Bier

Cuvée Clarisse

Het Bier: Cuvée Clarisse
Gebrouwen door: Brouwerij Wilderen
Alcoholpercentage: 9,2 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Stoffig, kers, rijpe banaan, rode wijn en rode 'poepegatjes' snoepjes

Smaak:
Granig, kers, zoete appel

Nadronk:
Kers, poepegatjes, granig en bittere kersenpit.

Opmerkingen:
Dit vonden we alle twee erg lekker, ook Werner die normaal gezien minder 'rood' gezind is. Fruitig maar met de nodige bittere toetsen om de drinkbaarheid te verhogen.

Gevaarlijk ook omdat het alcoholpercentage goed verborgen blijft in de smaak. Voor je het weet heb je er dus één te veel op.

Brouwerij Wilderen heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1642. Op hun website kan je een aantal leuke anekdotes terugvinden. Clarisse heeft dan weer van doen met de Clarissenorde, oftewel de Arme Klaren. Die we hier in Turnhout ook hebben zitten en allesbehalve arm waren ...

 

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Zwarte Signoor

Het Bier: Zwarte Sinjoor
Gebrouwen door: Brouwerij Pakhuis
Alcoholpercentage: 6,7 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Gebrande mout, bruine suiker, koffie, banaan, citrus

Smaak:
koffie, banaan, citrus

Nadronk:
Koffie, banaan, caramel, bruine suiker

Opmerkingen:
Koude koffie met alcohol, zo moet Stout smaken! Dit is helemaal ons profiel, en erg goed gedaan.

Het bier is gebaseerd op een oud Engels recept dat verboden werd tijdens de oorlog in 1914, maar werd gekoppeld aan een meer Belgische stijl. Niet supersterk en dus toegankelijk, maar met meer dan voldoende punch en complexiteit voor de liefhebber.

Op het jaarlijks modestefestival van Brouwerij De Koninck won het alvast de gedeelte eerste plaats voor 'beste bier van het festival'. We kunnen absoluut begrijpen waarom.

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Druppel Hop

Het Bier: Druppel Hop
Gebrouwen door: Brouwerij De Druppel
Alcoholpercentage: 8,5 %

Samen voor u geproefd door Dave, Jürgen en Werner

Neus:
Citrus, perzik, ananas, bittere hop

Smaak:
Perzik, bittere hop, citrus, ananas

Nadronk:
Perzik, bittere hop, citrus, ananas, kastagne

Opmerkingen:
Millions of peaches, peaches for me. Lekker fruitig zeg, maar niet té fruitig door de bittere ondertoon van de hop. Erg lekker.

De Druppel is eigenlijk een hobbyclub uit Aarschot van 5 vrienden. Begonnen als bierproevers besloten ze op een gegeven moment met hobbybrouwen te beginnen. Dat loopt vrij goed, want ze zonden hun bier in voor de wedstrijd 'hobbybrouwer van het jaar' door Brouwland en wonnen deze pardoes. Daardoor is hun bier nu een aantal maanden te koop in Delhaize.

Gevaarlijk trouwens dat hobbybrouwen. Vraag maar aan de mannen van het Nest hoe dat uit de hand kan lopen :). In elk geval een erg geslaagd bier, en we hopen dat hun ambitie wat gescherpt is en het niet bij deze ene commerciële outing blijft!

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

St. Bernardus extra 4

Het Bier: St Bernardus extra 4
Gebrouwen door: Brouwerij St Bernardus Watou
Alcoholpercentage: 4,8 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Hop en citrus

Smaak:
Citrus, koriander, bitter

Nadronk:
Hop, bitter

Opmerkingen:
Dit is een goede frisse dorstlesser en eens iets anders dan een pilsje. Niet echt iets mis mee maar daar houdt het dan ook echt wel op. Niks complexiteit, eerder saai.

Totaal niet wat we dus gewoon zijn van St. Bernardus, want over het algemeen zijn we grote fans van de schaduwbrouwerij van Westvleteren. De abt en tripel zijn bijvoorbeeld superlekker.

