Teeling 21 Y Sauternes Finish batch 3

Teeling distillery is een nieuwe Ierse distiller, die als merknaam verscheen omstreeks 2012. De eigen nieuwe distileerderij begon de productie in 2015. Dus is het nogal raar dat er 21 jarige Teeling wordt verkocht, maar dat heeft een reden. De cooley distillery was tot 2011 namelijk eigendom van de Teeling familie, die het toen aan Jim Bean verkocht en daarna met iets nieuws begonnen. Maar ze hadden wel nog een deel oude stock kunnen houden. Daarom konden ze al Teeling uitbrengen lang voor het nieuwe distillaat klaar zal zijn.

De whisky: Teeling 21 Y Sauternes Finish.
Uitgebracht door: Officiële botteling.
Jaar op fles: 2014
Alcoholpercentage: 46 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Licht granig en zoete turf. Dan komt het fruit los: banaan, ananas, mango, mandarine en druif. Ook kokos, munt, mineralen en 'mariakes'. U weet wel, die pastelkleurige gomachtige snoepjes.

Smaak:
Passievrucht, sinaas, appel, framboos, aardbei, banaan en druif. Of zoals de Ieren en Schotten zouden zeggen:"allemaal exotisch fruit".

Nadronk:
Passievrucht, lichi, appel, framboos, aardbei, ananas, mandarine, banaan, peper, munt, mineralen en turf. En lang.

Opmerkingen:
Weer zo'n fantastische twentysomething Ier. Opnieuw een echte fruitbom die doet denken aan jaren 60 bowmore, dit keer met een wijntoets die allesbehalve stoort. En een lange finish waarvan we blijven genieten. Het afwateren naar 46 was hier duidelijk geen probleem.

Het is overigens dankzij de familie Teeling dat er momenteel zo veel leuke onafhankelijke ieren gebotteld werden. Een deel van die stock die ze meenamen hebben ze immers doorverpatst aan de independents. Ongetwijfeld om nog één en ander te bekostigen in hun nieuw project, al zal de basissom van ome Jim ook wel navenant zijn geweest.

In elk geval hebben we nog eens een finish gevonden die werkte. Al vragen we ons wel echt af welk 'foutje' dan nog moest worden weggewerkt bij het origineel. Want wat ons betreft is dat meestal de reden dat men probeert met een finish ... want waarom zou men een echt goeie eerste rijping nog riskeren te verknoeien?

Doet ons denken aan:
Sheila E: Tropisch, exotisch en erg opwindend.

comments powered by Disqus