Hven Gin (update)

Vandaag publiceer ik een update van een artikel dat al in juli 2014 verscheen omdat deze gin onlangs door 54 Spirits ingevoerd werd op de Belgische markt. We gaan het namelijk hebben over de spirit of hven gin.
De Hven gin wordt geproduceerd op het Zweedse Hven, een klein eilandje met een omtrek van ongeveer 7 km en een bevolkingsgraad van ongeveer 400 personen dat in de Straat van Oresund ligt, tussen Zweden en Denemarken.
Het oorspronkelijke plan van de distilleerderij (opgericht in 2008) was om whisky te produceren, maar zoals dikwijls het geval is hadden ze bij de Hven distilleerderij een cashflow probleem, zodat ook de productie van andere spirits zoals gin en wodka opgestart werd.
Door de ervaring die ze al hadden met het stoken van whisky hebben ze een gin gecreëerd die toch wel een heel ingewikkeld productieproces heeft. Ik ga proberen om dit zo goed mogelijk uit te leggen.

Productieproces:

Ze laten hun botanicals gedurende 24 uur macereren (weken) in een neutrale graanalcohol die ze eerst zelf gestookt hebben. Na 24 uur worden alle kruiden en botanicals uit de spirit gehaald en wordt die gedurende 18 maanden te rusten gelegd op Amerikaanse eiken vaten.
Na dit rijpingsproces heeft de gin natuurlijk een kleur gekregen van het hout, maar omdat het niet de bedoeling is om gerijpte gin te verkopen, enkel om de gin meer smaak en karakter te geven, gaan ze die kleur er terug uithalen. Dit doen ze door de gin opnieuw te distilleren met een koperen stookketel (pot still).
Na deze run wordt hij voor ongeveer 3 maanden te rusten gelegd in een roestvrije stalen bak om hem daarna nog een laatste keer te distilleren.
Na 21 maanden en 3 keer distilleren is hij eindelijk klaar voor consumptie.
O ja, dat zou ik nog vergeten: ze gebruiken enkel organisch geteeld graan!

De botanicals zijn:

• Jeneverbes
• Paradijszaad
• Citroenen
• Szechuanpeper
• Guineese peper
• calamus wortel ( kalmoeswortel)
• kardemom
• cassia
• Mauritiaanse Bourbon vanille
• Anijszaad
Van deze Hven bestaat er een versie op 40% en een Navy Strength, van deze Navy Strength zijn er helaas slechts 16 flessen beschikbaar op de Belgische markt.
Tastingnote:

40%:

Neus: een mooie, overtuigende jeneverbes is de eerste geur die ik krijg, maar er zit zeker meer in! Een vochtig dennenbos na een zomerse onweersbui! Dan komen er citrusvruchten bij, allerhande kruiden (koriander, Timut peper, wilde Madagascar peper ) en ook de anijs is lichtjes aanwezig.
De geur is zeker geëvolueerd ten op zichte van 2 jaar geleden, maar dat is misschien dankzij de lucht die er in de half volle fles bij gekomen is. Het gebeurt wel vaker dat de spirit dan mooi open komt. Na toevoeging van een paar druppels water verandert er vrij weinig, enkel het anijs is volledig weg.

Smaak:
Je proeft toch dat de rijping op eiken vaten zijn doel niet gemist heeft. De gin is mooi rond en vol en heeft een mooi gelaagd karakter. Terug jeneverbessen en citrus, de koriander komt er zachtjes bij,kruiden en peper zitten er ook in, maar geen pikante peper. Nee, ik proef meer een frisse peper net zoals in de geur, met ondertonen van citrus.

Finish: middellange, licht bittere finish die mooi droog eindigt.

Navy Strength versie:

Neus:
De 57% laat zich direct voelen, je moet jezelf even de tijd geven om hieraan te wennen. Zeker niet zomaar de neus helemaal in het glas steken, want dan ga je de neus volledig verdoven!
Na even wennen krijg je terug volop jeneverbessen, het vochtige dennenbos zit er ook weer in, maar verdwijnt sneller dan bij de 40% en maakt plaats voor frisse citroen. Dan komt er iets zoets bij, zoete koriander. Eikenhout komt er dan bovenop, natuurlijk door het eiken vat waar hij de gin op gerijpt werd. Opvallend is wel dat je dit bij de navy Strength meer hebt dan bij de standaard versie.
De peper heeft ook meer een bijrol gekregen en het anijs is helemaal verdwenen.
Met toevoeging van water komt hij mooi open en komen alle geuren mooi en duidelijk door, iets extra komt er echter niet bij.

Smaak:
Wauw! Direct pikant! Maar o zo lekker! Een zalig, vettig, rond mondgevoel maar met een licht bittere aanzet! Jeneverbessen upfront! Dan koriander, peper, heel mooi droog. De citroen zit er heel mooi in, maar minder dan op de neus, meer als een frisse twist.
Ja, dit vind ik wel lekker!
Na toevoeging van water gebeurt er net hetzelfde als bij de geur: hij komt helemaal open en alle smaken komen nog duidelijker door, de citroen verdwijnt nu wel meer en wordt vervangen door sinaasappel, hij wordt ook een beetje aards nu.

Finish:
Een lange, droge finish met een mooi bitter einde en sporen van anijs. Door de toevoeging van water werd hij nog droger!
Ik verdenk de mensen van Hven er eigenlijk van dat ze andere botanicals gebruikt hebben voor de Navy Strength.

GIN&TONIC:

De perfect serve die ik wil aanraden is er eentje die het zachte, gelaagde karakter van de Hven goed tot zijn recht laat komen.

Voor de 40% gebruik ik een zachte, pure tonic zoals de AQ Monaco tonic, Thomas Henry en Erasmus bond classic.

De Navy Strength kan door zijn sterker karakter ook een tonic met meer karakter aan.
Daarom opteer ik hier voor de Erasmus Bond Dry of de East Imperial Old World.

Diegenen die liever een fruitigere Gin & Tonic willen raad ik een Markham Tonica, een ME of een East Imperial Burma Tonic aan.

Garnituur:
Ik hou het vrij simpel en voeg slechts een kleine zeste van citroen en 2 jeneverbessen bij.

Conclusie:

We kunnen gerust zeggen dat de Hven een lekkere, kwalitatieve gin is met een toch wel ingewikkeld productieproces.
Zoals jullie wel gemerkt hebben gaat mijn voorkeur uit naar de Navy Strength, maar dit wil helemaal niet zeggen dat ik de 40% links zou laten liggen, integendeel!

Score:

De standaard versie krijgt van mij een mooie ronde 4 op 5 en daarmee zit hij toch wel in de lijst van gins die ik zeker nog eens zou kopen.

De Navy Strength daarentegen krijgt een 4,2 op 5 waardoor hij tussen de toppers zit! Ik ben zelfs geneigd om hem een 4,3 op 5 te geven!
Als iemand toch nog een extra reden nodig zou hebben om deze gin aan te schaffen, weet dan dat de Hven gin de huisgin van het Zweedse sterrenrestaurant Noma is!

Auteur: G.V van Gin Ur Way
Eindredactie : K.H van G&Teasing

Zonder voorafgaandelijke toestemming van de auteur mag niks uit deze tekst worden overgenomen!

comments powered by Disqus