Vraag van de week aflevering 3 deel 3

Pieter Sap is een graag geziene gast in de craft beer scene. Als notoir proever en hobbybrouwer is hij dan ook intensief bezig met het gerstennat. Bovendien speelt hij ook nog eens voorzitter van de recent opgerichte whiskyclub 'the malt mates' in Vosselaar. Met andere woorden: hij weet als geen ander dat je met granen meer aan kan dan brood bakken!

De vraag: "Wat is je favoriete bierstijl en waarom?"

Antwoord van Pieter Sap, bier- en whiskyfanaat.

Een favoriete bierstijl benoemen? Deze is bij mij in de loop der jaren sterk veranderd en is grotendeels afhankelijk van de sfeer en situatie waarin ik me bevind. Ik merk dat mijn smaak de laatste jaren meer gegroeid is naar bieren met zeer uitgesproken smaken.  

Dat de Belgische biermarkt mee evolueert en er op los experimenteert, juich ik dan ook van harte toe. Men durft al eens wat bieren laten rijpen op allerhande vaten, en ook het kwistig omspringen met exotische hopsoorten zorgt de laatste jaren voor een grotere diversiteit binnen onze biermarkt.

Maar dat was de vraag natuurlijk niet. Ik kan erg genieten van een IPA die barst van het tropisch fruit, of een bom van een Russian Imperial Stout. Op een warme zomerdag kan een Oude Geuze mij ook steeds bekoren. Want dat laatste is, zoals Marc Moonen terecht aanhaalt,  toch iets waar wij Belgen trots op mogen zijn.

Het mag dus voor mij net dat ietsje anders zijn dan ons standaard blond/bruin/tripel bier, hoewel ook binnen die categorieën de laatste jaren lekkere dingen op de markt verschenen. Ik denk dan vooral in onze regio aan de bieren van Brouwerij het Nest of onze eigen Vosselaarse Paus.

Laat ons dan ook hopen dat we de komende jaren nog positief verrast mogen worden door de brouwers van eigen bodem!

Na Marc en Guy een mooie afsluiter van deze week. Volgende week: malternatives!