GinRaw gastronomic Gin

Vandaag ga ik de heel exclusieve Barcelonese GinRaw bespreken.

Deze gin is een waar collector’s item onder de ginfanaten en dit heeft lang niet alleen te maken met zijn beperkte beschikbaarheid maar ook met zijn hoge kwaliteit.
De Raw is ontwikkeld door vier vrienden die elk tot de top in hun vak behoren. Door hun kennis te combineren kwamen ze tot deze premium gin met toch wel een heel apart productieproces.
Om helemaal mee te zijn met het verhaal moet ik eerst de vier vrienden en hun specialiteiten voorstellen:

Rosendo Mateo is maître parfumeur met 40 jaar ervaring.

Javier Caballero is mixologist.

Sergi Figueras is de beste Spaanse sommilier van 2012.

XanoSaguer is chef van het eerste desserten restaurant ter wereld.

Mensen met een karrenvracht ervaring en kennis!
Combineer al deze kennis en je komt tot een productieproces die uniek is in de wereld en die in 2 belangrijke stappen kan worden opgedeeld.

De eerste stap is traditioneel: de jeneverbessen worden samen met de basisalcohol gedistilleerd in een klassieke koperen stookketel.

Tot dusver niks speciaals, maar nu komt het:
Alle andere botanicals worden apart van de jeneverbessen gedistilleerd, maar nu in een Rotaval distillatie. ( zie de foto van een compact apparaat)

Dit wil zeggen dat alle botanicals gedurende 4 tot 10 dagen macereren (weken) in de basisalcohol en om dan te worden gedistilleerd op lage temperatuur van 25°graden Celcius.
Dit kan doordat ze de gemacereerde basisalcohol eerst vacuüm trekken, waardoor het kookpunt van de basisalcohol verlaagt tot 25°.
Het grote voordeel hiervan is dat alle smaken veel frisser en levendiger zijn. Nadat deze stappen zijn doorlopen worden de 2 eindproducten mooi gemengd tot één geheel om ze dan een tijdje te laten rusten.

De gebruikte botanicals zijn:
1. Jeneverbessen
2. Limoen
3. Citroen
4. Laurier
5. De blaadjes van de kaffier limoen
6. Zwarte kardemom pitjes ( niet te verwarren met de groene, de zwarte geven extra body en een lichte rokerigheid, de groene geven eerder een frisse tint)
7. Korianderzaadjes

Op dit moment zijn er slechts 2 batches van 5000 flessen gemaakt.

Waar hij geproduceerd wordt houden ze eigenlijk geheim , maar gin ur way zou gin ur way niet zijn moest hij dit niet weten, dus ik kan met bijna 100% zekerheid zeggen dat de productie in handen is van het prestigieuze Mascaro wijnhuis, gelegen te Vilafranca, bekend van zijn cava, wijn, brandy en de Mascarò 9 gin.

Op naar de tasting note!

Neus: onmiddelijk een hele aangename lekkere geur. Jeneverbes, bloemen, koriander. Dan komen de citrustoetsen mooi naar voor, limoen, citroen.

Smaak: heel zacht en romig, ik heb lekkere fruit snoepjes zo van die zoete sinaasappelsnoepjes dan komen de jeneverbessen en wordt hij beetje pikant.

Finish: een mooie lange pikante finish op jeneverbessen.

Gin Tonic:
Als eerste recept grijp ik terug naar de ME tonic, een van mijn favoriete tonics. Het citrusgehalte van de tonic werkt perfect samen met deze gin. Voor de mensen die enkel de twee Fever Tree tonics in huis hebben raad ik de gewone aan en niet de Mediteranean, want de resultaten met de gewone waren beter.

Als tweede mogelijkheid ga ik eerder voor het pure en combineer ik hem met de Goldberg of de AQ Monaco Tonic, waardoor de Gin & Tonic puurder wordt en je de focus verlegt van het citrus naar het kruidige, droge kant van het verhaal. Ik vond de combinaties met enerzijds de Thomas Henry en anderzijds de Erasmus Bond Classic iets minder geslaagd.

Garnituur:

Als garnituur ga ik een laurierblad en een zeste van citroen en limoen toevoegen. In het seizoen van de mineolas kan je hiervan ook een zeste gebruiken. Maar dan gebruik je best de Goldberg of AQ tonic.
Een paar jeneverbessen of tasmaanse peper bessen kan ook altijd.

Voor de diehards onder ons die zouden willen grijpen naar een zwarte kardemom pit kan ik alleen maar zeggen dat dat vergeefse moeite is. De zwarte kardemom geeft pas na lange maceratietijd zijn aroma’s af, dus het heeft geen enkele zin om ze toe te voegen omdat de tijd van macereren te kort is.

Conclusie:
Ben je liefhebber van fruitige gin’s dan kan ik alleen maar de raad geven om al het mogelijke te doen om deze GinRaw op de kop te tikken want hij zal u zeker overtuigen!

En voor jullie mij de vraag stellen waar kan je ze kunt kopen, boek jezelf een vakantie naar de regio van Barcelona en bezoek daar de bodegas … en hopelijk vind je hem.
Of ...............

comments powered by Disqus