Het verhaal gaat dat dit oorspronkelijk enkel een bier voor de monniken zelf was om hun dorst te lessen, vandaar waarschijnlijk ook het lage alcoholpercentage. Maar net daardoor mist het ook diepgang en umph.

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Den 12

Het Bier: Den 12
Gebrouwen door: Brouwerij 't Gaverhopke
Alcoholpercentage: 12 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Floraal met vanille, mout en peper

Smaak:
zoet en floraal, vanille, lichte koffie en banaan. Chardonnay.

Nadronk:
Zoet met chardonnay, vanille en banaan

Opmerkingen:
Weer zo'n lekker zwaar bier met veel diepgang. Verrassend veel fruit. Druif in bier? Abnormaal, maar het werkt wel.

Zwaar natuurlijk, 12% voor 'den 12'. Daar is ongetwijfeld over nagedacht. Gebrouwen door brouwerij 't Gaverhopke in Waregem, waar wel meer ambachtelijke streekbieren worden gebrouwen en ook openingsuren zijn voor bezoekers die het allemaal eens van dichtbij willen bekijken. Individueel of in groep ... of met de school, want er werd een speciale eductieve toer samengesteld. Gelukkig dat wij belgen onze jeugd nog leren genieten, beter dan al dat binche drinken.

De brouwerij is immers nog maar pas verhuisd en is nu gelegen in de kasteelhoeve 'Goed ten nieuwenhove'. Een rustieke locatie voor een rustieke brouwerij.

 

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Dronkenput

Het Bier: Dronkenput
Gebrouwen door: Decabrouwerij (Kustbrouwerij)
Alcoholpercentage: 8 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Koffie, rozijn, basilicum, koffiesnoepjes, overrijpe banaan.

Smaak:
Rozijn, koffie, banaan, wijnachtige toestanden

Nadronk:
Koffiesnoepjes, rozijn, banaan, karamel. Licht uitdrogend.

Opmerkingen:
Dit is erg leuk en lekker, met een volle body. Balans maar toch een paar verrassingen. Een hartig bier dat werkt in de zomer maar toch vooral uitblinkt tijdens de wintermaanden.

De Dronkenput is een groot betonnen waterreservoir in Middelkerke dat zijn naam leent aan het feit dat het door opstuwend grondwater helemaal scheef is komen te staan. Bij het betreden van de put in kwestie krijg je ook een gevoel van dronkenschap, zowel de put zelf als de bezoekers zijn dus openbaar dronken.

Het inspireerde hobbybrouwer Bart Verdonck tot het creëren van dit erg aangenaam bier. Het al even dronken etiket is een ontwerp van Robin Rosseel.

 

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Dikke Jan

Het Bier: Dikke Jan
Gebrouwen door: Decabrouwerij
Alcoholpercentage: 7,5%

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Appelcrumble, floraal en granig

Smaak:
Kruidig, hop, appelcrumble

Nadronk:
Bitter en floraal, hop, zoete mango

Opmerkingen:

Een speciaal biertje, die Dikke Jan. Dat is wel het minste dat je kan zeggen. Lekker, maar het florale is wel op het randje en zal sommigen misschien storen. Liefhebbers van cake gaan dit echter zeker kunnen smaken en de mix van bitter en zoet is mooi gebalanceerd.

Zoals zovele nieuwe Belgische bieren komt ook dit voort uit een groep hobbybrouwers die hun hobby naar een hoger niveau hebben getild. Volgens de website na een cursus artisanaal brouwen. Fantastisch natuurlijk, al kan het natuurlijk zijn dat ze in het  lokaal ernaast een cursus bloemschikken gaven ...

