Blogs

Vraag van de week aflevering 1 deel 1

Whisky, bier, rum etc ... het is meer dan een hobby, het is een passie. Bekende en minder bekende liefhebbers denken er dan ook over na en praten er graag over. Daarom starten we met een nieuwe rubriek op beproefd: elke week stellen we dezelfde vraag aan 3 bekende of minder bekende liefhebbers. Meestal whisky of bier, maar ook de occasionele gin of rumvraag kan al eens aan bod komen. En om te starten beginnen we met een klapper: collega blogger Mark Dermul.

Lees meer: Vraag van de week aflevering 1 deel 1

Geïrriteerd & ontgoocheld !

Er moet mij spijtig genoeg iets van het hart.

Onlangs werd ik gecontacteerd door de mensen van de **** en ***** gin, met de vraag of ik hun gins wou reviewen.
Omdat ik geen fan ben van de **** gin heb ik hen dit vriendelijk gemeld en heb er zelfs bijgezegd dat dit voor hen niet interessant was. Daarop stelden ze mij voor om de nieuwe ***** gin te reviewen, die naar hun zeggen veel beter was. Ik stemde in, zij gingen mij een fles opsturen.
Tot hier een mooi verhaal, maar het vervolg is helaas veel minder fraai.
Een paar dagen later kreeg ik opnieuw een mail, deze keer met een toch wel vrij arrogant toontje.
Ik werd gevraagd om de ****** gin niet af te breken zoals ik had gedaan met de ****** gin, want dat hadden ze zo opgevangen. Ik ga hier zeker niet ontkennen dat ik dat ook hier en daar gedaan heb als mijn PERSOONLIJKE mening gevraagd werd, maar als recensent is dit toch wel mijn job denk ik, een artikel heb ik er evenwel niet aan gewijd.
Altijd kom ik eerlijk voor mijn mening uit: als een gin voor MIJ ok is vertel ik dat, als hij voor MIJ slecht is moet ik dat ook durven zeggen. Me dunkt dat dit toch één van de basis redenen is dat jullie mijn blog lezen.
Om een lang verhaal kort te maken: na een beetje over en weer gemail heb ik er op aangedrongen om mij géén fles op te sturen omdat ik intussen beslist had om hem niet te reviewen, wat door de andere partij nogal voorspelbaar “kinderachtig” werd bevonden.

De weinig fraaie bewijzen hiervan heb ik als schermafbeeldingen bewaard maar ga ik hier niet publiceren, hier moeten jullie mij maar op mijn woord geloven. Ik wil ook niet uitweiden over wie het gaat, maar het is helaas niet de eerste keer dat dit gebeurt.
Meer zelfs, er is mij vandaag gemeld dat dezelfde wanpraktijken ook de mensen achter de gintoapp al te beurt zijn gevallen! Sommige producenten durven het zelfs aan om de concurrentie hele lage scores te geven om zo hun rangschikking te beïnvloeden. Onnodig te zeggen dat het corrigeren van dergelijke toestanden voor de ontwikkelaars van de app een hels karwei is!

Wie zijn of haar mening hierover bij mij kwijt wil is van harte welkom!

In de toekomst ga ik zelf een fles kopen van deze gin en er een eerlijk artikel over schrijven. Is hij – zoals gezegd - OK, dan zal ik dit ook zo melden, is hij daarentegen niet OK dan zullen jullie het ook lezen.

Voor de mensen van *****gin heb ik maar één mededeling: ik laat mij NOOIT beïnvloeden!

Aan alle eerlijke producenten kan ik alleen maar zeggen: “dank u!”
Door deze praktijken aan de kaak te stellen zijn de scores van jullie gin nog meer waard en dit was voor mij ook één van de hoofdredenen voor het schrijven van dit artikel! Ik weet natuurlijk dat ik hier geen vrienden mee maak, maar deze praktijken maken het voor mij zó moeilijk dat ik soms geen zin meer heb om er nog mee door te gaan. Gelukkig geven jullie reacties me dan weer de energie om toch verder te doen!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

2016 here we come.

Hali halo. Al het beste voor het nieuwe jaar! Hopelijk zijn jullie het silly season allemaal zonder kleerscheuren doorgekomen. Want volgens Maggie ‘lead by example’ De Block zijn jullie waarschijnlijk probleemdrinkers …

Bon, wij bij beproefd geven het toe: we hebben allemaal een drankprobleem. Namelijk dat drank veel te duur wordt, en dan vooral het soort drank waar we van genieten. En dus niet van probleemzuipen.

We gaan in elk geval nog even door met de blog, na een break tijdens de feestdagen. Dat is niet altijd even makkelijk. Want hoe leuk ook, je moet jezelf toch blijven motiveren om met de regelmaat van de klok updates neer te tikken. Soms voelt het aan als een job, maar gelukkig ook nog regelmatig als een hobby.

Het helpt ook niet als je voor de tweede keer in een jaar tijd slachtoffer wordt van een hacker. Gelukkig hadden we na de vorige keer onze voorzorgen genomen, en was de site dit keer snel hersteld. Je blijft je echter wel afvragen waar mensen zich mee bezig houden.

