NAS, mijn mening ...

De aandachtige lezer zal het al wel gemerkt hebben, we zijn bij beproefd geen van allen echt van NAS. Voor wie de term niet kent: NAS staat voor No Age Statement, waarmee wordt bedoeld dat op een fles whisky geen duidelijke leeftijdsverwijzing staat.

Persoonlijk sluiten we ons aan bij opperbloggers Serge en Ralfie die NAS met een sneer omschrijven als No Aged Stocks. Volgens uw dienaar en zijn samenzweerders is de huidige NAS golf bij de grote jongens in de eerste plaats het gevolg van het feit dat men over onvoldoende stock beschikt om standaard 12 jarige whisky te maken van degelijke kwaliteit.

Dat heeft enerzijds te maken met de mindere productie jaren 80 en 90, toen de whiskymarkt een serieuze instorting heeft gekend. Met onder meer een slagveld onder de distilleerderijen. En anderzijds met de whiskyboom van de laatste jaren. Veel vraag, te weinig stock en dus worden standaard 10-en 12 jarigen vervangen door nieuwe ‘premium’ expressies.

Tot zo ver niet echt een probleem. Alleen worden die nieuwe expressies voor minstens evenveel verkocht als de 12 jarige die ze vervangen, in sommige gevallen zelfs meer. Dat gaat dan gepaard met één of ander prachtig marketing verhaal, een leuke verpakking en de expert-opinie van de master blender die doodleuk beweert dat hij door de 12 jaar regel beperkt was in zijn creatieve mogelijkheden. Of hoe je de geur van een prachtige entry level single malt kan vervangen door de geur van bullshit story’s.

“Maar ho eens, je bent toch fan van Compass Box. Hoe kan je dan tegen NAS zijn?” Wel, in de eerste plaats gaat het bij Compass box over blended whisky of blended malts, of zelfs een prachtige blended grain. Niet helemaal hetzelfde, al mogen ze daar van mij ook gerust de leeftijd op plakken. Maar Compass Box zou ook niks liever doen dan exact op de fles zetten wat erin is gegaan, maar ze worden daarvoor keer op keer teruggefloten door the powers that be.

En er wordt echt ook eerlijke NAS gebotteld. Namelijk ‘the major’s reserve’ van Glen Grant. Prachtige single malt entry level voor een erg zachte prijs. NAS wat hij zou moeten zijn: een trapje goedkoper dan single malt van 10+ jaar en een uitstekend opstap vanuit de common blends naar meer complexe malts toe.

Maar mindere kwaliteit NAS duurder verkopen zoals er te veel doen, daar zakt onze broek van af. (Kan ook liggen aan dat proteïnedieet maar bon). En omdat nuances in een slogan nu eenmaal niet werken roepen we volmonding: NAS, I’m not buying it!

En we hebben dat maar ineens op een T-shirt gezwierd.

comments powered by Disqus