Bier

Gouden Carolus Hopsinjoor

We haalden het in het recent verleden al aan: al die kleine ambachtelijke brouwerijen zouden best de mainstream jongens ook tot betere kwaliteit inspireren. Dus willen we wel eens checken of dat af en toe het geval kan zijn. En tegelijkertijd dachten we nog even in de gehopte sfeer te blijven (en daar bedoelen we geen muziek mee, al geven we toe dat dit klinkt als een bende homies die vol gouden kettingen hangen).

Lees meer: Gouden Carolus Hopsinjoor

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Ne Flierefluiter "hop hop hoera!"

Momenteel heerst er een ware rage in bierland rond de IPA stijl. Dat staat voor Indian Pale Ale, maar met een voormalige vrij saaie stijl wordt door onze brouwers erg creatief omgesprongen. Het resultaat is dat voor één keer de kwaliteit de hype meestal kan rechtvaardigen, want we mochten al gehopte pareltjes proeven de laatste tijd. Eens checken of deze meekan met de vele toppers.

Lees meer: Ne Flierefluiter "hop hop hoera!"

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Windhoek Draught

Namibië was ooit een Duitse kolonie. Daardoor mag het niet helemaal een verrassing zijn dat ze een brouwerij hebben die een in Afrika vrij populair pils brouwen. De Windhoek pils, genaamd naar de hoofdstad, heeft een variatie aan pils, maar dewelke ondertekende het meest kon bekoren tijdens zijn twee weken vakantie aldaar was de 'windhoek draft'. Weet u ineens waarom u al 2 weken geen updates zag :)

Lees meer: Windhoek Draught

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Brewdog Hardcore IPA

Dat België nog steeds het beste bierland is staat buiten kijf. Dat de Belgische brouwers de laatste jaren een tandje bij moesten steken onder druk van de steeds beter wordende buitenlanders is al even duidelijk. Eén van die brouwerijen die erg leuke zaken op de markt brengen is het Schotse Brewdog. De labels zijn erg rock 'n roll, de bieren ook.

Lees meer: Brewdog Hardcore IPA

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Golden Tricky

In deze tijd van hobbybrouwers en craft brewers helpen brouwers andere brouwers. Veel hobbybrouwers maken de move van een kleine thuisinstallatie naar een brouwerij (meestal kleinere) waar ze apparatuur huren. Een voorbeeld hiervan is de groei van 't nest, die ondertussen hun eigen brouwerij hebben neergepoot in Turnhout. Verzet maakt momenteel onder meer gebruik van de accomodatie van brouwerij Guldenspoor. Onder meer voor deze IPA met het .. ahem ... 'vet' label.

Lees meer: Golden Tricky

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Viven Master IPA

Ons Belgisch bier was altijd top, maar tot een paar jaar geleden bleven we veelal op onze lauweren rusten terwijl men in het buitenland steeds beter werd. Gelukkig zijn onze landgenoten al weer een paar jaar serieus wakker geschud. Dat geeft aanleiding tot oude brouwerijen die nieuwe toppers maken, zoals recent nog de besproken barista. Of ook, en vooral, veel nieuwe brouwers, veelal gestart als hobbybrouwers zoals het nest in Turnhout of brouwerij Viven. Die stuk voor stuk pareltjes brengen.

Lees meer: Viven Master IPA

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Barista Chocolate Quad

Toen Brouwerij Van Honsebrouck besloot om hun Kasteelbier Winter seizoenbier te vervangen door iets nieuws, waren ze duidelijk gemotiveerd door de meer en meer geslaagde experimenten van allerlei kleinere brouwerijen en hobbybrouwers uit binnen en buitenland. Een complexe mix met onder meer koffie en chocolade werd gebruikt om dit donker degustatiebier te brouwen.

Lees meer: Barista Chocolate Quad

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Bon Secours blonde de Noel

Het Bier: Bon Secours blonde de Noel
Gebrouwen door: Brouwerij Brasserie Caulier
Alcoholpercentage: 10 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Peperkoek, oregano, koriander

Smaak:
Granig, sinaas, bitter

Nadronk:
Granig, citrus, sinaas en koriander. Drogend.