Maar bon, we doen verder, met misschien ook een paar veranderingen.

Ten eerste: dat nieuwsoverzicht dat schiet niet op, daarom is er te weinig te rapen. We gaan dus terug naar individuele nieuweberichten wanneer deze de moeite zijn. We zullen wel meer de bierwereld in het oog gaan houden, en ook de andere ‘sectoren’. Alle tips zijn hier trouwens erg welkom.

We hebben nog een paar verrassingen in petto, maar alles tegelijk is ook maar saai. Daarover later dus meer.

We blijven dus doordoen, maar we kunnen wat motivatie betreft altijd de hulp van onze lezers gebruiken. In de eerste plaats om nog aan meer lezers te komen. Dat motiveert namelijk. Daarom vragen we je om af en toe eens wat actief mee te spelen.

Dat kan door een artikel van ons te delen op sociale media. Ook commentaar via sociale media of de site zelf wordt enorm gewaardeerd. Het helpt onze online aanwezigheid, google houdt immers van activiteit en interactie.

Google houdt ook van geld, wij ook trouwens. Want hosting en drankstalen durven soms geld kosten. Google houdt zelfs zo veel van geld dat elke klik op een google adsense advertentie niet alleen (een beetje) geld opbrengt voor hen én voor ons; het helpt ook onze google ranking aanzienlijk.

Daarom vragen we onze lezers ook de adblockers af te zetten. We hebben maar 2 banners. Geen pop-ups en geen schadelijke zaken. En vooral, een klikje of 2-3 per maand op die onderste (van adsense) helpt ons ook al behoorlijk vooruit. (De bovenste is meestal een affiliate banner die niks met google te maken heeft)

En tenslotte houden we ook van suggesties. Dus mail ons gerust, of pm via facebook. We horen graag van jullie en kijken uit naar nog eens een seizoen proeven.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Malt moments 2014 ... een persoonlijk jaaroverzicht (vierde kwartaal)

Gadver. We zitten aan het eind van 2015, en ik kom tot de constatatie dat ik mijn jaaroverzicht van 2014 nog geeneens helemaal heb afgewerkt. Te druk gehad met proeven zeker? Nochtans gebeurde er nog één en ander.

 

8 november: Spirits in the sky met als veiling en happy masterclass

Op 7 en 8 november was het weer tijd voor spirits in the sky. Deze maal voor de eerste keer in Brussel. Niet langer in Leuven dus gedaan met de slechte treinverbinding en de zondvloed aan karateka’s voor het toernooi op het gelijkvloers.

SITS begon voor mij eigenlijk al eerder. Chris Geysen had namelijk wat hulp nodig bij zijn nieuw liefdadigheidsproject dram4als. Een hoop liefhebbers schonken een mooie fles, dewelke dan tijdens het festival op zondag geveild werd voor het goede doel. Er was een pre-veiling mogelijk en dus moest er een website worden gemaakt. Graag gedaan Chris.

Die veiling was trouwens absoluut één van de hoogtepunten. Alleen maar blije gezichten die fantastische flesjes konden scoren. Onder meer de door ons gedoneerde laatste volle fles Clynelish 1997 voor beproefd door the whisky mercenary.

Ook nog op spirits: een masterclass die je vrolijk maakte, vandaar de moniker ‘happy’. Met een aantal legendarische flessen, want de nectar had nog wat bowmore jaren 60 en ardbeg jaren 70 rondslingeren in de kelder. Om maar iets te noemen …

Maar het leukste was zonder meer een uurtje chauffeur spelen voor Jan Vissers die voor dit evenement wijselijk teruggreep naar de rolstoel. (nog als gevolg van dat vreselijke ongeluk). Vooral toen ik aan ‘de middelste Mark Watt’ moest vragen of hij nog wat nieuws bij had werd het echt dikke fun.

14 en 21 november: Jurgen verjaart.

Jurgen Vromans aka the Whisky Mercenary is een goed mens. Ter ere van zijn fourtydinges verjaardag trok hij een resem flessen open. Verdeeld over een publieke tasting waar je voor kon inschrijven en betalen en een private waar wij erg blij waren kennelijk tot de ‘goede whiskyvrienden’ te horen.

Wie Jürgen kent weet dat zoiets alleen maar goed en fout tegelijkertijd kan aflopen, en vooral dat er spectaculaire flessen open gaan. Waarvan je zo lang kan genieten dat er al eens een extra ‘o’ bijkomt in Linkwoood.

Alleen het geschenk was een probleem. Uiteraard hadden we samen een leuk bedrag uitgelegd, maar welke flessen koop je voor de man die ze allemaal al heeft? Dus hebben we Jürgen en Patricia maar op onze kosten richting tweede vaderland (Schotland) gestuurd.

