Sapucaia Real 18 years old

De Cachaça : Sapucaia Real 18 years old

Origine: Sao Paulo – Brazilië

Gedestilleerd: voor 1996 in kleine pot stills

Gebotteld: 2014

Rijping: Amerikaanse eik

Binnen een paar dagen maakt het toon aangevende Cupula da Cachaça zijn tweejaarlijkse top-50 van beste cachaças bekend. Deze staat niet in de shortlist…wegens veel te gelimiteerd. Wat ons er natuurlijk niet van weerhoudt om hem wel te bespreken.

Met 100% van de cachaça gegarandeerd minstens 18 jaar oud, is dit de oudste cachaça die er bestaat. Ja, je vindt ouder op de markt, maar die is steeds gemixt met jongere cachaça.

Neus: dit doet denken aan de oudste en fijnste rhum agricoles. Heel rijk en delicaat, met mooie fruitige invloeden (mango vooral). Oude Longmorn, iemand? Heel zacht en subtiel, met een toetsje vanille en een warm zeebriesje. Ook wat bruine suiker, maar veel fijner dan in oude rums. Veel frisser ook…zelfs een vleugje anijs op het einde.

Smaak: Jawadde!! Dit is cachaça buiten categorie, met geen enkele andere te vergelijken. De delicate zoetigheid is perfect in balans met het hout, dat nooit bitter wordt. Je vindt het suikerriet slechts heel subtiel terug. Fruitig opnieuw: lychees (wie eet dat nog, behalve ik?) en ananas op siroop. Dit doet me heel erg denken aan een fantastische oude grappa die ik ooit dronk. Schitterend!

Afdronk: Volledig in de lijn van de smaak – gelukkig maar! Medium lang, en opnieuw die perfecte balans tussen zoet, fruit en hout. Een beetje drop maakt het geheel mooi af.

Doet denken aan : Megan Fox. Waarom? Omdat perfectie inderdaad wel degelijk bestaat. En vanaf nu dus ook een naam heeft: Sapucaia Real. Een koninklijke naam die zeker niet misstaat.

En zijn wij lucky bastards? Yep…want deze beauty is in twee landen te verkrijgen: in Brazilië (en dan nog enkel in de distilleerderij) en in….België.

Citizen Cane

comments powered by Disqus