Rum

Caroni 1997 Liquid art

Caroni was een distilleerderij in Trinidad en Tobago die gesloten werd in 2002. Daarvoor draaide ze op volle capaciteit tot 1993, waarna de terugval begon. Dat dit met de industrie in het algemeen te maken had en niks met de kwaliteit van hun product bewijzen een aantal onafhankelijke bottelaars al een paar jaar. Nu is het de beurt aan Liquid Art.

Lees meer: Caroni 1997 Liquid art

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Vale Verde Extra Premium

Vale Verde is een buitenbeentje in menig opzicht. De cachaça wordt gedestilleerd in een ecologisch park, en de opbrengst van de verkoop vloeit terug naar dat park. De productie is volledig natuurlijk en duurzaam. Daarnaast gebruikt Vale Verde als enige producent van cachaça een methode waarbij de spirit na destillatie wordt gefilterd door houtskool van harsrijk naaldhout. Vale Verde werd verscheidene keren door de fijne mensen van Playboy verkozen tot beste cachaça. Terecht of niet? Let’s find out!

Lees meer: Vale Verde Extra Premium

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Cadenhead’s Classic Rum

De vrienden van Cadenhead’s brengen naast lekkere whisky ook wel eens wat rum op de markt. Zo ook hun Classic Rum op 50 abv – origine onbekend. Enfin…niet medegedeeld, maar wel degelijk gekend: het is namelijk eeen blend van Guyana rums (Demerara) tussen de 5 en 7 jaar oud, met soms wat 10 jarige erbij om de consistentie te behouden.

Lees meer: Cadenhead’s Classic Rum

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

New Grove Double Cask Acacia

Eén van de redenen waarom ik cachaça echt leuk vind, is dat ze daar in Brazilië hun product mogen laten rijpen op allerhande diverse houtsoorten. Waarbij iedere houtsoort zijn eigen smaken en aroma’s mee geeft. Ik was dan ook verheugd te zien dat de Mauritiaanse vrienden van new Grove twee double cask rums hebben uitgebracht. De eerste kreeg na de initiële 7-jarige rijping op Limousin eik een tweejarige rijping op acaciahout.

Lees meer: New Grove Double Cask Acacia

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Silver Seal Barbados 10 Y v 2004 Foursquare

De Rum: Silver Seal Barbados 10 yo

Gedistilleerd: 2004, Foursquare Distillery

Gebotteld: 2014

ABV: 50 %

Silver Seal is het geesteskind van de sympathieke Italiaan Max Righi, vooral gekend voor zijn whiskies. Maar onder het Silver Seal labelde bottelde hij ook heel wat rums, waaronder bvb een fan-tas-tische Caroni.

Deze 10-jarige Bajan rum komt van de Foursquare Distillery.

Neus: ondanks het vrij stevige alcoholpercentage is de neus zacht en aangenaam. Een tropisch vruchtenkorfje, gedomineerd door onrijpe banaantjes. Getoast brood, kruidige aroma’s, café latte en warme vanille. Een rijke, sappige neus die je het water al in de mond doet lopen.

Smaak: Vrij zoet, met ditmaal wel de alcohol die stevig door komt. Cassonadesuiker en zachte melasse. Dit is dan wel een Bajan rum, qua smaak zit hij meer in de Spaanse stijl. Fruitig, maar nogal eentonig en zelfs wat saai. Zoet druivensap (van die goede blauwe druiven uit Overijse!)

Afdronk: Opnieuw redelijk zoet. Maar lang – zeer lang

Kortom: een degelijke rum, alhoewel de smaak niet volledig brengt wat de neus deed vermoeden. En voor die prijs (nog te koop voor €119 – en in Frankrijk zelfs voor €160) zou een 10-jarige rum echt wel top moeten zijn.

Doet denken aan : Fanny Neguisha. In Italië lusten ze er wel pap van, maar nogal duur in ‘onderhoud’ en eerder oppervlakkig

Citizen Cane

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Sapucaia Real 18 years old

De Cachaça : Sapucaia Real 18 years old

Origine: Sao Paulo – Brazilië

Gedestilleerd: voor 1996 in kleine pot stills

Gebotteld: 2014

Rijping: Amerikaanse eik

Binnen een paar dagen maakt het toon aangevende Cupula da Cachaça zijn tweejaarlijkse top-50 van beste cachaças bekend. Deze staat niet in de shortlist…wegens veel te gelimiteerd. Wat ons er natuurlijk niet van weerhoudt om hem wel te bespreken.

Met 100% van de cachaça gegarandeerd minstens 18 jaar oud, is dit de oudste cachaça die er bestaat. Ja, je vindt ouder op de markt, maar die is steeds gemixt met jongere cachaça.

Neus: dit doet denken aan de oudste en fijnste rhum agricoles. Heel rijk en delicaat, met mooie fruitige invloeden (mango vooral). Oude Longmorn, iemand? Heel zacht en subtiel, met een toetsje vanille en een warm zeebriesje. Ook wat bruine suiker, maar veel fijner dan in oude rums. Veel frisser ook…zelfs een vleugje anijs op het einde.

Smaak: Jawadde!! Dit is cachaça buiten categorie, met geen enkele andere te vergelijken. De delicate zoetigheid is perfect in balans met het hout, dat nooit bitter wordt. Je vindt het suikerriet slechts heel subtiel terug. Fruitig opnieuw: lychees (wie eet dat nog, behalve ik?) en ananas op siroop. Dit doet me heel erg denken aan een fantastische oude grappa die ik ooit dronk. Schitterend!

Afdronk: Volledig in de lijn van de smaak – gelukkig maar! Medium lang, en opnieuw die perfecte balans tussen zoet, fruit en hout. Een beetje drop maakt het geheel mooi af.