5 december: old timer tasting 10 zammel

10 jaar old timer tasting: dat moest iets speciaals worden. En boy oh boy was het dat ook. De allereerste old timer had Islay als thema, dus leek het Vismans wel een goed plan om opnieuw naar dit eiland af te zakken. Terzijde, dat is zowel letterlijk als figuurlijk altijd een goed plan.

Mario Sinterklaas presenteerde een lineup om nog dromend aan terug te denken met Oude Ardbeg, oude bowmore (sixties) en een oude kennis uit bunnahabhain. Een legendarische tasting van sterk naar sterk waarbij Mario iets minder dan gewoonlijk had te vertellen. Zelfs hij werd immer stil van al dat moois.

Het wordt steeds moeilijker om dit soort tastings nog betaalbaar aan te bieden, maar we hopen toch dat er in Zammel nog meer van dat kan komen.

20 december: music & drams dlt 2

De eerste versie was zo’n feestje dat we besloten om er nog een tweede in te plannen voor het jaar om was. Met dien verstande dat iedereen dit keer ook één hapje diende mee te brengen. En van worstenbroodjes over soep die me licht aan ‘die soep uit Indiana Jones twee’ deed denken tot oesters en quiche, het was allemaal dik in orde.

Je zou dan ook bijna vergeten dat er ook vooral veel fantastische whisky werd doorgegeven. Opnieuw hield niemand zich aan de één fles per persoon regel, al had Jan deze keer in elk geval wél de reglementen goed begrepen.

En opnieuw gingen deze gepaard met fantastiche verhalen, onder meer door smws goeroe Gunther Vaes. En opnieuw werd er fantastische muziek gedraaid en ging iedereen met tegenzin naar huis. Maar vooral: deze keer zorgden niemand van de logés voor … eeh … ‘overlast dat moet worden opgekuist’. (Om het eufemistisch te zeggen)

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

How to beat the high cost of whisky - 'rijk' worden op het internet.

Whisky wordt alsmaar duurder. En uw dienaar staat in het onderwijs en heeft momenteel een pak minder uren dan hij zou willen. Tel die twee op en je ziet een probleem.

Nu, wat de samples betreft valt het wel mee, voor beproefd hebben we wat gulle hofleveranciers. En in de 7 vette jaren hiervoor heb ik zoveel voorraad verzameld dat ik nog wel ‘wat’ materiaal heb om de eerste jaren te blijven genieten en samples te ruilen.

Dat neemt niet weg dat ik af en toe toch nog iets wil kunnen aanschaffen. Liefst niet van het momenteel beperkte ‘normale’ budget. En je leest toch regelmatig over al die internetmiljonairs.

Dus tijd om eens te kijken of er wat geld te verdienen valt op het net. Liefst met weinig of geen investering. Een hosting kost tenslotte ook wel wat geld.

Ik moet zeggen best een interessante materie: geld verdienen op het internet. Ik heb al heel wat geleerd. Jammer genoeg nog niet rijk geworden. Maar wel al genoeg bijeen gesprokkeld om de hosting voor een jaar te betalen en nog een leuk flesje te kopen. En we zijn nu een dikke 2 maanden bezig. En vooral veel scams gezien, vaak gepaard met gigantische lachbuien over de gekke promofilmpjes en het schabouwelijke Engels.

PTC – paid to click

Het eerste fenomeen waar ik op botste was de wereld van PTC. Oftewel: sites die je betalen om op advertenties te klikken. De gedachte daarachter: hun adverteerders betalen per klik en door een gedeelte van dat geld aan de ‘klikkers’ te geven verdienen ze zelf ook meer doordat er erg veel op geklikt wordt.

In de praktijk gaat het om erg weinig. Voor de meeste kliks moet je 5 seconden kijken en krijg je een tiende tot een twintigste van een dollarcent per klik, soms zelfs minder. Hier en daar vindt je een paar ads waar je één hele cent voor krijgt, daar moet je dan wel 30 seconden naar kijken. Komt nog eens bij dat heel wat van die sites eigenlijk scams zijn die niet uitbetalen wanneer puntje bij paaltje komt. Frustrerend als je weet dat je na elke dag klikken na een maand eindelijk de 2 dollar hebt bereikt die als minimum geldt voor uitbetalingen, en die dan niet krijgt.

PTC zijn dus peanuts, en bovendien zijn enkel de grote en oude echt betrouwbaar. Het gaat hier om Clicksense en Neobux. De minder koosjere sites hebben vaak fantastisch grappige namen met ‘bux’ erin, duidelijk bedacht door één of andere Aziaat of afrikaan met beperkte kennis van het Engels. Denk aan ‘makedollarbux’ of ‘bestmoneybux’. Gieren. Er zijn er die wel degelijk netjes uitbetalen, Clicksense en Neobux behoren daar zeker toe.

Die twee bieden trouwens nog andere manieren om te verdienen aan. In de eerste plaats is er het referral fenomeen: wie nieuwe leden aanbrengt krijgt ook nog eens een percentje op hun verdiensten. Ze hebben ook alle twee een deal met crowdflower, een service waar je betaald wordt voor ‘simpele taken’ zoals het overtikken van gegevens van gescande supermarkttickets. Niet erg veel trouwens, je zal hier nooit meer dan 2 euro per uur mee verdienen.

