Malt moments 2014 ... een persoonlijk jaaroverzicht (vierde kwartaal)

Gadver. We zitten aan het eind van 2015, en ik kom tot de constatatie dat ik mijn jaaroverzicht van 2014 nog geeneens helemaal heb afgewerkt. Te druk gehad met proeven zeker? Nochtans gebeurde er nog één en ander.

 

8 november: Spirits in the sky met als veiling en happy masterclass

Op 7 en 8 november was het weer tijd voor spirits in the sky. Deze maal voor de eerste keer in Brussel. Niet langer in Leuven dus gedaan met de slechte treinverbinding en de zondvloed aan karateka’s voor het toernooi op het gelijkvloers.

SITS begon voor mij eigenlijk al eerder. Chris Geysen had namelijk wat hulp nodig bij zijn nieuw liefdadigheidsproject dram4als. Een hoop liefhebbers schonken een mooie fles, dewelke dan tijdens het festival op zondag geveild werd voor het goede doel. Er was een pre-veiling mogelijk en dus moest er een website worden gemaakt. Graag gedaan Chris.

Die veiling was trouwens absoluut één van de hoogtepunten. Alleen maar blije gezichten die fantastische flesjes konden scoren. Onder meer de door ons gedoneerde laatste volle fles Clynelish 1997 voor beproefd door the whisky mercenary.

Ook nog op spirits: een masterclass die je vrolijk maakte, vandaar de moniker ‘happy’. Met een aantal legendarische flessen, want de nectar had nog wat bowmore jaren 60 en ardbeg jaren 70 rondslingeren in de kelder. Om maar iets te noemen …

Maar het leukste was zonder meer een uurtje chauffeur spelen voor Jan Vissers die voor dit evenement wijselijk teruggreep naar de rolstoel. (nog als gevolg van dat vreselijke ongeluk). Vooral toen ik aan ‘de middelste Mark Watt’ moest vragen of hij nog wat nieuws bij had werd het echt dikke fun.

14 en 21 november: Jurgen verjaart.

Jurgen Vromans aka the Whisky Mercenary is een goed mens. Ter ere van zijn fourtydinges verjaardag trok hij een resem flessen open. Verdeeld over een publieke tasting waar je voor kon inschrijven en betalen en een private waar wij erg blij waren kennelijk tot de ‘goede whiskyvrienden’ te horen.

Wie Jürgen kent weet dat zoiets alleen maar goed en fout tegelijkertijd kan aflopen, en vooral dat er spectaculaire flessen open gaan. Waarvan je zo lang kan genieten dat er al eens een extra ‘o’ bijkomt in Linkwoood.

Alleen het geschenk was een probleem. Uiteraard hadden we samen een leuk bedrag uitgelegd, maar welke flessen koop je voor de man die ze allemaal al heeft? Dus hebben we Jürgen en Patricia maar op onze kosten richting tweede vaderland (Schotland) gestuurd.

5 december: old timer tasting 10 zammel

10 jaar old timer tasting: dat moest iets speciaals worden. En boy oh boy was het dat ook. De allereerste old timer had Islay als thema, dus leek het Vismans wel een goed plan om opnieuw naar dit eiland af te zakken. Terzijde, dat is zowel letterlijk als figuurlijk altijd een goed plan.

Mario Sinterklaas presenteerde een lineup om nog dromend aan terug te denken met Oude Ardbeg, oude bowmore (sixties) en een oude kennis uit bunnahabhain. Een legendarische tasting van sterk naar sterk waarbij Mario iets minder dan gewoonlijk had te vertellen. Zelfs hij werd immer stil van al dat moois.

Het wordt steeds moeilijker om dit soort tastings nog betaalbaar aan te bieden, maar we hopen toch dat er in Zammel nog meer van dat kan komen.

20 december: music & drams dlt 2

De eerste versie was zo’n feestje dat we besloten om er nog een tweede in te plannen voor het jaar om was. Met dien verstande dat iedereen dit keer ook één hapje diende mee te brengen. En van worstenbroodjes over soep die me licht aan ‘die soep uit Indiana Jones twee’ deed denken tot oesters en quiche, het was allemaal dik in orde.

Je zou dan ook bijna vergeten dat er ook vooral veel fantastische whisky werd doorgegeven. Opnieuw hield niemand zich aan de één fles per persoon regel, al had Jan deze keer in elk geval wél de reglementen goed begrepen.

En opnieuw gingen deze gepaard met fantastiche verhalen, onder meer door smws goeroe Gunther Vaes. En opnieuw werd er fantastische muziek gedraaid en ging iedereen met tegenzin naar huis. Maar vooral: deze keer zorgden niemand van de logés voor … eeh … ‘overlast dat moet worden opgekuist’. (Om het eufemistisch te zeggen)

comments powered by Disqus