Xellent edelweiss Gin

Na een tijdje in België te vertoeven gaan we ons vandaag verplaatsen naar Zwitserland om daar de Xellent Edelweiss gin te proeven.

De basis van de Xellent gin is de Xellent wodka waaraan ze dan de nodige jeneverbessen en andere botanicals aan toevoegen.

Het graan voor deze Xellent wordt geteeld op de Napf berg in de Alpen van Centraal-Zwitserland. De velden, die zich op 500 a 800 meter boven het zeespiegelniveau bevinden zijn niet groter dan twee hectare en zijn eigendom van 18 verschillende boeren.
De graan rassen die ze teelen zijn:"Picasso" en "Matador".

De Edelweiss bloem zou komen van een boerderij en zou organisch gekweekt worden. De citroenmelisse en de lavendel worden geteeld door de Master Distiller Franz Huber zelf in de eigen kruidentuin van het bedrijf.
De vlierbloesem en het lievevrouwebedstro zijn er in overvloed aanwezig rond Willisau.
Al deze botanicals ( nog een 20 geheime) worden langzaam gedroogd, zodat ze hun smaak en de essentiële oliën behouden, daarna worden gedurende enkele uren gemacereerd in de Xellent Wodka, waarna ze allemaal samen nog een keer worden gedistilleerd.
Na deze laatste distillatie gaan ze hem een aantal maanden laten rusten zodat alle smaken mooi kunnen (huwen) samensmelten, na deze rustperiode wordt hij op 40% ABV gezet door gletsjer water toe tevoegen.

Het gletsjer water dat wordt gebruikt om de Xellent verrijken
Komt uit de Titlis gletsjer in het hart van Zwitserland.
Door de botanicals te bekijken kunnen we besluiten dat de Xellent een florale gin is.

TASTINGNOTE:

Neus: frisse neus met weinig jeneverbessen, zoet en dan krijg ik een beetje koriander.

Smaak:
Hij begint heel zacht met terug weinig jeneverbessen daarna wordt hij een beetje pikant, terug koriander, geen citrusvruchten te besporen. Het florale karakter van de gin komt nu wel mooi naar voor.

Finish:
Een vrij korte finish, het pikante verdwijnt heel snel en de gin ook eigenlijk.
Puur ben ik niet echt overtuigd.

GIN&TONIC:

Zoals gewoonlijk ga ik terug 2 verschillende recepten meegeven.
Als eerste mogelijkheid ga ik de Xellent combineren met een Fever tree of met een Erasmus Bond Classic hierdoor krijg je een mooie frisse gin tonic.

Met het tweede recept ga ik de nadruk meer op het florale aspect van de gin leggen en hiervoor gebruik ik de Schweppes premium Orange/Lavendel tonic.

Als garnituur stel ik voor om jeneverbessen te combineren met citroenmelisse, bij de fever tree en de Erasmus Bond kan je eventueel ook nog een lavendel bloemetje bijvoegen.

Conclusie:
De Xellent dry gin is een gin met twee gezichten , puur was ik zeker niet overtuigd waardoor ik toch wel twijfelde of hij mij ging overtuigen in een gin tonic, maar daarin deed hij dat gedeeltelijk wel. Ik zeg gedeeltelijk omdat ik zelf geen liefhebber ben van florale gin's, maar dit is een kwalitatieve gin die de liefhebbers van elegante florale gins zeker gaat overtuigen.
En op de vraag of ik hem nog ga kopen moet ik eigenlijk, ja antwoorden ,want mijn vrouw is helemaal weg van deze florale gin.

comments powered by Disqus