Black Swan Gin

Toen drie dertigers uit Brugge en omgeving in 2012 The Bruges Gin Club oprichtten, hadden zij slechts één doel voor ogen: ginliefhebbers samenbrengen om zich via proeverijen, clubavonden, stokerijbezoeken en andere evenementen intens te verdiepen in deze gedistilleerde, geestrijke drank die zijn oorsprong vindt in de jenever.

 

Na honderden gins op hun kleur, aroma en smaak te hebben geanalyseerd om zo telkens tot een “perfect serve” te komen, viel het Joachim Augustyn, Hendrik Baeke en Baptiste van Outryve op dat zij en de leden van The Bruges Gin Club vzw telkens dezelfde kruiden terugvonden in de gins die zij het hoogst quoteerden.

Die kruiden vormden de basis van een nieuw hoofdstuk dat zij in 2014 langs de oevers van de Brugse Reien begonnen te schrijven en die uiteindelijk tot de creatie van een unieke Brugse gin heeft geleid!

Zwarte zwaan

In datzelfde jaar kreeg het Brugse stadsbestuur heel wat kritiek nadat het had besloten om een unieke zwarte zwaan uit de Brugse Reien te verdrijven. Een verhaal dat door nationale en internationale media massaal werd opgepikt en onverwacht ten einde kwam toen de zwarte zwaan op een zomernacht mysterieus uit de stad en haar waterlopen verdween.

Laat de favoriete kruiden van de ginclub nu net langs die waterlopen bloeien … het stond in de sterren geschreven dat hun eigen gin ooit “The Black Swan Gin” zou gaan heten!

Aroma en smaak

Geïnspireerd door de beschermde, pittoreske en verfijnde biotoop van de zwarte zwaan heeft The Bruges Gin Club vzw haar gin met evenveel passie vervaardigd als waarmee men hopelijk het resultaat zal degusteren.

Om het uniek karakter van The Black Swan Gin en de Brugse zwarte zwaan te beschermen onthullen de drie bezielers slechts een beperkt aantal botanicals: koriander, engelwortel en de verplichte jeneverbes die door subtiele citrustinten worden omarmd.

The Black Swan Gin bevat 43° alcohol, die het geheel van de kruiden optimaal tot zijn recht laat komen.

Van nul gestart

Gedreven door hun passie voor gin analyseerden ze elk ingrediënt tot op het bot en startten de drie grondleggers werkelijk van nul. Iets wat niet altijd kan worden gezegd van de gins die de afgelopen jaren op de markt kwamen. Tijdens het productieproces dat finaal 18 maanden in beslag zou nemen, stelden ze een lastenboek op, werden de gewenste aroma’s en smaken in detail besproken, testten ze verschillende distilleerders uit, proefden ze tientallen distillaten, probeerden ze verschillende alcoholpercentages uit en verfijnden alles nog ontelbare keren om tot een eindresultaat te komen waar ze helemaal tevreden over waren.

Ook de fles werd eigenhandig door hen ontworpen en verweeft verschillende typische symbolen in het gulden label: de zwarte zwaan, de waterlopen en de Brugse kant benadrukken het unieke van de historische stad.

Het eindresultaat werd tenslotte ook op artisanale wijze door The Bruges Gin Club vzw gebotteld en verpakt. De eerste batch telt 239 flessen.

Tastingnote:

Neus:
Wat mij direct opvalt is de hele zachte neus! Ik bedoel daarmee dat er geen scherpe invloeden zijn van alcohol. Vrij zoetige florale geur, klein beetje koriander, dan krijg ik de geur van de klimop plant.
Verder is er weinig te bespeuren, de jeneverbes zit er natuurlijk ook in, maar opnieuw heel zacht.
Na toevoeging van een paar druppels water komt de florale klimop plant nog meer naar voren.
Ik moet eerlijk zijn: de geur heeft mij zeker niet omvergeblazen.

Smaak:

Het eerste wat mij opvalt is de zachte en zoetige aanzet. Een vrij rond mondgevoel, terug met florale tinten, dan wordt hij vrij kruidig op peper.

De jeneverbes komt ook lichtjes naar voren met opnieuw de klimop plant met een frisse ondersteuning van citrus.

Na toevoeging van de notoire druppels water verdwijnt de kruidigheid iets meer, verder komt er niets extra bij.

Finish:

Een middellange, mooi droge finish.

Tonic:

Als tonic raad ik de AQ Monaco aan, die er voor zorgt dat de gin niet te veel naar de achtergrond verdwijnt.
De mensen van de gin club raden de Schweppes premium original tonic aan, maar … jullie weten het wel. ?

Garnituur:

Als garnituurkeuze ga ik eens mijn beproefde manier van werken verlaten en een garnituur voorstellen die niet als botanical in deze gin zit.
Ik raad aan om een tweetal basilicumblaadjes en een zeste van sinaasappel te gebruiken.
De basilicum zorgt ervoor dat de jeneverbessen geaccentueerd worden en voegt een beetje kruidigheid toe aan de Gin & Tonic.

Score:

Het is de eerste keer dat ik zo lang getwijfeld heb over 0,1 punt. Die 0,1 lijkt niet belangrijk maar dat is het wel, want die bepaalt of ik deze gin al dan niet nog eens zou kopen.
Uiteindelijk heb ik hem een 4/5 gegeven en zo komt hij in de categorie terecht van gins die de moeite zijn om nog eens aan te schaffen.

Conclusie:

Onze score heeft eigenlijk onze conclusie al een beetje weggegeven. De Black Swan is een hele zachte, licht florale gin die de liefhebbers van dit type gin zeker zal overtuigen.

Als ik morgen een barbecue organiseer bij mij thuis dan zal ik mijn gasten met alle plezier een Black Swan serveren, vooral omdat hij zo toegankelijk is en dus perfect geschikt is als “instapgin”. Dat is volgens mij ook net de bedoeling geweest van de mensen van The Bruges gin Club: een gin laten maken die voor alle leden lekker was en daar zijn ze in geslaagd.

Ben je echter een doorgewinterde gin drinker en gaat je voorkeur uit naar complexe “beestjes”, dan zul je in deze Black Swan wellicht je gading niet vinden.

Dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening, laat je vooral niet tegenhouden om deze Black Swan een kans te geven!

Auteur: G.V van Gin Ur Way
Eindredactie : K.H van G&Teasing

Zonder toestemming van de auteur mag niks uit deze tekst worden overgenomen!

comments powered by Disqus