How to beat the high cost of whisky - 'rijk' worden op het internet.

Whisky wordt alsmaar duurder. En uw dienaar staat in het onderwijs en heeft momenteel een pak minder uren dan hij zou willen. Tel die twee op en je ziet een probleem.

Nu, wat de samples betreft valt het wel mee, voor beproefd hebben we wat gulle hofleveranciers. En in de 7 vette jaren hiervoor heb ik zoveel voorraad verzameld dat ik nog wel ‘wat’ materiaal heb om de eerste jaren te blijven genieten en samples te ruilen.

Dat neemt niet weg dat ik af en toe toch nog iets wil kunnen aanschaffen. Liefst niet van het momenteel beperkte ‘normale’ budget. En je leest toch regelmatig over al die internetmiljonairs.

Dus tijd om eens te kijken of er wat geld te verdienen valt op het net. Liefst met weinig of geen investering. Een hosting kost tenslotte ook wel wat geld.

Ik moet zeggen best een interessante materie: geld verdienen op het internet. Ik heb al heel wat geleerd. Jammer genoeg nog niet rijk geworden. Maar wel al genoeg bijeen gesprokkeld om de hosting voor een jaar te betalen en nog een leuk flesje te kopen. En we zijn nu een dikke 2 maanden bezig. En vooral veel scams gezien, vaak gepaard met gigantische lachbuien over de gekke promofilmpjes en het schabouwelijke Engels.

PTC – paid to click

Het eerste fenomeen waar ik op botste was de wereld van PTC. Oftewel: sites die je betalen om op advertenties te klikken. De gedachte daarachter: hun adverteerders betalen per klik en door een gedeelte van dat geld aan de ‘klikkers’ te geven verdienen ze zelf ook meer doordat er erg veel op geklikt wordt.

In de praktijk gaat het om erg weinig. Voor de meeste kliks moet je 5 seconden kijken en krijg je een tiende tot een twintigste van een dollarcent per klik, soms zelfs minder. Hier en daar vindt je een paar ads waar je één hele cent voor krijgt, daar moet je dan wel 30 seconden naar kijken. Komt nog eens bij dat heel wat van die sites eigenlijk scams zijn die niet uitbetalen wanneer puntje bij paaltje komt. Frustrerend als je weet dat je na elke dag klikken na een maand eindelijk de 2 dollar hebt bereikt die als minimum geldt voor uitbetalingen, en die dan niet krijgt.

PTC zijn dus peanuts, en bovendien zijn enkel de grote en oude echt betrouwbaar. Het gaat hier om Clicksense en Neobux. De minder koosjere sites hebben vaak fantastisch grappige namen met ‘bux’ erin, duidelijk bedacht door één of andere Aziaat of afrikaan met beperkte kennis van het Engels. Denk aan ‘makedollarbux’ of ‘bestmoneybux’. Gieren. Er zijn er die wel degelijk netjes uitbetalen, Clicksense en Neobux behoren daar zeker toe.

Die twee bieden trouwens nog andere manieren om te verdienen aan. In de eerste plaats is er het referral fenomeen: wie nieuwe leden aanbrengt krijgt ook nog eens een percentje op hun verdiensten. Ze hebben ook alle twee een deal met crowdflower, een service waar je betaald wordt voor ‘simpele taken’ zoals het overtikken van gegevens van gescande supermarkttickets. Niet erg veel trouwens, je zal hier nooit meer dan 2 euro per uur mee verdienen.

De twee hebben ook ‘offerwalls’ maar die zijn meestal niet betrouwbaar. Al zijn er op Clicksense uitzonderingen: ik bestelde bijvoorbeeld een weekendje hotel op booking.com via hun link en kreeg daarvoor 5 dollar op mijn rekening, dat terwijl er niks veranderde aan de booking.com prijs. Hetzelfde voor een inktcartridge via hen besteld bij inktclub: 6 euro op mijn rekening. Het gaat hier om twee sites die ik al gebruikte en dus goed ken, ik betaalde zeker niet meer dus was dat een leuk extraatje voor zaken die ik toch al ging kopen.

