Tomatin vintage 2005 single cask for whisky live Spa 2016

Whisky live is eigenlijk geen festival op zich, maar een reeks festivals over heel de wereld. Het wordt georganiseerd door het internationaal gerenomeerde Whisky Magazine en is absoluut de moeite om een keertje te bezoeken. In Parijs bijvoorbeeld, maar ook de Belgische editie die elk jaar in Spa georganiseerd wordt is ten zeerste aan te raden. En natuurlijk zijn er ook de obligatoire festivalbottelingen ...

De whisky: Tomatin vintage 2005 for Whisky Live Spa 2016
Uitgebracht door: Officiële botteling
Jaar op fles: 20146
Alcoholpercentage: 50 %

Samen voor u geproefd door Dave, Jürgen en Werner.

Neus:
Malty en kruidig. Kruidnagel, witte peper, gember, appel, peer, shortbread, mandarine en verse stro.

Smaak:
Appel, peer, mandarine, peper, mout, speculaas en shortbread.

Nadronk:
Appel, peer, mandarine, peper, mout, rozijn, kruidnagel en gember.

Opmerkingen:
Eeh, hallo, wat was dat? Wel zeker dat dit effectief tomatin is? Begrijp ons niet verkeerd, dit was erg lekker, met een mooie mix van mout, kruidigheid en winterse fruittoetsen. Maar totaal niet wat we hadden verwacht van Tomatin dat eerder gekend is voor zijn erg fruitige, lichtere whisky. Waar we toevallig alle drie fan van zijn.

Anderzijds echt leuk dat ze ons eens op het verkeerde been zetten. Zeker als het buitenbeentje moeiteloos een gelijkaardige kwaliteit haalt, al is het dan met een ander smaakprofiel. En we vragen ons natuurlijk ook af hoeveel van dit genre tomatin nog heeft, en vooral wat ze er mee willen uitspoken? Gebruiken voor blends, of misschien om wat toe te voegen aan de eigen single malt reeks. Tenslotte zijn alle single malts behalve de single casks ook blends, en we vragen ons absoluut af hoe dit samenwerkt met een meer fruitig vat ...

Doet ons denken aan:
Dominique Monami: Waalse met het nodige talent, die als specialiteit had om de tegenstander op het verkeerde been te zetten ...

comments powered by Disqus