Ground control London dry gin

Een tijdje geleden ging ik op werkbezoek bij de mensen van de Open Up Farm distilleerderij en werd er met open armen ontvangen door de stichters en hun medewerkers.
De Open Up Farm distilleerderij ontstond twee jaar geleden toen twee vrienden, Manu De Cort en Dirk Van Peteghem, tussen pot en pint beslisten om hun eigen gin en andere geestrijke dranken te gaan maken. Sofie Vanwaelem, de vrouw van Manu, was onmiddellijk gewonnen voor het project van haar man en zijn boezemvriend en ze besliste dan maar dat de distilleerderij in een oude serre op hun boerderij zou komen.

Onze lezers zullen begrijpen dat je zoiets niet van vandaag op morgen verwezenlijkt krijgt en dat je hiervoor de nodige kennis moet hebben van het stoken van alcohol. Manu en Dirk besloten dan ook om zich in te schrijven aan het COOVI om daar de knepen van het distilleren onder de knie te krijgen.
Na een tijdje kregen ze plots de kans om in Luxemburg een 30 jaar oude Arnold Holstein distilleerkolf aan te kopen. Deze Holstein heeft een capaciteit van 800 liter, vrij groot naar Belgische maatstaven.
De aankoop van de hele installatie (distilleerkolf, kookketel, stoomgenerator, fermentatie tank enz) was een investering van om en bij de 200 000 €.
Tijdens mijn bezoek werd er voor de eerste keer ook gerst gemalen in hun pas aangekochte graanmolen, iets wat vroeger extern gedaan werd maar nu dus ook ter plaatse zal gebeuren!
Het speciale van heel deze onderneming is dat beide heren van a tot z alles zelf doen en maken.
De meeste ginproducenten kopen als basis bijna altijd een industriële alcohol die een abv heeft van 96% waar ze dan hun kruiden en botanicals aan toevoegen. Bij Open Up Farm maken ze hem zelf, heeft hij een abv van 86% en is hij gemaakt van natuurlijke grondstoffen die ze zelf telen. Deze grondstoffen zijn: aardappelen, tarwe, maïs, en Jona Gold appel en zo kennen we ook ineens de 4 variaties van de ground control gin.
Kortom, zonder twijfel kunnen we hier spreken van een wereldprimeur in de ware zin van het woord!
De botanicals worden niet gemacereerd maar worden bovenaan in de stookkolom in een soort grote theezakken gestopt, waar vervolgens de alcoholdampen doorheen gaan en alle aroma’s opnemen. Het voordeel van deze werkwijze is dat zo enkel de fijnste en zuiverste aroma’s zich hechten aan de alcoholdampen. Dit proces gebeurt in 5 stappen en elke botanical heeft zijn eigen verdampingstijd.
Elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel: het nadeel van deze werkwijze is dat ze wekelijk slechts ongeveer 150 flessen kunnen produceren, terwijl ze met een aangekochte basisalcohol ongeveer 1600 flessen zouden kunnen produceren. Nu vraag ik mij eigenlijk af of dit wel een nadeel is. Voor mij is immers de kwaliteit belangrijker dan de kwantiteit! En voor alle duidelijkheid: de kwaliteit is in grote mate aanwezig!
Oh ja, de naam is natuurlijk een verwijzing naar een liedje van David Bowie maar ook naar de controle die Manu & Dirk uitvoeren.
Nu gaan we even de 4 soorten nauwkeuriger bekijken.

Ground control aardappelen:

We beginnen onmiddellijk met de moeilijkste en meest complexe en er is volgens mij geen middenweg: ofwel vind je hem lekker ofwel niet!
N: eens je de fles open doet vult heel de ruimte zich met een overweldigende geur van ... aardappelpuree! Ja, echt, ik kan er geen andere geur op kleven! Of die aangenaam is kan ik niet met zekerheid zeggen.
S: vrij zacht, romig, de aardappel drukt zeker weer zijn stempel, maar hij is zo complex dat je je een weg moet banen (knabbelen?) door alle aroma’s. Amai! Eentje met ballen!
F: lang. Héééééél lang! Eentje die je een hele avond zal bezig houden!
Voor mij: LEKKER, HEEL LEKKER! Maar voor sommige mensen misschien wel te moeilijk en daarom niet geschikt voor iedereen.

Ground control 2 Appels:
Als tweede gaan we voor de meest toegankelijke.

N: Fris en vol, de appels komen onmiddelijk naar voren, maar ik ruik ook iets exotisch.
S: zacht en zelfs een beetje zoet, maar de zoetigheid verandert snel in een zoute en pikante smaak en zelfs in iets floraals.
Voor de botanicals zijn de stokers naar het Oosten getrokken en ze hebben van daar Pu-er thee uit de Chinese hoogvlaktes, szechuanpeper en Japanse algen meegebracht.