Opmerkingen:
Slecht is dit zeker niet, maar we waren er ook niet echt kapot van. Dat kan natuurlijk ook gelegen hebben aan de line-up die we de rest van de avond proefden. Maar dat er beter in zijn genre te vinden is, dat staat als een paal boven water.

Nu, nochmaals, op zichzelf zouden we hier ongetwijfeld van kunnen genieten. En het toont nog maar eens de invloed aan van wat je nog geproefd hebt in de 'onmiddellijke omgeving'. Smaken en smaakstoffen hebben invloed op elkaar, rechtstreeks en emotioneel.

Over emotioneel gesproken, we snapten niet helemaal waarom dit net een kerstbier moest zijn. Misschien de kruidigheid? Ons leek het in elk geval meer iets voor een warmere periode.

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Rodenbach Grand Cru (revisited)

Het Bier:Rodenbach Grand Cru
Gebrouwen door: Brouwerij Rodenbach
Alcoholpercentage: 6 %

Samen voor u geproefd door Dave, Jürgen en Werner

Neus:
Zurig met framboos, cuberdon, zure appel en bourbon (whiskey)

Smaak:
Zurig, zure appel en framboos.

Nadronk:
Zurig, framboos, bourbon, cuberdon, zuurte van napoleon snoepjes en/of zure hosties.

Opmerkingen:
Na alle 'special editions' hoog tijd om nog eens iets min of meer mainstream te proeven. Vooral Jürgen houdt wel van dit profiel, wat betreft Werner en Dave is dit minder onze meug.

Gelukkig niet zo ver heen dan geuze of kriek, dus konden ook zij dit wel waarderen. Vooral de afdronk heeft iets, en de balans is mooi. De zuurte is eerder ingehouden. (Zoals ook bij oudere geuzes wel eens het geval durft zijn.)

Nog altijd niet ons dagelijks ding (behalve bij Jürgen), maar we konden dit zeker waarderen en het is erg goed gemaakt. En Rodenbach in een Genre drukken is niet makkelijk, het is eigenlijk een genre op zich. De brouwerij bestaat dan ook al sinds 1836 en doet al evenlang eigenzinnig zijn ding. En dat moet kunnen.

Let wel: de grand cru heeft al wel eens batchvariatie. Onze voormalige bierwriter Guy proefde dit al een keer in 2012. Andere proever, andere batch: dan krijg je ook een andere omschrijving. Leuk om de twee naast elkaar te zien ...

 

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Stille Nacht

Het Bier: Stille Nacht
Gebrouwen door: De Dolle Brouwers
Alcoholpercentage: 12 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Munt, peperkoek, jeneverbes, aardbei, mocca

Smaak:
Peperkoek, munt, licht zurig, jeneverbes, kruidig en aardbei

Nadronk:
Munt, citrus, bitter, gom (temberkol op zijn turnhouts - dus zo van die lijm op postzegels die je moet aflikken)

Opmerkingen:
Absoluut verre van slecht, maar we waren er nu ook weer niet ondersteboven van. De fruitigheid is aangenaam, maar de munt kwam te hard door voor ons beiden. Het zurige in de smaak vonden we ook niet helemaal werken met de fruittoetsen.

Nu, voor alle duidelijkheid, dat is onze mening en onze smaakprofielen qua bier liggen vrij dicht bij elkaar. We kunnen ons dan ook zeker voorstellen dat anderen dit wel erg lekker vinden, want goed gemaakt is dit bier zonder meer.

Aangezien het een kerstbotteling betreft kan je ook elk jaar opnieuw variatie verwachten. We zullen volgend jaar allicht nog eens proberen.

 

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Subcategorieën

 • Proefnotities

  Bieren voor u voorgeproefd. We hebben toch heel wat voor u over  !

  Aantal artikelen:
  116
 • Bier nieuws

  Nieuws over bier.

  Aantal artikelen:
  9