Burleighs London dry gin

Burleighs Gin wordt gemaakt in de 45 West Distillery in de buurt van Loughborough in Leicestershire. De distilleerderij begon te produceren op 24 juni 2014 en de man die deze gin gecreëerd heeft is de iconische Master Distiller Jamie Baxter. Jamie heeft een ongeëvenaarde expertise in het distilleren: hij was de architect van de William Chase gin, van de City of London gin van ons vorig artikel en van de East London Liquor Company, om er maar een paar te noemen. Het sterke aan al deze projecten is, dat Jamie telkens van 0 (NUL) begonnen is en telkens tot een waanzinnig eindproduct gekomen is, maar nu loop ik al te veel vooruit.
Er zijn momenteel drie versies van deze Burleighs gin, maar het speciale is dat ze alle drie gemaakt zijn met behulp van dezelfde 11 botanicals en dat het toch 3 verschillende gins geworden zijn en dit enkel door de manier van stoken en macereren te veranderen.

De gebruikte botanicals zijn:

1. jeneverbessen
2. koriander
3. engelwortel
4. verse sinaasappels
5. liswortel
6. kardemom
7. cassia
8. vlierbessen
9. ruwe berk
10. Paardenbloemwortel
11. Kliswortel

Een klein woordje uitleg bij kliswortel is misschien wel op zijn plaats: we kennen die allemaal als klit van de klit bloemen. Je weet wel: die kleine, ronde, vervelende bloemetjes die aan je kleren blijven plakken! Hier gebruiken ze evenwel enkel de wortel en niet de bloemetjes.
De wortel van de jonge planten kan gegeten worden als pastinaak. In Europa wordt de plant bijna niet meer gegeten, in het Verenigd Koninkrijk is er nog wel een populaire frisdrank te koop in de supermarkt die gemaakt wordt van paardenbloem en klit (dandelion & burdock).

Maar nu terug naar de gin, we gaan ons vandaag beperken tot de Burleighs Distillers cut.

Tastingnote:

Neus:
Onmiddelijk een volle krachtige neus op koriander, overtuigend jeneverbes met een frisse fruitige twist.
Een beetje floraal is hij zeker ook.

Smaak:
Wat me direct opvalt is het zachte, ronde karakter van deze Burleighs, er is nergens een scherp kantje aan te proeven. Dan wordt hij aards en zoetig , kruidig is hij zeker ook , jeneverbessen, koriander met terug een fruitige twist.
Alles zit heel mooi gelaagd in elkaar: niets dat er boven uit springt, alleen de jeneverbessen misschien.
Ja, zalig lekker, gedverdekke!
Ik ben even weg, weg van mijn pc, enkel maar om hiervan te genieten! Tot zo!

Wachtmuziekje :

http://youtu.be/HDpCv71r-0U

Finish:
Een zachte droge en lange finish met een pikant einde.
Het is alleen spijtig dat hier een einde aan komt!

Gin & tonic:

Ik ga deze Burleighs combineren met de Zwitserse, aardse en droge Gents tonic.

Garnituur:

Een combinatie van pompelmoes en sinaasappel zeste en daarbij een kardemom pitje.
Maar ik kan ook van deze gin weer perfect genieten zonder garnituur er bij!

Conclusie:

Net zoals bij de Square mile proef je de eindeloze expertise van mister Jamie Baxter. Echt topkwaliteit! Zoiets maken ze in België spijtig genoeg niet.
Niet twijfelen, direct kopen!

Score:

BOENK! Terug een dikke 4,5 op 5!!! En opnieuw recht in mijn top 10!

WEETJE!

Wil je je eigen gin eens proefstoken? Dat kan in de 45 gin school van mister Jamie Baxter! Bekijk onderstaand filmpje maar eens voor meer informatie:

https://vimeo.com/155481299

 

comments powered by Disqus