Doet denken aan : Megan Fox. Waarom? Omdat perfectie inderdaad wel degelijk bestaat. En vanaf nu dus ook een naam heeft: Sapucaia Real. Een koninklijke naam die zeker niet misstaat.

En zijn wij lucky bastards? Yep…want deze beauty is in twee landen te verkrijgen: in Brazilië (en dan nog enkel in de distilleerderij) en in….België.

Citizen Cane

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Plantation Gran Anejo Guatemala & Belize

De rum: Plantation Gran Anejo Guatemala & Belize

Abv: 40.5

Botteling: 2015

Dit is de opvolger van de eerder door Plantation gebottelde Guatemala Anejo. Nu dus met een vleugje (of geut?) Belize erbij.

Neus: een echte Spaanse-stijl rum vol honing en overrijpe ananas. Cederhout en ozon met een subtiel vleugje rook. Op de achtergrond wat vanille en wat cognac-achtige aroma’s. Mooi en rond, weinig verrassend.

Smaak: Licht mondgevoel. Zoet, met een redelijk alcoholische eerste aanzet. Lichte honing met wat sinaasschil. Zachte fruitige smaken en subtiele houtinvloed. Opnieuw: mooi, maar weinig complex. Het mist m.i. de complexiteit die de vroegere Guatemala wel had. Na een 20-tal minuten eerder vegetaal met een licht-zurige ondertoon.

Finish: zoet, maar kort. Heel kort eigenlijk.

Doet denken aan: Selena Gomez. Spaanse stijl, honingzoet, maar weinig complexiteit

Door Citizen Cane

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Sapuciaia Velha Reserva da Familia Origine

De cachaça: Sapuciaia Velha Reserva da Familia

Origine: São Paulo – Brazilië

Gedestilleerd: ca 2004 in koperen pot stills Abv : 40.5

Rijping: 10 jaar op Amerikaanse eik

Neus: vers suikerrietsap, warm getoast wit brood, stevige maar heel geraffineerde eik

Smaak: Rijk, soepel en subtiel, met mooie hints van gedroogd fruit. Deze cachaça heeft zelfs wat weg van cognac. Het suikerriet is aanwezig – dat typisch vegetale – maar speelt hier tweede viool. Het fruitige neemt de bovenhand. Een cachaça die cognac- of whiskyliefhebbers zeker zal bevallen. Vooral dan op de smaak – de neus blijft heel typisch cachaça.

Finish: mediumlang waarbij de warme fijne eik mooi in balans ligt met de delicate zoetigheid en het fris-vegetale van het suikerriet.

Doet denken aan: Marilyn Monroe – de über-pinup van Playboy. Waarom? Omdat deze cachaça vaste klant is in de tweejaarlijkse top-20 van beste cachaças in de Zuid-Amerikaanse Playboy. Zie je wel dat daar vooral interessante artikels in staan!

Door Citizen Cane

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Mezan Guyana 2005 (gebotteld 2015)

De Rum: Mezan Guyana 2005 (gebotteld 2015)

Origine: Diamond Distillery Guyana Abv: 40%

Still: Dubbele houten (jawel!) pot still van de Port Mourant Estate

Neus: een eerder lichte neus met wat tropisch fruit, en waarin de melasse veel subtieler is dan je zou verwachten van een rum die uit de beroemde houten Port Mourant pot still komt. Een vleugje eik gaat samen met groene banaantjes. Laat het glas een minuut of tien staan, en je krijgt een mand vol overrijp tropisch fruit. Guave vooral. Wals alles goed in het glas en de groene banaantjes grijpen de macht. Ook een vleugje citrus.

Smaak: minder zoet dan verwacht. Of dat goed of slecht is maak je zelf maar uit. Zachte melasse en wat kruidigheid. Op het label lezen we ook ‘gember’..maar eerlijk gezegd: geen idee waar ze dat vandaan halen. De botteling op 40 abv – zoals andere bottelingen van Mezan – is best jammer. Steek dit op pakweg 46 abv op fles, en je hebt en heel ander en voller verhaal!

Finish: mooie eik met een zoetige achtergrond die vooral op de wangen wat blijft plakken. Mediumlang met een delicate fruitigheid. OP het label lezen we bij de finish ‘citrus’. Maar opnieuw: niet dus!

Doet denken aan: Kaley ‘knock knock Penny’ Cuoco : fris en fruitig, maar mist wat oompf.

Tastenotes door Citizen Cane

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

New Grove Single Cask #14-05-70 for Tasttoe, Crombé and Vinothek Massen

De Rum: New Grove Single Cask #14-05-70 for Tasttoe, Crombé and Vinothek Massen

Afkomstig uit: Mauritius

Distilled: 2005

Gebotteld at: end 2014 at 55 abv – 300 bottles - Matured in Limousin Cask

Neus: Heel apart voor een New Grove; zonder dat typisch vegetale. En da’s goed nieuws! Zachte suiker (‘kinnekesssuiker’) en maraschinokers. Tropisch fruit (mango) op de achtergrond. Na 15 minuten kruidiger, met veel witte peper. Complexe aroma’s.

Smaak: Woow…explosie van tropisch fruit in de mond. Mango, banaan, passievrucht. Mediumzoet en bijna geen bittere houtinvloeden. Me like! Na 15 minuten maakt het fruitige geweld plaats voor fijne melasse en wat ijzerhardkruid.

Afdronk: mediumlang met diezelfde fruitigheid; en op het einde de eik die van zich laat horen. Of proeven. Maak die finish wat langer, en we zitten dicht bij de perfectie.

Doet denken aan: Sofia Vergara. Al wat op leeftijd, maar toch zeer tropisch en lekker.

PLG_CONTENT_CEDDISQUSCOMMENTS_ADD_COMMENTS

Subcategorieën