 

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Extase

Het Bier: Extase
Gebrouwen door: Dochter van de Korenaar
Alcoholpercentage: 8,5%

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Pompelmoes, perzik, passievrucht, tropisch fruit in het algemeen, hop, rooibos theedamp, witte chocola, bitter toetsje

Smaak:
Pompelmoes, passievrucht, tropische fruitmix, koffie, licht zurig

Nadronk:
Pompelmoes, citrus, tropische fruitmix, bittere hop en koffie.

Opmerkingen:

Man man man wat is dit lekker zeg! Een neus die kan wedijveren met een single malt whisky! En ook de smaak en afdronk geven meer diepgang dan de meeste bieren, en dit alles zeer mooi gebalanceerd en harmonieus samenspelend. En met de idiote prijzen die tegenwoordig voor whisky worden gevraagd zullen we al sneller naar dit soort zaken teruggrijpen. Want al zijn streekbieren niet 'spot'goedkoop, toch vallen ze nog behoorlijk mee in prijs. Zeker in ons land, want bij de buren kennen ze meestal andere prijzen.

De dochter van de Korenaar maakte al wel meer zaken waar we behoorlijk blij van worden, denk maar aan hun oak aged Embrasse reeks. Maar dit is echt top. En het maakt ons maar wat blij dat ze aan de goede kant van de grens in Baarle (Hertog dus, niet Nassau) zitten, want dit MOET gewoon Belgisch bier zijn ... De naam dekt voor één keer echt wel de lading.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Enfant Terriple

Het Bier: Enfant Terriple
Gebrouwen door: Brouwerij De Leite
Alcoholpercentage: 8,2 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Zoete citrus, framboos, bittere hop, granig

Smaak:
Een zeer romig mondgevoel met zachte hop, banaan en citrus

Nadronk:
Lichte citrus, framboos, hop en granen

Opmerkingen:

Behoorlijk aangenaam smakend, maar vooral het romige mondgevoel valt op. Bijna een Ierse cream zoals Guinness van het vat of echte Kilkenny (niet dat spul dat ze hier onder de naam Kilkenny verkopen) Uiteraard een andere smaak maar de romigheid lkomt in de buurt. Leuk.

Het etiket werd ontworpen door kunstenaar Robin Vermeersch, maar zover we weten is hij niet verantwoordelijk voor de woordspeling in de naam van het bier. Iets wat we nogal eens meer tegenkomen in dranken de laatste tijd, zowel betrokkenheid van kunstenaars als woordspelingen. Plezant allemaal, zolang de kwaliteit achter het label maar goed is mag het best wel wat artistiek of grappig zijn. Zolang Leffe maar niet op de markt komt met een bier dat licht vaginaal smaakt (denk hier zelf de woordspeling maar bij ...)

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Hof ter dormaal Donker

Het Bier: Hof ter dormaal Donker
Gebrouwen door: Brouwerij Hof ter Dormaal
Alcoholpercentage: 7,5 %

Samen voor u geproefd door Dave en Werner

Neus:
Kaas, melkzuur, mout, tortilla, koffie, banaan

Smaak:
Mout en zzurigheid, rood fruit allerhande

Nadronk:
Koffie, mout, rood fruit, mocca. Leuke bitterheid die opzet.

Opmerkingen:
Zoals wel meer streekbieren zit de complexiteit vooral in de neus en in de afdronk, maar dat maakt dit bier niet minder lekker. De neus klinkt misschien wat vreemd maar werkt uitstekend, en het rood fruit (bessen allerhande) draagt uitstekende de smaak en zet zich mooi door in de complexere afdronk.

Na de blonde is dus ook de standaard donkere een voltreffer. En ook deze vormt de basis voor een aantal uitstekende speciale edities die op vaten allerhande worden gerijpt. Niet dat zo'n experiment altijd lukt, maar zelfs de mindere goden onder de specials zijn nog steeds interessant, de toppers absolute voltreffers.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Subcategorieën

 • Proefnotities

  Bieren voor u voorgeproefd. We hebben toch heel wat voor u over  !

  Aantal artikelen:
  116
 • Bier nieuws

  Nieuws over bier.

  Aantal artikelen:
  9