Malt moments 2014 ... een persoonlijk jaaroverzicht (derde kwartaal)

Tijd voor deel 3 van mijn persoonlijk malt-moments overzicht van 2014. En dan zou het derde kwartaal er aan moeten komen. Alleen: op whiskygebied gebeurde er in Juli en Augustus niet echt veel. Daarom gaan we even vals spelen en de maand oktober er bij nemen. Of eigenlijk enkel september en oktober even onder de loupe nemen …

6 september: david vermassen tasting
David Vermassen is geboren in 1977. Waarom hij dan een tasting gaf met allemaal Glenturret’s van 1978 was ons dan ook een raadsel, maar je hoorde ons niet klagen. Voor een belachelijk laag bedrag nodigde hij een aantal gekende whiskyliefhebbers uit op een prachtige tasting, waarvoor hij de tastingzaal van Jan Vissers in Zammel kon gebruiken.
Met Veteranen als Eric Vermeire, Gunter Vaes, Bert Bruyneel en Jürgen Vromans krijgen dit soort gelegenheden zonder uitzondering nog een extra dimensie door de vele ‘warstory’s’ die rond de tafel verteld worden. Zoals steeds werden er die avond ook weer een paar nieuwe gecreëerd, en een hele boel ervan hadden te maken met vloeibare warme chocola. David had immers het origineel idee om twee chocoladefonteinen te voorzien met een hoop fruit en koekjes als ‘sop-element’. Aangezien iedereen niet even handig is en bovendien niet meer bepaald nuchter gaf dit aanleiding tot heel wat hilarische taferelen die ik jammer genoeg van de aanwezigen niet op video mocht vastleggen.
De whisky zelf was prachtig tot uitstekend, met één uitzondering die gebotteld was in 1977 in plaats van gedistilleerd en die unaniem werd bestempeld als ‘educatieve whisky’. Wat in het wereldje slang is voor ‘boecht’.
Merci David en Jan, het was een memorabele avond.

12 september : 1974 tasting jan vissers
We hadden eigenlijk beter een paar dagen op hotel gegaan, want minder dan een week later zaten we al terug in Zammel. En kwamen daar best wel een aantal van dezelfde mensen terug tegen. De 70’s zijn al een paar jaar een jaarlijkse traditie in Zammel. Ze begonnen wel twee jaar te laat, in 1972, daarbij schandelijk het geweldige 1970 (en tja ook 1971 zeker) over het hoofd ziende. Maar ondertussen zaten we al aan 1974, en ook al naar traditie werd deze weer verzorgd door Gunter Vaes.
‘Vaesken’ is bezeten door twee zaken: muziek en whisky. Geen wonder dan ook dat hij zich in onze tweede music and drams DLT als een vis in het water voelde, maar daarover volgt nog meer. Ook geschiedenis op zich vindt hij erg boeiend, en het resultaat was een prachtige presentatie over 1974 met leuke historische weetjes en vooral veel goeie muziek en muziekreferenties. Een aantal aanwezigen konden zelfs al teren op een paar eigen herinneringen uit die tijd, persoonlijk was ondertekende nog net iets te snot om al veel te weten, de flarden beperken zich tot wat onduidelijkheden over chocolade eieren rapen met pasen. Maar deze avond zal ik zeker niet vergeten. Top Whisky met een top gezelschap.

12 oktober: open flessen bij de finest notes
Open flessen dagen zijn eigenlijk mini-festivalletjes. Meestal worden ze georganiseerd door whisky clubs, al heeft ook Jan Vissers een erg leuke in Zammel. The finest notes is een Limburgse club die naar eigen zeggen voor de laatste keer de flessendag in beperkte vorm op uitnodiging organiseerde: vanaf volgend jaar zouden de plannen nog meer ambitieuzer worden. Dus waren we maar wat blij met de uitnodiging van vriend Casjmasjien.
Aangekomen zagen we al snel waarom de ambitie er was om uit te breiden: in de huidige locatie barstte één en ander uit zijn voegen. Niet dat er iets mis was met de locatie: een oud magazijn, nothing fancy, just great whisky en great people. Meer moet dat echt niet zijn. Hier en daar waren er wel wat kisten en zaken weggemoffeld die ons deden denken aan oude maffiafilms, maar dat zal wel onze door alcohol geupgrade verbeelding geweest zijn. We genoten vooral van een paar fantastische whisky’s die niet door de professionals werden uitgeschonken, maar door gepassioneerde liefhebbers zoals onszelf. Nuja, sommige pro’s zoals Vaesken en de Bonobo waren wel aanwezig maar in liefhebber-modus J

 

comments powered by Disqus