Vraag van de week aflevering 4 deel 2

Pieter Knapen en zijn broer Joris zijn al een aantal jaar erg graag geziene gasten op whiskyfestivals en tastings. Eerder waren ze ook al intensief bezig met onze rijke biercultuur. Pieter begon zich recent ook bezig te houden met cognac, en starte Malternative Belgium op. Een ideale kandidaat dus voor deze vraag van de week.

 

De vraag: "Waarom besloot je naar een malternative te zoeken en waarom kwam je uit bij cognac?

Antwoord van Pieter Knapen, whiskyliefhebber, levensgenieter en oprichter van Maternative Belgium

Ongeveer 7 jaar geleden leerde ik het betere distillaat (voornamelijk single malt whisky) apprecieren, voordien was ik enkel geinteresseerd in onze rijke biercultuur. Al snel nam ik deel aan tastings en festivals, een periode dat je nog een premium distillaat kon proeven alvorens het aan te kopen. Een handelaar opende een mooie fles whisky om zijn klanten te laten proeven en eventueel te overtuigen om over te gaan tot de aankoop.

Zelf ben ik altijd van het principe geweest dat ik iets wil geproefd hebben alvorens het te kopen, en me niet te laten sturen door hypes en markttendenzen. Anno 2016 is dit haast niet meer mogelijk, oplages van special releases voor handelaars zijn beperkt, marges onder druk, de prijzen swingen de pan uit.

Mijn zintuigen hebben altijd open gestaan voor diversifiering, zoals rum, cognac, porto, gin, zo kwam ik per toeval 1,5 jaar geleden bij de cognacs van Vallein Tercinier. Al snel leerde ik de eigenaars van het huis kennen en merkte hun passie en openheid op. Alsook het unieke aan hun gamma dat ze veel single cask cognac en vatsterktes hebben, op oudere leeftijd en die betaalbaar zijn.

Begin dit jaar bood de kans zich aan om dit huis commercieel te benaderen, en de enorme zin in het ondernemerschap hebben samen geleid tot de opstart van Malternative Belgium. Alzo probeer ik de mensen nog enkele premium alternatieven op single malt aan te bieden, ook zeer lekker, betaalbaar en wel nog te proeven alvorens aan te kopen. Sharing the passion….

Na Stijn Hiers opnieuw een erg leuk antwoord. Kijk alvast uit naar Glenn!