Tamdhu 25 Y ob version 2004

De meeste whisky liefhebbers hebben een alarmbelletje dat afgaat als een distillery eindigt op dhu. En één van de schuldigen daarvoor is Tamdhu, en dan vooral een aantal recentere zaken. Maar zoals altijd kan je ook wel goeie whisky vinden van zowat elke distilleerderij. Deze 25 jaar oude officiële botteling uitgebracht in 2004 leek ons alvast interessant.

De whisky: Tamdhu 25 Y
Uitgebracht door: Officiële botteling
Jaar op fles: 2004
Alcoholpercentage: 43 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Fruitig, met appel, peer, framboos, rijpe banaan, gestoofde appel en ditto peer, amandel, marsepein, kers, sherry, ananas, kaneel, aardbei, rozemarijn, thijm en eucalyptus.

Smaak:
Opnieuw erg fruitig. Appel, peer, opnieuw gestoofd en vers. Banaan, aardbei, sherry, hout, chocola en olijfolie.

Nadronk:
Blijft fruitig, appel, peer, kers, sherry, ananas, kaneel, thijm, hout, eucalyptus, chocola

Opmerkingen:
D(ej)hu, dit is lekker. Mooie balans, diepe smaak en een tikje opwindend. Een ouder profiel dat je niet meer zo veel tegenkomt en dat is jammer. Dit is even zwoel dan lekker, een winters karakter maar geschikt voor alle seizoenen.

Vooral hebben we weer een whisky die ons doet verlangen naar tijden die jammer genoeg niet meer terugkomen, met graansoorten en profielen die niet meer gebruikt worden. Al rekenen we op dat gebied nog een beetje op de vele kleine craftdistilleerderijen die overal opdruiken; hopelijk durven zijn met wat experimenten teruggrijpen naar het verleden.

Doet ons denken aan:
Kathleen Turner: Op haar hoogtepunt: sexy en zwoel.

comments powered by Disqus