Adler Berlin Gin

Vandaag gaan we ons licht eens laten schijnen op een ondergewaardeerde / vergeten Duitse gin: de Adler Berlin gin.

Nochtans is deze gin een van de eerste Duitse gins die ooit op de markt gekomen is.
Ik kan jullie nu al vertellen dat dit er eentje is met een heel mooi productieproces en dat de slogan “Deutsche Gründlichkeit” hier perfect bij past.
We gaan dan ook proberen om dit een beetje uit de doeken te doen.

Nadat ze de basisalcohol - gemaakt van tarwe -gedistilleerd hebben, gaan ze de botanicals toevoegen:
• Jeneverbessen
• Lavendel
• Koriander
• gember
• citroenschil

Tot hiertoe kunnen we spreken van een heel gewoon productieproces, maar nu komt het: nadat ze de botanicals toegevoegd hebben wordt alles gedistilleerd in een koperen distilleerkolf die gemaakt is in het jaar 1924. Niet zomaar een distilleerkolf, maar een vacuüm pot still!
Het principe van vacuumdistillatie hebben we al eens uitgelegd in het artikel over de Oxley gin.

Na deze distillatie worden alle botanicals verwijderd en wordt hij nogmaals opgestookt, daarna wordt het verkregen eindproduct gedurende een periode van 8 maanden te rusten gelegd op aarden kruiken die tussen de 500 liter en 2000 liter groot zijn.

Oef we zijn er door! We kunnen eindelijk gaan proeven.

Tastingnotes:

Neus:

Direct valt mij op dat we hier met een kwaliteitsvolle gin te maken hebben met een loepzuivere, elegante neus.Jeneverbessen, citrusvruchten en koriander zitten er ook in, maar wel op een heel subtiele wijze.

Smaak:

Ja, die ligt eigenlijk in het verlengde van de geur.
Een hele elegante smaak met alle aroma's mooi gebalanceerd er in verweven:
jeneverbessen, citrus, dan krijg ik een zachte kruidigheid en droogheid. De koriander komt ook mooi zacht terug, aangevuld door een aardse smaak.

Finish :
Opnieuw een middellange, elegante finish met een frisse nasmaak van de citrusvruchten.

Gin & Tonic:
Door het elegante karakter van deze gin ga ik opteren voor een pure tonic, maar dan wel een zachte, genre Goldberg of AQ Monaco.
Je zou ook een Thomas Henry of een Erasmus Bond Classic kunnen gebruiken, maar die zijn voor mij hier net iets té droog en puur.

Garnituur.
Gewoon heel klassiek en sober, let the gin do the talking: een zeste van citroen met een jeneverbes, meer is er echt niet nodig!

Conclusie:
Ja, dit is zo’n flesje die je veel te gemakkelijk voorbij loopt en laat staan, enkel omdat hij zo Oost-Duits lijkt en dat is wel spijtig, want ben je liefhebber van fruitige Gin & Tonics dan zul je hier echt tevreden over zijn.

Score:

Ik geef deze een mooie 4,2 op 5, ik zou hem zelfs een 4,3 op 5 durven geven.

comments powered by Disqus