De twee hebben ook ‘offerwalls’ maar die zijn meestal niet betrouwbaar. Al zijn er op Clicksense uitzonderingen: ik bestelde bijvoorbeeld een weekendje hotel op booking.com via hun link en kreeg daarvoor 5 dollar op mijn rekening, dat terwijl er niks veranderde aan de booking.com prijs. Hetzelfde voor een inktcartridge via hen besteld bij inktclub: 6 euro op mijn rekening. Het gaat hier om twee sites die ik al gebruikte en dus goed ken, ik betaalde zeker niet meer dus was dat een leuk extraatje voor zaken die ik toch al ging kopen.

En Clicksense biedt ook enquêtes aan waar je voor betaald wordt. En daar wordt het toch al een beetje interessanter. Je krijgt 75 cent tot 3 euro per ingevulde lijst van 10 tot 30 minuten. En veel van die lijsten zijn best fun om te doen. Natuurlijk geen echt inkomen, maar als je je verveelt op je werk of thuis … Er zijn ook sites die niks dan enquêtes aanbieden maar vreemd genoeg betalen die gemiddeld iets minder dan Clicksense. Of ze betalen alleen in aankoopbonnen terwijl Clicksense netjes stort op je PayPal rekening.

Revshare

Een tweede fenomeen, een beetje gerelateerd aan ptc is revshare. Hier koop je advertentiepakketten gekoppeld aan revenue sharing. Dat wil zeggen dat je deelt in de winst van de ‘firma’ en als het ware betaald wordt om te adverteren.

Klinkt erg mooi, te mooi om waar te zijn, en dat is het meestal ook. De meeste van die revshares zijn ofwel scams zonder meer, ofwel gestart met goede bedoelingen maar onhoudbaar. Ook zijn de advertentiepacks op zich niet spectaculair effectief. Het fenomeen wordt ook wel eens een Ponzi scheme genoemd, een soort geavanceerd piramidesysteem.

Toch zijn er 2 sites waar ik nog niet helemaal over uit ben, want in tegenstelling tot al de rest vind ik er bijna niks van negatieve commentaren over, en wel een berg positieve. Ze geven alle 2 lagere percentages en verkopen ook allerlei andere advertentiediensten die vrij realistisch lijken. Bovendien zijn van de twee massa’s bewijzen te vinden dat ze hun leden uitbetalen. Wat niet wegneemt dat ze nog nieuw zijn, en dus blijven ze een serieus risico, zeker op lange termijn. Voor wie ze toch eens wil bekijken: het gaat om trafficmonsoon en mypayingads. Bij alle twee kon ik al succesvol een paar euro cashen. ‘Paar’ kan je letterlijk nemen, maar lang ben ik er nog niet op bezig. Mypaying ads heeft een erg toegankelijke eigenaar en een actieve facebook groep, wat ongewoon is in het wereldje.

Trafficmonsoon is trouwens ook een traffic exchange dienst: voor elke 2 sites die jij bezoekt krijg je één live bezoeker terug op je eigen site(s). Waarschijnlijk niet je doelpubliek, maar wel een methode voor bloggers om wat meer trafiek naar hun site te halen zonder te betalen, wat de google ranking wel wat kan helpen. Maar als je enkel aan traffic exchange wil doen (en dit is voor collega bloggers of kleine zelfstandigen) check dan easyhits4U. Ook gratis, 1/1 ratio en heeft veel meer bezoekers. Bovendien vragen die geen ‘ongunstigere’ ratio voor geo-targeting. (Je site enkel laten zien aan een bepaald land of werelddeel)

Affiliate marketing

Tegenwoordig staat er een banner en wat tekst ads op de site. Daarvoor was er ook al de ‘beproefd gearshop’. Dit zijn voorbeelden van affiliate marketing: omdat mijn site trafiek heeft, wordt hij interessant voor adverteerders. Wanneer via mijn banners of links iets verkocht wordt, krijg ik daar een percentage op. (Tussen de 3 en de 10%)

De gearshop is geen pure affiliate: de producten worden wel elders geproduceerd, maar de ontwerpen erop zijn van mezelf. In verhouding verdien ik daar dan ook iets meer op. De andere banners zijn de verdiensten puur gerelateerd aan doorverkoop en krijg ik gewoon een percentje. Maar aangezien ik scrupules heb zet ik alleen banners of links van zaken waar ik achter sta. En géén drank: mijn tastenotes zouden zo hun onafhankelijk karakter verliezen en ik ben bovendien té bevriend met een aantal shopeigenaars J

Affiliate marketing is natuurlijk resultaat gebonden, en bovendien is er ook daar een minimum afname voor je je commissie kan innen. Meestal tussen de 10 en de 30 euro. Je zal er dus niet snel rijk van worden, maar als je veel trafiek hebt kan het wel betalen voor je kosten, en misschien zelfs een flesje extra.

