Vraag van de week aflevering 2 deel 2

Mancaves: whisky liefhebbers weten als geen ander hoe ze in te richten. Eén van de bekendste privé-proefruimtes is 'het zolderke' van voormalig blogger en notoir whiskyliefhebber Marc Castermans. Marc is een erg graag geziene gast op festivals en tastings, en heeft wat ons betreft het label 'levensgenieter' dubbel en dik verdiend.

De vraag: "Wanneer beschouw je een glas whisky als uitzonderlijk?"

Antwoord van Marc Castermans, festivalcelebrity en eigenaar van 'het zolderke'.

Wel, dat is voor mij niet puur gebonden aan prijs of ouderdom maar ook aan de sfeer, de vrienden, de omstandigheden.

Een uitzonderlijke dram is dat moment waar alles samenkomt tot een perfect moment (nu word ik wel klef). De Port Ellen Handwritten die we open trokken aan de warehouses op Islay. De Bowmore 68 die ik deelde met Eddie MacAffer, de Bowmore 66 die we dronken aan Lochranza castle op Arran maar even zo goed de Kininvie die we meesleurden vanop de luchthaven tot aan datzelfde Lochranza.

We zijn de laatste jaren verwend als je het lijstje met geproefde whisky’s ziet en grijpen daarom steeds minder naar de nieuwe standaard dingen wat eigenlijk jammer is want uitzonderlijk noem ik bvb. ook een Bowmore Tempest B1, een Arran Bothy.

Maar samenvattend: het is niet enkel de whisky voor mij maar vooral ook de surroundings.

Alweer een erg mooi antwoord, een beetje in de zelfde geest van dat van Eric. Benieuwd of Patricia er ook zo over denkt ...