Mom gin

Vandaag ga ik vanop mijn vakantieterras in Spanje jullie laten kennis maken met een nieuwe “Spaanse” gin nm de MOM gin.
Deze Mom wordt geproduceerd in Groot Brittannië maar heeft eigenlijk Spaanse eigenaars nm‘ Gonzalez Byass’ die we reeds kennen van de London n° 1 blue gin.
MOM gin is eigenlijk een beetje een eerbetoon aan de koningin van Groot Brittannië, deze wordt ook wel de Queen mum genoemd.
Op de fles is er ook nog plaats om terug een woordspeling te maken naar deze Queen Mum met de slogan “ god save the gin” of moeten we zeggen “ god save the queen “ ?

Onze Mum Euh sorry Mom is na 4 keer gedistilleerd te zijn geïnfusseerd met rode bessen en dit om een extreem fruitig karakter te creëren. En nu hoor ik al verschillende mensen denken “dat zal dan wel zoet zijn” ( ik ben eigenlijk toch wel ne straffe he ik hoor jullie altijd denken) maar om dat te weten moeten jullie nog even wachten op de tastingnotes.
Wat me wel opvalt is dat de mensen van Byass hun gin graag infuseren, want dit hebben ze bij de Blue n°1 gin ook gedaan maar dan met extract van de Gardena bloem.
Door dit proces te gebruiken kunnen ze niet meer spreken van een ‘London dry gin’ maar moeten ze distilled gin op hun flessen plaatsen, want zoals de meeste onder jullie wel zullen weten mag er bij een London dry gin geen toevoegingen van smaakstoffen meer gebeuren na het distilleren. Het enige wat wel nog mag gebeuren is de spirit op de juiste % abv zetten door water te te voegen.
Deze Mom zit op 39,5% , wat eigenlijk juist iets lager is dan het meest voorkomende 40% , de reden hiervan zou zijn dat op 39,5% het evenwicht tussen het zoete en het droge ideaal zou zijn.
Buiten het gebruik van de rode bessen kan ik jullie de botanicals niet meedelen want ze houden deze geheim.
Allee genoeg gezeverd we gaan proeven! ( want het is hier warm)

Tastingnote:

Neus:
Bij het inschenken krijg je onmiddellijk een overweldigende geur van rode bessen. Amai! De geur van bessen, aardbeien, zelf kersen vullen de kamer onmiddellijk. Frambozen heb ik ook, maar ook iets fris citrus, koriander zit er ook bij. Een heel complexe geur! Maar de jeneverbessen blijven helemaal op de achtergrond.
Hopelijk wordt dit geen grenadine!

Smaak:
Het begin is vrij droog maar dit verandert heel snel naar rood fruit, de hele range komt voorbij, bessen, aardbeien, kersen zeker kersen van die zure niet van die zoete ( gelukkig). Vrij pikant . Hier geen koriander, zoethout heb ik wel.

Finish:

Een middel lange pikante , zelf een iets bittere finish. Het rood fruit verdwijnt en laat de mond droog en bitter achter.
Eens deze bitterheid dan weer weg gaat komt het rode fruit terug.
Ja, een complex beestje!

Gin & tonic:
Als eerste keuze ben ik gegaan naar de fruitige kant van deze gin en daarvoor gebruik ik één van mijn favorite tonics en dat is de ME tonic.
Door deze tonic te gebruiken wordt hij mooi fris en fruitig en de ME zorgt voor een fris contrast ten opzichte van de bessen.
Weeral voor de mensen die geen ME hebben raad ik de Fever tree mediterranean aan. ( maar haast u nu eens om ME tonic te kopen! )
Indien jullie deze niet vinden kijk dan eens op de webshop van bier en wijnhuis.

Voor een drogere strakkere gin tonic te maken ga ik dan de Thomas Henry of de Erasmus Bond Classic gebruiken.

De producent raadt dan weer de Schweppes ginger cardemom aan, maar ....... Tja jullie weten het wel.

De garnituur:

Wel hier ga ik eens zottekes doen se, en ik ga mij laten inspireren door een klassiek dessert nm aardbeien met basilicum en balsamico.
Nee, ik ga deze drie daar natuurlijk niet in doen maar ik ga mijn GinTonic maken met blauwe bessen (2 a 3 stuks, half ingesneden in kruisvorm), 2 blaadjes basilicum en een kleine zeste van sinaasappel.

Voor de mensen die dit tevergaand vinden raad ik dan gewoon een zeste van sinaasappel met een blaadje munt en dan toch eventueel een paar bessen aan.

Conclusie:
Ik moet eerlijk zijn, ik stond een beetje argwanend tegenover deze gin. Zeker na de eerste geur geroken te hebben,maar eens ik hem puur geproefd had was ik geïntrigeerd en heel hoopvol!
De mensen van Byass hebben mooi werk geleverd en een evenwichtige fruitige droge gin op de markt gebracht.
Verwacht nu zeker geen Droge ( met hoofdletter D) gin maar eerder een fruitige met een mooie droge finish.
Ga ik deze nog kopen? Ja, zeker en ik ben er zeker van dat deze Mom gin vele mensen zal overtuigen.

 

comments powered by Disqus