Ik was nooit erg veel met affiliate marketing bezig tot ik wealthy affiliate leerde kennen. In tegenstelling tot veel programma’s op internet is dit zijn geld waard (al is 48 dollar per maand niet weinig). Het is echter een zeer actieve community met een schat aan lesmateriaal, en de hosting van 25 sites zit er eventueel inbegrepen in de prijs. Ook de eigenaars zijn steeds persoonlijk aanspreekbaar, erg ongewoon in ‘het milieu’. Voor wie echt alles wil leren over internet marketing komt het uiteindelijk een pak goedkoper uit dan universiteitscursussen waar meestal eigenlijk minder te vinden is).

Wealthy affiliate heeft bovendien ook een gratis lidmaatschap. Dat beperkt je wel tot 2 gratis sites en alleen het basislesmateriaal. Dat is echter al behoorlijk goed, en vooral genoeg om uit te maken voor jezelf of internet marketing al dan niet je ding is. Bovendien is de sitebuilder erg goed en ook beschikbaar voor de gratis leden. Dus voor wie ooit een hobbyblog wil beginnen is dit een goed alternatief voor bloggers, met sites die er toch net iets beter kunnen uitzien. Pas wel op: als je overstapt naar premium kan je NIET terugkeren naar het gratis lidmaatschap. Dus doe dit enkel als je echt serieus bezig wilt zijn met internet marketing en er genoeg tijd voor hebt.

Micro job sites

Zoals al eerder aangehaald maken Clicksense en Neobux ook gebruik van crowdflower microjobs. Die betalen niet echt fantastisch. Maar bon, als je echt niks beters te doen hebt …

Er zijn betere micro job sites, maar die zijn bijna allemaal enkel voor Amerikaanse burgers. Tenzij ze om een specifieke niche draaien: vooral voor vertalers is wel wat werk te vinden. Op voorwaarde dat je ook diploma’s kan voorleggen. Sites die vertaalwerk beloven zonder diploma’s zijn jammer genoeg meestal scams.

Eén halve uitzondering is clickworker. Een Duitse site waar af en toe iets te verdienen valt. Ik maakte echter de fout Nederlands als native language in te stellen. Jammer, want veel jobs zijn enkel voor Engelstaligen. Ook daar zijn vertaaljobs en schrijver jobs, maar enkel met Engels als native language en de nodige diploma’s en portfolio. Ondertussen hebben ze me wel handmatig Engels als tweede native language gegeven, maar voor UHRS (en dat is het belangrijkste deel) blijft enkel Nederlands ingesteld.

Af en toe krijg ik er wel een job om sites te controleren op pornografisch materiaal. Best leuk en omdat ik er nogal snel in ben werk ik de 1000 sites af in anderhalf uur. Waar ik dan toch 10 euro voor krijg, dat is zowaar al niet meer zonde van de tijd.

Scams scams scams

De meeste programma’s zijn jammer genoeg scams, of in het beste geval zeker niet hun geld waard. Er zal hier en daar nog wel iets goeds tussen zitten, maar ik kan niet alles uitproberen in 3 maanden tijd.

De vuistregel is: als het te goed lijkt om waar te zijn is het dat ook. ‘Maar 18 dollar’ omzetten in 24.000 in amper 3 maanden tijd zal echt niet lukken …

Conclusie

Rijk ben ik er niet van geworden, maar in de afgelopen 3 maanden heeft al dat geprul me ongeveer 200 euro opgeleverd. Wat me alleen tijd heeft gekost. De verdeling van dit bedrag? 100 euro via Clicksense, 75 via clickworker, 5 via andere ptc’s en 20 via affiliate links (vooral de eigen shirtshop). Bovendien word ik er steeds beter in, dus who knows … misschien wordt het wat. De hosting is al betaald, dus tijd om voor 100 euro whisky te gaan kiezen.

Zelf proberen? Pas in elk geval goed op, spendeer geen geld dat je niet kan missen en zorg voor een heel goeie antivirus en surfbeveiliging. Ik raad de gratis versie van mallwarebytes daarvoor aan ... en daar heb ik nu eens geen commissie op se :p

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Ijs

IJS, het derde belangrijkste ingrediënt in een Gin & Tonic

Vandaag gaan we een vaak vergeten ingrediënt in een Gin & Tonic bespreken en dat is het IJS.
Om dit artikel te kunnen schrijven en om er voor te zorgen dat alle informatie juist is, ben ik te rade gegaan bij Michael Beers van The Ice Factory in Ranst. Graag had ik daarom Michael en al zijn medewerkers bedankt voor hun medewerking!

Nu hoor ik sommigen al denken: “Wat kan hij nu vertellen over ijs”?

Wel, thuis is ijs gewoon bevroren water, maar ijs dat verkocht wordt is niet zomaar bevroren water want hier is er meer aan de hand.

