Orval

We proeven heel wat bier voor deze website. De meeste zijn eerder te catalogeren onder de noemer 'speciale, kleinere edities'. Terecht, want er worden erg veel leuke zaken gemaakt door de kleine ambachtelijke brouwerijen en hobbybrouwers. En ook van de meer mainstream brouwerijen pikken we er graag de 'speciallekes' uit. Maar zo zouden we de klassiekers durven vergeten. Jammer, want die klassiekers hebben wel voor onze Belgische reputatie gezorgd en zijn klassiekers voor een reden. Zo stelden we zelf tot onze verbazing vast dat we nog geen proefnotities hadden gemaakt voor Orval.

Het Bier: Orval
Gebrouwen door: Trappisten brouwerij Orval.
Alcoholpercentage: 6,2 %

Geproefd door Werner, Jürgen en Dave

Neus:
Kruidnagel, limoen, mout, bessen, rood fruit en veenbessen

Smaak:
Bessen, kruidnagel, limoen, mout. Zoetzuur met de nadruk op zoet.

Nadronk:
Veenbessen, kruidnagel, limoen, drogend en zoetzuur.

Opmerkingen:
Tja, waarschijnlijk preken we voor het koor hier (bad pun intended), maar dit is erg lekker. Een wat aparte trappist, maar een klassieker voor een reden waar bierliefhebbers over de hele wereld wild van worden. Voor je het weet sta je te dansen met de paterkes.

Orval is de enige trappist die gebruik maakt van het brettacomyces gist, wat ook gebruikt wordt in lambic stijl bier. Dit gecombineerd met dry hopping zorgt voor de aparte smaak en maakt Orval het buitenbeentje onder de trappisten, die meestal de meer klassieke 'ne blonde en de donkere' toer opgaan.

 

comments powered by Disqus