Pannepot 2015

Veel brouwerijen doen alsof het jaartal niks uitmaakt. En eerlijk is eerlijk, er wordt meestal wel een vrij consistente smaak bereikt. Al kunnen we natuurlijk moeilijk vergelijken: bier is niet zo houdbaar als bijvoorbeeld whisky en als het al wat langer bewaart evolueert het ook in de fles.
Anyway, de specialere bieren durven al wel eens een vintage hebben: en dat geeft de brouwers ook wat meer ruimte voor variatie. De pannepot is daarvan een uitstekend voorbeeld.

Het Bier: Pannepot 2015
Gebrouwen door: Struise Brouwers
Alcoholpercentage: 10 %

Geproefd door Werner, Jürgen en Dave

Neus:
Koffie, roodhooft snoepjes, kandijsuiker, limoen, lichte peper, gebrande mout, mocca, coca-cola, chocola. Stoffig.

Smaak:
Koffie, roodhooft, bessen, mocca, jeneverbes. Plakkerig mondevoel.

Nadronk:
Koffie, bessen, pure chocola. Kruidig en bitter.

Opmerkingen:
Behoorlijk lekker, al doet de cola in de geur wel wat vreemd aan. Gelukkig niet in de smaak terug te vinden. Ook het wat plakkerige van het mondgevoel is waarschijnlijk niet voor iedereen en maakt het vooral een winters bier. Al bij al wat je van een degelijke donkere kan verwachten.

We keken nog eens terug naar eerdere notities van de 2010 versie. Toch duidelijke verschillen op een paar jaar tijd, al zal de koffie altijd wel een constante blijven bij dit bier. Maar elk jaar variatie: dat houdt de zaken spannend.

Al moeten we daar wel één bedenking bij maken: proefnotities zijn altijd voor een stuk een momentopname. Ze worden ook beïnvloed door wat je die dag nog zoal geproefd en gegeten hebt. Om maar te zeggen dat het ok is dat jullie niet altijd hetzelfde proeven dan wij ...

 

comments powered by Disqus