Ground control 3 Mais:
De mais van het basisproduct geeft een ‘zoetere’, nog zachtere alcohol, hij is geïnspireerd door Amerikaanse “Moonshine”.
N: zachte, zoete neus. Gepofte popcorn, maar dan eerder de zoete variant.
S: hier is hij dan weer eerder fris dan zoet, maar dit lijkt me normaal als je de gebruikte botanicals bekijkt: bergamot, zoete en bittere sinaas, maar ook iriswortel en ijzerkruid.

Ground control 4 tarwe:
De liefhebbers van florale gins zullen blij zijn want de 4 is heel floraal. Door tarwe als basisgrondstof te gebruiken hebben ze zo een mooie link met graanjenever, het oerproduct waaruit gin is ontstaan.
De jeneverbessen, koriander en kardemom worden mooi aangevuld met florale accenten van o.a. oranjebloesems, goudsbloem en vooral vlierbessen.

De combinaties voor evenwichtige en lekkere Gin & Tonics zijn:

Aardappel:
Hier stel ik enerzijds een combinatie voor met een ME tonic en eentje met een Erasmus Bond botanical tonic.
De ME tonic zorgt door de aanwezigheid van de citrus voor een extra frisheid in de Gin & Tonic, het gebruik van de Erasmus bond botanical zorgt ervoor dat de complexiteit van de gin benadrukt wordt.
Als garnituur stel ik hier voor om rozemarijn in combinatie met citroentijm te gebruiken, ook de gebruikelijke jeneverbesjes kan je natuurlijk toevoegen.

Appel:
Hier gaan we de zoete appel een klein beetje counteren door gebruik te maken van een pure tonic en daarom stel ik een Thomas Henry tonic voor.
Als garnituur ga ik hier voor een Granny Smith appel in combinatie met een zeste van roze pompelmoes en een blaadje citroenmelisse.

Mais:
Als tonic stel ik hier een iets drogere voor, genre J. Gasco Dry of Erasmus bond dry. Deze tonics zorgen voor een mooie frisse en strakke Gin & Tonic.
Als garnituur raad ik sinaasappel en limoen zeste en een takje citroenverbena aan, voor diegenen die iets exotischer willen gaan stel ik de Timut peper voor als bijkomstige garnituur.
De kleine Timut peper is een uiterst zeldzame peper uit de hoge bergen van Nepal die door de lokale boeren met de hand wordt geoogst en enkel op de markten van Kathmandu wordt verkocht. De unieke kruidige en ietwat houtachtige geur en smaak heeft een verfrissende ondertoon van citroen.

Tarwe:
Omdat de tarwe eigenlijk een florale gin is en ik florale gins steeds met een zoetere tonic combineer ga ik hem dan ook combineren met een iets zoetere, maar toch ook pure tonic en dat is de Goldberg tonic.
Voor de liefhebber van nog zoetere Gin & Tonic stel ik de 1724 tonic voor, maar deze was voor mij eigenlijk net iets té zoet.
Als garnituur ga ik mij deels houden aan de garnituren die de mensen van ground control zelf gebruiken en dat zijn framboos, limoenzeste en een blaadje munt.

Conclusie:
De Ground Control gins zijn lekkere gins en een mooie aanwinst voor de gin scène in België, maar ... (ja, er is een kleine maar!) de grote complexiteit en de soms toch wel heel aparte basis zal voor sommige Gin & Tonic drinkers (lees: de “standaard” ginliefhebbers en daar bedoel ik ZEKER NIETS verkeerds mee!) een moeilijke opdracht zijn.
De twee ground controls die mijn voorkeur krijgen zijn dan ook 2 uitersten: de aardappel en de appel. De ene is super complex en de andere is fris en fruitig.

Voor de liefhebbers van wodka kan ik nog meedelen dat er ook nog een wodka wordt gemaakt bij Open Up Farm: de Boem Patat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen fan ben van wodka, maar dat deze Boem Patat mij echt verbaasd heeft!
Verder heb ik ook nog het voorrecht gehad om hun 2 laatste projecten te proeven en dat zijn een oude graanjenever en een whisky.
Over de graanjenever kan ik alleen maar zeggen dat ik onmiddellijk een aantal flessen besteld heb van zodra ze beschikbaar is. Voor de whisky zullen we nog enkele jaren geduld moeten hebben want deze zat nog maar 6 maand op vat, maar hij was wel al mooi en hij zag er veelbelovend uit!

comments powered by Disqus