Vraag van de week aflevering 1 deel 1

Whisky, bier, rum etc ... het is meer dan een hobby, het is een passie. Bekende en minder bekende liefhebbers denken er dan ook over na en praten er graag over. Daarom starten we met een nieuwe rubriek op beproefd: elke week stellen we dezelfde vraag aan 3 bekende of minder bekende liefhebbers. Meestal whisky of bier, maar ook de occasionele gin of rumvraag kan al eens aan bod komen. En om te starten beginnen we met een klapper: collega blogger Mark Dermul.

De vraag: "Welke minder bekende whisky distileerderij wil je graag aan iedereen aanbevelen en waarom?"

Antwoord van Mark Dermul, whisky blogger en star wars fanaat. Check zijn blog whivie of bekijk de Engelstalige ramblings op youtube.

Het is moeilijk in te schatten welke distilleerderij als 'minder bekend' mag beschouwd worden, maar een kleine, pittoreske distilleerderij die ik wel de moeite vind is Edradour. Vooral dan omwille van de ligging en de sfeer. Pitlochry is een klein, onooglijk dorpje waar Edradour perfect in past.

Andrew Symington, eigenaar van de bottelaar Signatory Vintage, doet er immers alles aan om de reputatie van deze distilleerderij - die in alle eerlijkheid niet erg goed was - opnieuw in ere te herstellen. En daar slaagt hij wonderwel in.

Dat de distilleerderij tijdens de drooglegging in handen zou geweest zijn van de Mafia is iets waar ze het liever niet over hebben, maar dat hun stills bij de kleinste in Schotland zijn verkondigen ze maar al te graag. Hun jaarproductie is gelijk aan de weekproductie van Glenfiddich en dat zie je er ook aan. Dit is een kleine boerderij en geen fabriek. Andrew en zijn team ontvangen bezoekers met open armen en de inkom - vijf pond tijdens mijn bezoek in 2010 - kan je in de shop verzilveren bij aankoop van een fles.

De 'oude' Edradour heb ik nooit echt lekker gevonden (en noemde hem schertsend vaak Edrasour), maar het nieuwe spul mag er best wezen.

Kijk alvast uit naar de volgende dagen: ook Single Malt Whisky Shop eigenaar Jan Vissers en whiskyfanaat Michel Mykytiuk komen nog aan bod. (En volgende week vraag twee natuurlijk)