Het water waarvan het ijs gemaakt wordt bijvoorbeeld dagelijk intern getest, wekelijks door externe labo’s in opdracht van The Ice Factory zelf en daarnaast ook in opdracht van federale instanties.
Het gaat zelfs zo ver dat de fabrikant samenwerkt met de watermaatschappij zodat die hen op de hoogte brengt als er werken staan te gebeuren op het waternet.
Hierdoor kan de fabrikant onmiddellijk reageren en de nodige handelingen uitvoeren om de kwaliteit te garanderen.

Het water ondergaat ook verschillende processen eer het ijs wordt.
Eerst wordt het op de juiste temperatuur gebracht, dit wil zeggen dat het water in de zomer zowel als in de winter dezelfde temperatuur heeft, want de temperatuur van het geleverde water durft wel al eens verschillen.

Het water krijgt ook een osmose behandeling.

Wat is nu eigenlijk osmosewater?

Leidingwater bevat nog een hoeveelheid minuscule onzuiverheden zoals zouten, kalk, zink, nikkel, mangaan, ammonium enzovoort. Wanneer je dat water gaat filteren en finaal onder hoge druk door een membraan met ultra fijne gaatjes stuwt worden deze onzuiverheden er practisch allemaal uitgehaald. Het resultaat is een vloeistof die bijna uitsluitend bestaat uit waterstof en zuurstof.

Daarna krijgt het ook nog een UV behandeling.

Hierdoor krijgen we heldere ijsblokjes zou je dan denken, niet?

Fout! Nu zijn alle onzuiverheden er uit maar de helderheid komt van iets helemaal anders en ik moet toegeven dat ik dit ook niet wist.

Iedereen kent de trucjes wel om heldere ijsblokken te maken, bijvoorbeeld om het water eerst te koken, enz. Helaas, al deze trucjes helpen helemaal niet!
Nee, om heldere ijsblokjes te maken moet men het ijs al bewegend laten bevriezen. Hoe kan dat nu?
Wel, als je thuis er voor zou kunnen zorgen dat het water een ronddraaiende beweging zou maken als je het in de diepvries steekt, dan zou je helder ijs krijgen van zodra het helemaal bevroren is.

Niets meer en niets minder. Maar wij kunnen dit thuis helemaal niet, daar heb je een enorme installatie voor nodig.

Waarom moeten we nu meer aandacht besteden aan het ijs in een Gin & Tonic?

Wel, dikwijls zie ik foto’s van Gin & Tonics waar weinig ijs in zit en dit is compleet verkeerd: hoe meer ijs, hoe beter!

“Ah nee! Dan verwatert mijn Gin & Tonic helemaal!”, hoor ik opnieuw sommigen denken.
Jammer, maar opniew moet ik jullie terecht wijzen want ook dit is een verkeerde veronderstelling.

Door weinig ijs te gebruiken stijgt de temperatuur van je drank snel en hierdoor smelt je ijs nog sneller.

Door daarentegen je glas voor 75% te vullen met ijs zorg je ervoor dat de temperatuur van je drank zakt en laag blijft en hierdoor smelt je ijs dan weer veel minder snel.
Het logische gevolg is dat je Gin & Tonic net veel minder snel verwatert.

De vorm van het ijs is hierbij van ondergeschikt belang zolang het maar solide, volle blokjes zijn en het liefst zo groot mogelijk, maar zelfs dit is minder belangrijk zolang ze maar solide zijn.

Het ijs is daarom in mijn ogen het 3de belangrijkste ingrediënt in de Gin & Tonic, belangrijker zelfs dan de garnituren.
De garnituren kan je gemakkelijk weglaten, maar een Gin & Tonic zonder ijs of misschien beter gezegd, een warme Gin & Tonic is helemaal niet lekker.

Dus ... vanaf nu gaan we allemaal veel meer ijs gebruiken (als je dit nog niet deed, natuurlijk) en nòg meer van onze Gin & Tonic genieten.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

NAS, mijn mening ...

De aandachtige lezer zal het al wel gemerkt hebben, we zijn bij beproefd geen van allen echt van NAS. Voor wie de term niet kent: NAS staat voor No Age Statement, waarmee wordt bedoeld dat op een fles whisky geen duidelijke leeftijdsverwijzing staat.

Persoonlijk sluiten we ons aan bij opperbloggers Serge en Ralfie die NAS met een sneer omschrijven als No Aged Stocks. Volgens uw dienaar en zijn samenzweerders is de huidige NAS golf bij de grote jongens in de eerste plaats het gevolg van het feit dat men over onvoldoende stock beschikt om standaard 12 jarige whisky te maken van degelijke kwaliteit.

Dat heeft enerzijds te maken met de mindere productie jaren 80 en 90, toen de whiskymarkt een serieuze instorting heeft gekend. Met onder meer een slagveld onder de distilleerderijen. En anderzijds met de whiskyboom van de laatste jaren. Veel vraag, te weinig stock en dus worden standaard 10-en 12 jarigen vervangen door nieuwe ‘premium’ expressies.

