Gas boetes? Tijd voor een maltremedie ...

 

 

We konden er deze week niet naast kijken. In een nooit gezien staaltje ‘de wil van de burger negeren’ keurde onze volksvertegenwoordigers een aantal verstrengingen goed op de gas-boetes. Dat vertegenwoordigen van het volk mag je dan ook met een aantal tankers aan zout-korrels nemen. Ach ja, democratie blijft een raar beestje, zeker als men geld nodig heeft.

Laat het duidelijk zijn, ik ben tegen heel het gas-boetesysteem, ook al noem ik me op strafrechtelijk gebied behoorlijk rechts. Maar er is ook zoiets als gezond verstand, recht op beroepsmogelijkheden en scheiding der machten, 3 waardes die de gas-boetes makkelijkheidshalve negeren om toch maar voor extra verdoken belastingen te zorgen. Maar waarom zou ik hierop dieper ingaan als Eddy Eerdekens van Knack het al zo perfect verwoordde in dit artikel.

Nee, later we maar snel overgaan tot het zoeken van een remedie: het veranderen van de mentaliteit van de gemiddelde parlementariër om ervoor te zorgen dat die ongein zo snel mogelijk terug wordt afgeschaft. En eerlijk gezegd, dat mag helemaal niet zo moeilijk zijn: de remedie kan immers aan hen perfect verkocht worden.

Ze stemmen toch graag nieuwe wetten, en pikken zelf zo veel mogelijk graantjes mee? Wel: stem dan een nieuwe wet om letterlijk zowat het beste graantje ooit verplicht mee te pikken ... ‘voortaan moet voor elk parlementair debat elke volksvertegenwoordiger verplicht minstens 1 dram malt whisky nuttigen’.

Elke malt drinker zal het beamen: malt drinkers zijn vriendelijke, aangename, sociale mensen die van het leven genieten, alles kunnen relativeren, zich zelden opwinden en steeds een positieve kijk hebben op de wereld. Kwaliteiten waarvan onze benchwarmers in de Wetstraat dringend een extra dosis kunnen gebruiken. En als je de gemiddelde debatten op een whisky tasting al eens hebt mogen meemaken zal je het ongetwijfeld met me eens zijn dat deze een pak meer diepgang, inspiratie en genialiteit koppelen aan een aangename, constructieve sfeer.

Whisky is het levenswater, the water of life. In een plaats waar men elke dag over onze levens beslist lijkt dit goddelijk vocht zonder meer op zijn plaats. A dram a day keeps behalve the doctor ook de verzuring away. En wie weet is een ontspannen parlementariër wel een meer redelijke parlementariër.

Dus zingen wij in koor: geef die politiekers een bowmore!

Inspiratie tijdens het schrijven:
Drank: Arran 16 Y Official Botteling
Muziek: Bruce Springsteen - The ghost of Tom Joad

 

comments powered by Disqus