En Clicksense biedt ook enquêtes aan waar je voor betaald wordt. En daar wordt het toch al een beetje interessanter. Je krijgt 75 cent tot 3 euro per ingevulde lijst van 10 tot 30 minuten. En veel van die lijsten zijn best fun om te doen. Natuurlijk geen echt inkomen, maar als je je verveelt op je werk of thuis … Er zijn ook sites die niks dan enquêtes aanbieden maar vreemd genoeg betalen die gemiddeld iets minder dan Clicksense. Of ze betalen alleen in aankoopbonnen terwijl Clicksense netjes stort op je PayPal rekening.

Revshare

Een tweede fenomeen, een beetje gerelateerd aan ptc is revshare. Hier koop je advertentiepakketten gekoppeld aan revenue sharing. Dat wil zeggen dat je deelt in de winst van de ‘firma’ en als het ware betaald wordt om te adverteren.

Klinkt erg mooi, te mooi om waar te zijn, en dat is het meestal ook. De meeste van die revshares zijn ofwel scams zonder meer, ofwel gestart met goede bedoelingen maar onhoudbaar. Ook zijn de advertentiepacks op zich niet spectaculair effectief. Het fenomeen wordt ook wel eens een Ponzi scheme genoemd, een soort geavanceerd piramidesysteem.

Toch zijn er 2 sites waar ik nog niet helemaal over uit ben, want in tegenstelling tot al de rest vind ik er bijna niks van negatieve commentaren over, en wel een berg positieve. Ze geven alle 2 lagere percentages en verkopen ook allerlei andere advertentiediensten die vrij realistisch lijken. Bovendien zijn van de twee massa’s bewijzen te vinden dat ze hun leden uitbetalen. Wat niet wegneemt dat ze nog nieuw zijn, en dus blijven ze een serieus risico, zeker op lange termijn. Voor wie ze toch eens wil bekijken: het gaat om trafficmonsoon en mypayingads. Bij alle twee kon ik al succesvol een paar euro cashen. ‘Paar’ kan je letterlijk nemen, maar lang ben ik er nog niet op bezig. Mypaying ads heeft een erg toegankelijke eigenaar en een actieve facebook groep, wat ongewoon is in het wereldje.

Trafficmonsoon is trouwens ook een traffic exchange dienst: voor elke 2 sites die jij bezoekt krijg je één live bezoeker terug op je eigen site(s). Waarschijnlijk niet je doelpubliek, maar wel een methode voor bloggers om wat meer trafiek naar hun site te halen zonder te betalen, wat de google ranking wel wat kan helpen. Maar als je enkel aan traffic exchange wil doen (en dit is voor collega bloggers of kleine zelfstandigen) check dan easyhits4U. Ook gratis, 1/1 ratio en heeft veel meer bezoekers. Bovendien vragen die geen ‘ongunstigere’ ratio voor geo-targeting. (Je site enkel laten zien aan een bepaald land of werelddeel)

Affiliate marketing

Tegenwoordig staat er een banner en wat tekst ads op de site. Daarvoor was er ook al de ‘beproefd gearshop’. Dit zijn voorbeelden van affiliate marketing: omdat mijn site trafiek heeft, wordt hij interessant voor adverteerders. Wanneer via mijn banners of links iets verkocht wordt, krijg ik daar een percentage op. (Tussen de 3 en de 10%)

De gearshop is geen pure affiliate: de producten worden wel elders geproduceerd, maar de ontwerpen erop zijn van mezelf. In verhouding verdien ik daar dan ook iets meer op. De andere banners zijn de verdiensten puur gerelateerd aan doorverkoop en krijg ik gewoon een percentje. Maar aangezien ik scrupules heb zet ik alleen banners of links van zaken waar ik achter sta. En géén drank: mijn tastenotes zouden zo hun onafhankelijk karakter verliezen en ik ben bovendien té bevriend met een aantal shopeigenaars J

Affiliate marketing is natuurlijk resultaat gebonden, en bovendien is er ook daar een minimum afname voor je je commissie kan innen. Meestal tussen de 10 en de 30 euro. Je zal er dus niet snel rijk van worden, maar als je veel trafiek hebt kan het wel betalen voor je kosten, en misschien zelfs een flesje extra.

