teken staan van unieke flavours met een niet-reproduceerbaar karakter.
Wij hopen dat u evenveel van D.R.K.N.S.S. zal genieten, als wij genoten van ’t ontwikkelen ervan.

Zo, ik heb in ieder geval genoten van Bert's artikel, hopelijk jullie ook.
Het zal waarschijnlijk een utopie zijn maar ik van “gin ur way” hoop eigenlijk dat ik bij de 20 gelukkigen ben om één van deze flessen te kunnen bemachtigen, want net als velen onder ons heb ik hem ook nog niet geproefd. Bert, dat laatste was een hint van mij voor u!

comments powered by Disqus