Caroni 1997 Liquid art

Caroni was een distilleerderij in Trinidad en Tobago die gesloten werd in 2002. Daarvoor draaide ze op volle capaciteit tot 1993, waarna de terugval begon. Dat dit met de industrie in het algemeen te maken had en niks met de kwaliteit van hun product bewijzen een aantal onafhankelijke bottelaars al een paar jaar. Nu is het de beurt aan Liquid Art.

 

De Rum: Caroni 1997
Origine: Trinidad and Tobago
Distilled: 1997
Bottled: 2015 – 100 bottles
Bottler: Liquid Art (Belgium)
ABV: 50,5

Neus: heel kruidig, spicy maar met een leuke frisse toets. Zelfs een zweempje munt komt er door. Witte peper en zoethout gaan samen met een meer maritieme, ziltig aroma. De alcohol is duidelijk aanwezig, maar gaat niet overpoweren. Warme vanille en boter, en in de neus zelfs iets dat me doet denken aan goede oude vintage porto. Na een tijdje gaan de zoetere vanillegeuren het overnemen van de kruidigheid.

Smaak: Hete en kruidige aanzet met stevige alcohol. Die typische teer-en-diesel van Caroni is vrij afwezig. Wel wat gerookt vlees (filet d’Anvers), donkere melasse en oud leder. Opnieuw ook drop, zoethout. Mooie balans tussen het hout en de kruidigheid. Op de achtergrond ook wel wat fruit, maar moeilijk te benoemen. Gewoon….’fruitigheid’. Met wat water wordt het geheel wat bitterder.

Finish: Opnieuw warm en kruidig, met een aangename zoetigheid. De finish start stevig, maar wordt snel ronder en zachter. Mooi gebalanceerd, en naar het einde toe een weinig droog. Het hout komt subtiel doorheen de kruidigheid.

Kortom: Een eerder a-typische Caroni. Geen fenolenbom vol teer en olie, maar meer toegankelijk. Zeer mooie vatselectie van de Liquid Art – heren (m/v)

Citizen Cane

comments powered by Disqus