Tot zo ver niet echt een probleem. Alleen worden die nieuwe expressies voor minstens evenveel verkocht als de 12 jarige die ze vervangen, in sommige gevallen zelfs meer. Dat gaat dan gepaard met één of ander prachtig marketing verhaal, een leuke verpakking en de expert-opinie van de master blender die doodleuk beweert dat hij door de 12 jaar regel beperkt was in zijn creatieve mogelijkheden. Of hoe je de geur van een prachtige entry level single malt kan vervangen door de geur van bullshit story’s.

“Maar ho eens, je bent toch fan van Compass Box. Hoe kan je dan tegen NAS zijn?” Wel, in de eerste plaats gaat het bij Compass box over blended whisky of blended malts, of zelfs een prachtige blended grain. Niet helemaal hetzelfde, al mogen ze daar van mij ook gerust de leeftijd op plakken. Maar Compass Box zou ook niks liever doen dan exact op de fles zetten wat erin is gegaan, maar ze worden daarvoor keer op keer teruggefloten door the powers that be.

En er wordt echt ook eerlijke NAS gebotteld. Namelijk ‘the major’s reserve’ van Glen Grant. Prachtige single malt entry level voor een erg zachte prijs. NAS wat hij zou moeten zijn: een trapje goedkoper dan single malt van 10+ jaar en een uitstekend opstap vanuit de common blends naar meer complexe malts toe.

Maar mindere kwaliteit NAS duurder verkopen zoals er te veel doen, daar zakt onze broek van af. (Kan ook liggen aan dat proteïnedieet maar bon). En omdat nuances in een slogan nu eenmaal niet werken roepen we volmonding: NAS, I’m not buying it!

En we hebben dat maar ineens op een T-shirt gezwierd.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Werkwijze

Woordje uitleg:

Eerst en vooral wil ik jullie allemaal bedanken om de moeite te doen om mijn artikels te lezen. De laatste tijd krijg ik regelmatig vragen bij mijn werkwijze, dus daarom dit woordje uitleg.

Allereerst wil ik duidelijk maken dat “gin ur way” volledig onafhankelijk en voor de volle 100% een prive innitiatief is.
Ik word niet totaal niet gestuurd door welke invoerder of producent dan ook!

Al mijn tastingnotes en recepten zijn volledig door mezelf gemaakt en zijn natuurlijk mijn persoonlijke smaak, indien julie andere dingen proeven is dit helemaal niet verkeerd!
Mijn doel is gewoon om het jullie iets gemakkelijker te maken om evenwichtige gin & tonics te maken.
Ik probeer ook altijd vanuit het oogpunt van de gin te vertrekken en dit omdat in mijn ogen de “gin “ nog altijd het belangrijkste ingrediënt is, want anders had het natuurlijk tonic & gin genoemd.

Ik word ook dikwijls gevraagd waar ik al mijn flessen haal. Wel, dat is eigenlijk heel simpel: ik koop voor 98% gewoon in de winkel. De reden daarvoor is al even simpel: om onafhankelijk te kunnen blijven! Dit is ook een punt waar ik niet wil van afstappen, want ik wil gewoon mijn eerlijke mening kunnen blijven geven.

Nu hoor ik sommigen al denken: “En zijn partners dan?”
Wel, met deze 3 shops (qv-id, tasttoe & gastro kado) heb ik een kortingsovereenkomst. Bij elke fles die ik koop geven die mensen mij een korting.
Want, opnieuw: als ik ze zelfs betaal kan en mag ik er gewoon mijn ongezouten mening over geven. Dat is meteen ook deels de reden waarom er nooit barslechte gin reviews te lezen vallen op de blog.
Ik zou wel echt dom zijn om mijn duur verdiende centen in slechte flessen te steken.
De overige 2% zijn van een aantal invoerders zoals 54spirits die mij een fles schenken, maar ook hier heb ik deze mensen gewaarschuwd dat ik deze flessen alleen bespreek als ik mijn eerlijke mening mag geven.
Getuige daarvan is het volgend artikel dat op de blog komt. Lezen maar, zou ik zeggen!

Ik wil dit stukje eindigen met mijn lezers een gunst te vragen. De laatste tijd zijn er lezers en shops die reageren op mijn artikels met een link naar hun eigen shop, enkel om reclame te maken. Wel ik vraag u vriendelijk om dit niet meer te doen, ik heb veel liever dat jullie mijn artikels gewoon delen op jullie persoonlijke pagina.

Waarom? Wel kijk, ik wil gewoon mijn partners niet tegen de borst stoten, als zij de moeite doen om mij een korting te geven kan ik het niet maken dat een andere shop reclame maakt op de blog.
In het verleden heb ik regelmatig zo een reacties verwijderd maar in de toekomst zal ik genoodzaakt zijn om de reacties te verwijderen én de plaatser te blokkeren.
Hopelijk hebben jullie hier begrip voor, want met de steeds duurdere prijzen kan ik een korting wel gebruiken, anders zullen er niet veel artikels meer te lezen zijn.