Ik was nooit erg veel met affiliate marketing bezig tot ik wealthy affiliate leerde kennen. In tegenstelling tot veel programma’s op internet is dit zijn geld waard (al is 48 dollar per maand niet weinig). Het is echter een zeer actieve community met een schat aan lesmateriaal, en de hosting van 25 sites zit er eventueel inbegrepen in de prijs. Ook de eigenaars zijn steeds persoonlijk aanspreekbaar, erg ongewoon in ‘het milieu’. Voor wie echt alles wil leren over internet marketing komt het uiteindelijk een pak goedkoper uit dan universiteitscursussen waar meestal eigenlijk minder te vinden is).

Wealthy affiliate heeft bovendien ook een gratis lidmaatschap. Dat beperkt je wel tot 2 gratis sites en alleen het basislesmateriaal. Dat is echter al behoorlijk goed, en vooral genoeg om uit te maken voor jezelf of internet marketing al dan niet je ding is. Bovendien is de sitebuilder erg goed en ook beschikbaar voor de gratis leden. Dus voor wie ooit een hobbyblog wil beginnen is dit een goed alternatief voor bloggers, met sites die er toch net iets beter kunnen uitzien. Pas wel op: als je overstapt naar premium kan je NIET terugkeren naar het gratis lidmaatschap. Dus doe dit enkel als je echt serieus bezig wilt zijn met internet marketing en er genoeg tijd voor hebt.

Micro job sites

Zoals al eerder aangehaald maken Clicksense en Neobux ook gebruik van crowdflower microjobs. Die betalen niet echt fantastisch. Maar bon, als je echt niks beters te doen hebt …

Er zijn betere micro job sites, maar die zijn bijna allemaal enkel voor Amerikaanse burgers. Tenzij ze om een specifieke niche draaien: vooral voor vertalers is wel wat werk te vinden. Op voorwaarde dat je ook diploma’s kan voorleggen. Sites die vertaalwerk beloven zonder diploma’s zijn jammer genoeg meestal scams.

Eén halve uitzondering is clickworker. Een Duitse site waar af en toe iets te verdienen valt. Ik maakte echter de fout Nederlands als native language in te stellen. Jammer, want veel jobs zijn enkel voor Engelstaligen. Ook daar zijn vertaaljobs en schrijver jobs, maar enkel met Engels als native language en de nodige diploma’s en portfolio. Ondertussen hebben ze me wel handmatig Engels als tweede native language gegeven, maar voor UHRS (en dat is het belangrijkste deel) blijft enkel Nederlands ingesteld.

Af en toe krijg ik er wel een job om sites te controleren op pornografisch materiaal. Best leuk en omdat ik er nogal snel in ben werk ik de 1000 sites af in anderhalf uur. Waar ik dan toch 10 euro voor krijg, dat is zowaar al niet meer zonde van de tijd.

Scams scams scams

De meeste programma’s zijn jammer genoeg scams, of in het beste geval zeker niet hun geld waard. Er zal hier en daar nog wel iets goeds tussen zitten, maar ik kan niet alles uitproberen in 3 maanden tijd.

De vuistregel is: als het te goed lijkt om waar te zijn is het dat ook. ‘Maar 18 dollar’ omzetten in 24.000 in amper 3 maanden tijd zal echt niet lukken …

Conclusie

Rijk ben ik er niet van geworden, maar in de afgelopen 3 maanden heeft al dat geprul me ongeveer 200 euro opgeleverd. Wat me alleen tijd heeft gekost. De verdeling van dit bedrag? 100 euro via Clicksense, 75 via clickworker, 5 via andere ptc’s en 20 via affiliate links (vooral de eigen shirtshop). Bovendien word ik er steeds beter in, dus who knows … misschien wordt het wat. De hosting is al betaald, dus tijd om voor 100 euro whisky te gaan kiezen.

Zelf proberen? Pas in elk geval goed op, spendeer geen geld dat je niet kan missen en zorg voor een heel goeie antivirus en surfbeveiliging. Ik raad de gratis versie van mallwarebytes daarvoor aan ... en daar heb ik nu eens geen commissie op se :p

comments powered by Disqus