New Grove Double Cask Acacia

Eén van de redenen waarom ik cachaça echt leuk vind, is dat ze daar in Brazilië hun product mogen laten rijpen op allerhande diverse houtsoorten. Waarbij iedere houtsoort zijn eigen smaken en aroma’s mee geeft. Ik was dan ook verheugd te zien dat de Mauritiaanse vrienden van new Grove twee double cask rums hebben uitgebracht. De eerste kreeg na de initiële 7-jarige rijping op Limousin eik een tweejarige rijping op acaciahout.

 

Sommige acaciasoorten zijn erg rijk aan tanine, en worden reeds langer gebruikt om zeer zoete witte wijnen een extra dimensie te geven.

De Rum: New Grove Double Cask Acacia

Abv: 47%

Origine: Mauritius

Gedestilleerd: ca 2006

Bottled: 2015/2016

Neus: de eerste aanzet in de neus is peperig, met een vreemd maar niet onaangenaam vleesaroma. Enerzijds wat a-typisch, maar het blijft wel overduidelijk rum. Na een tiental minuten komt de melasse om de hoek piepen; maar ook groene bananen en een flauw metaalachtig aroma. Dat vleesachtige vond ik nooit eerder terug bij New Grove. Is dat de acacia die zijn werk doet? Na een half uurtje neemt de rum me mee naar mijn studententijd in Leuven: warme pijptabak (Alsbo Black, voor de kenners)

Smaak: Het begin is wat droog met fruitige smaakjes (passie en guave) en een zachte warme alcohol. Mediumzoet met verfijnde melasse. Na 10 minuutjes wordt de rum wat zoeter en sappiger. Succulente fruitigheid nu, die in de neus verborgen bleef. De fruitigheid is heel mooi maar bijzonder delicaat, alsof die steeds wat wil wegvallen.

Finish: Mediumzoet en mediumlang, met weer dat licht metalige, en heel wat gedroogd fruit nu. De finish is eerder licht en mist wat ‘oompf’. Delicate houtinvloeden maken het geheel af.

Doet denken aan: Claire Forlani. Zacht, elegant en delicaat. En die vlezigheid…awel ja: Meat Joe Black he

Citizen Cane

comments powered by Disqus