Als er lezers zouden zijn die niet akkoord gaan met mijn mening en werkwijze heb ik voor hen maar één raad: stop met mijn blog te lezen en te volgen, er is immers niemand die jullie daartoe verplicht!!!!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Marktonderzoek

Onlangs werd ik gecontacteerd door Yannick Van Dyck ( schrijver van de twee bekendste Belgische boeken over gin) met de vraag of ik zin had om mee te werken aan een marktonderzoek naar de kwaliteit van gins met een verkoopprijs die niet boven de 30 euro kwam.

Ik vond dit direct een topidee en werkte hier natuurlijk met alle plezier graag aan mee.
We zochten nog 2 andere gin liefhebbers die bereid waren om hier aan mee te werken en we begonnen aan onze o zo moeilijke opdracht.

Na veel zwoegen en zweten en een klein beetje proeven wink emoticon kwamen we tot een mooie top 30.

2 van de 4 ginmusketiers kennen jullie al, om te weten te komen welke de 2 andere musketiers zijn en welke gins er uiteindelijk in onze top 30 staan heeft Yannick een mooi artikel geschreven.

Voor we verder gaan wil ik toch even opmerken dat er 5 gins in de top 30 prijken die ook in mijn top 12 van favoriete gins stonden.!

Veel leesplezier en geniet van Yannicks artikel!

Wekelijks worden we rond de oren geslagen met nieuwe gins. De vraag naar gin is groot, maar het aanbod is ook heel groot.
De markt is zo verzadigd dat vele producenten de kosten moeten spreiden over lage aantallen. Flessen van 60 of 70 euro zijn geen uitzondering, en dat hoge prijskaartje staat niet altijd garant voor kwaliteit!

Maar het kan ook anders en dat wilden we bewijzen met een Gin Top 30 onder de 30!

De lijst werd samengesteld door een vierkoppig panel van onafhankelijke gin-afficionados:
-Glenn Vanbellingen, auteur van de gerespecteerde gin-blog Gin Ur Way (http://ginurway.tumblr.com/) weinig mensen in België proefden al zoveel G&T-combinaties als hij.

Kurt Heddebauw, zaakvoerder van G&Teasing (http://ginandteasing.com/), bezitter van een enorme verzameling boeken over gin.

-Stef De Cuyper, drijvende kracht achter Ginspire (https://www.facebook.com/ginspireofficial) schreef als student een thesis over gin.

En tenslotte Yannick Van Dyck, eindredacteur van 2 ginboeken; ook cocktailcopywriter voor El Bodeguita (https://myxoo.wordpress.com/) en de Njam!-blog (http://www.njam.tv/)

Hoe gingen we te werk?

We gingen eerst op zoek naar alle gins die we in de Benelux (reguliere shops en webshops) konden vinden aan een prijs lager dan 30 euro per 70 cl.
De kost van kleinere of grotere flessen werd omgerekend naar 70 cl., de meest gangbare maat in Europa.
Daarom viel bijvoorbeeld Monkey 47 af.

Aan alle leden van het panel werd vervolgens gevraagd om punten toe te kennen aan de gins, zonder de punten van andere leden te zien.

Zo kwamen we tot een Gin Top 30 onder 30 euro, die je hieronder kan vinden!

Het verbaast ons niet, maar het valt wel op: in dit lijstje van betaalbare kwaliteits-gin scoort vooral Groot-Brittannië goed. Britannia rules the waves of gin!

Rank Gin:

1 Boodles Gin 40%
2 Brokers 47°
3 Sipsmith
4 City Of London
5 Blackwood’s Gin 60°
6 Gin Sea
7 Portobello Road Gin No.171
8 Filliers 28 Dry Gin
9 Ish
10 Whitley Neill
11 Plymouth Gin
12 Blackwood's Gin
13 Old English
14 Hayman's Navy Strength
15 Indian Summer
16 Citadelle Gin
17 Tanqueray 10
18 Beefeater 24
19 Caorunn Gin
20 Opihr
21 No. 0 Gin
22 Tanqueray Rangpur
23 Hendrick's Gin
24 Bulldog Gin
25 Bombay Sapphire
26 Dutch Courage (Zuidam Gin)
27 Bloom Gin
28 Geranium Gin
29 Bombay Sapphire East
30 Tanqueray


Zo, we kunnen gerust zeggen dat Yannick het prachtig uit gelegd heeft en dan kunnen we nu onze conclusie maken.

Conclusie:

Ik denk dat jullie allemaal zelf wel de juiste conclusie kunnen maken, namelijk dat duur daarom niet altijd beter is of misschien zeggen we beter goedkoop is daarom niet altijd slechter.
Zeker als je weet dat mijn favorite gin in deze lijst staat , zelfs in de top 10.

Graag had ik mijn medemusketiers bedankt voor het fijne onderzoek!

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Subcategorieën

 • Dave's blog

  Blog door Dave Crokaert

  Aantal artikelen:
  14
 • Gin and stuff your way

  Gin and stuff ... algemene posts en mijmeringen over Gin door Glenn

  Aantal artikelen:
  9
 • Vraag van de week

  Elke week een vraag aan 3 'prominenten of ongewone 'gewone' liefhebbers'

  Aantal artikelen:
  12